Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat hij zegt - Abbie Chalgoum: 'Ik heb in mijn depressie veel gehad aan het verhaal van Jezus'

In de rubriek ‘Wat hij zegt’ gaat EVA in gesprek met een inspirerende man met als praatstuk het bijbelboek Spreuken. Hij kiest zelf een aantal spreuken uit, pakt ze uit ‘de hoge hoed’ of reageert erop. Door zijn antwoorden ontdek je gaandeweg wie iemand is, waar hij vandaan komt, wat hem inspireert en hoe hij in het leven staat.

Acteur Abbie Chalgoum gaat in op een aantal spreuken. Hij groeide op als moslim en speelde een aantal jaar geleden de rol van Jezus in de Passiespelen van Tegelen.

Leer een kind van jongs af aan de juiste weg, en het zal er niet van afwijken wanneer het oud geworden is

“Dit is een ontzettend belangrijke spreuk en les: dat je als kind leert van jezelf te houden, dat je van alles mag proberen en dat het kind weet van de ouder: ik ben er voor je. Jij kan dit. Ik groeide op met een verkeerd voorbeeld van een vader die mij opvoedde met de harde hand. Ik ben nooit minder van mijn vader gaan houden. Ik ging minder van mezelf houden. Omdat ik nergens gezien werd, dacht ik dat het aan mij lag en dacht ik dat ik moest veranderen en dit verdiende. Mijn deur heeft altijd op een kier gestaan naar mijn vader, in de hoop liefde te ontvangen van hem, maar dat kreeg ik niet, dus de deur is nu dicht. Lange tijd hoopte ik op verzoening, maar dat kwam niet en dat deed me zo ontzettend pijn. Dat is niet goed voor mijn gezondheid en daarom moet ik afstand nemen van hem.”

Ik heb in mijn depressie veel gehad aan het verhaal van Jezus

“Ik heb in mijn depressie veel gehad aan het verhaal van Jezus dat ik moest lezen voor de Passiespelen. Daaruit klonk zoveel liefde. Een van de spelers – hij speelde een lid van het Sanhedrin – is een van mijn beste vrienden geworden. Hij zei tegen me: ‘Abbie, jij bent de vleesgeworden Jezus voor mij, want je bent er voor iedereen!’ – zijn partner overleed plotseling en ik was er ook voor hem – ‘Jij bent voor mij de Jezus van nu, zoals het zou moeten zijn.’ En ik dacht: oh wauw.”

In de nieuwste Eva met het thema ‘Mentale weerbaarheid’ gaat Abbie Chalgoum in op nog meer spreuken in de rubriek ‘Wat hij zegt’. Hij vertelt over hoe het lijden van Jezus hem hielp om het huiselijke geweld waarmee hij opgroeide, een plek te geven in zijn leven. Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Jeannette Coppoolse
Fotografie: Nienke van Denderen