Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Aladdin’ Jonathan Vroege over christen zijn in de musicalwereld

‘Als ik avond aan avond Gods naam zou moeten misbruiken, is dat voor mij een no-go’

In de theaterwereld val je nogal op als je christen bent. Hoe gaat Jonathan Vroege, die de hoofdrol in Aladdin speelt, daarmee om? “Ik stap niet op mensen af van ‘Hee, ken je Jezus al?’, maar ik heb hier vaak diepgaande gesprekken.”

Als Jonathan Vroege (28) een prestigieuze musicalprijs wint na zijn rol als Joseph in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, neemt zijn carrière een hoge vlucht. Inmiddels trekt hij avond aan avond volle zalen als Aladdin, te zien in het Circustheater. Zijn missie: anderen inspireren om hun dromen na te jagen. “Als mensen mij op een podium zien staan en weten waar ik vandaan kom, denken ze misschien: dat zou ik ook wel kunnen”, vertelt Jonathan. “Zoek je plaats in deze wereld met de gaven die je hebt. Laat je leiden door God, door de goede stemmen om je heen.”

Ondanks dat ook hij weleens is afgewezen – zo lag hij er bij The Voice al uit bij de blind auditions ­– ziet Jonathan dat hij steeds is bevestigd op zijn route. “Ik heb altijd een bepaalde onverklaarbare rust in mezelf. Dat is God in mij. Mijn identiteit wordt bepaald door hoe Hij mij ziet. Het maakt dan niet uit of ik tien keer vals zing, dat ik afgewezen word of mensen raar naar me kijken.”

‘Rare wereld’

Op zijn werk is hij open over zijn christen-zijn. “Ik ben niet iemand die op anderen afstapt van ‘Hee, ken je Jezus al?’. Maar ik heb hier vaak diepgaande gesprekken, al is het maar dertig seconden backstage. Laatst ging het bijvoorbeeld nog over mijn huwelijk. Omdat je bepaalde normen en waarden hebt, maar ook omdat je je zo opstelt dat er met je gepraat kán worden. De theaterwereld is een rare wereld met andere standaarden, bijvoorbeeld op het gebied van aanraken en elkaar zien omkleden. Ik ben ook een van de weinige straight mannen hier. Daar moet je je weg in vinden, ook als christen.”

‘Ik wil mezelf niet buitenspel zetten als acteur’

“Ik moet nu met een vrouw zoenen op toneel, maar dat is echt een Disneykus. Dat moet je ook kunnen loslaten, ik wil mezelf niet buitenspel zetten als acteur. Hoe ver dat gaat, moet ik nog ontdekken. Als ik avond aan avond Gods naam zou moeten misbruiken, is dat voor mij een no-go.”

In het nieuwe Eva magazine vertelt Jonathan hoe hij in de musicalwereld is terechtgekomen, wat zijn ambities én grenzen zijn en hoe hij zijn werk combineert met zijn gezin. Wil jij niets van Eva missen, neem dan nu een abonnement. Eerst eens proberen? Bestel een los magazine.