Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aline groeide op in een gezin met twee identieke tweelingen: ‘In 4,5 jaar tijd kreeg mijn moeder vijf dochters’

Wanneer je naar de familie Bredewold kijkt, denk je dat je dubbel ziet. Maar niets is minder waar: het vrolijke gezin bestaat uit twee eeneiige tweelingen én oudste zus Petra. “Bij ons thuis is het altijd een gezellige drukte!”

Jongste dochter Aline en moeder Anitha leggen uit hoe het is om op te groeien met een gezin waarin iedereen qua uiterlijk zo veel op elkaar lijkt. “Ik vind het heerlijk om tweeling te zijn”, begint Aline. “Als tweeling staat mijn zus Jennie ontzettend dicht bij mijn hart. Toen we kind waren, hadden we een eigen taaltje. Ook nu vinden we elkaar nog steeds in heel veel dingen. We hebben een band die je niet kunt beschrijven.” Tegelijkertijd was het voor Jennie soms lastig haar plek in het gezin te vinden. Lange tijd wilde ze liever bij ‘de oudere kinderen’ horen in plaats van bij Aline, officieel de jongste.

Anitha Bredewold (60) is getrouwd met Ruud (60) en komt uit Zwolle. Ze is moeder van Petra (36), Ellen (34), Mirjam (34), Jennie (31) en Aline (31). Ook is ze oma van dertien kleinkinderen. Aline woont in Apeldoorn en is moeder van twee kinderen en een stiefzoontje. 

Gespiegelde versie van zichzelf

Het gezinsleven was met vijf dochters ook weleens ingewikkeld, legt Anitha uit. “In 4,5 jaar tijd kreeg ik vijf dochters. Ik ben mij ervan bewust dat ik niet al mijn kinderen even goed heb gezien in hun kindertijd. De meesten in ons gezin hebben therapie gehad. Dat mag er zijn, we kunnen daar goed met elkaar over praten. Alle zeven hebben we het gezinsleven ook weer anders ervaren.”

De andere tweeling, Ellen en Mirjam, ervaren hun ‘tweeling-zijn’ weer heel anders dan Jennie en Aline. Ellen en Mirjam zijn meer competitief en uitgesproken. Daarnaast hebben zij nog iets extra bijzonders: “Ellen en Mirjam zijn officieel een gespiegelde eeneiige tweeling. Ze komen uit één eitje voort, maar de een heeft de kruin links, de ander rechts. Ze zijn de gespiegelde versie van elkaar”, legt Anitha uit.

Goede band

Aline: “Toen ik jong was, vond ik het soms wel moeilijk thuis. Je wilt namelijk je eigen ‘persoon’ zijn. Maar dat vond zich wel een weg door de tijd. Op het moment dat mijn zussen uit huis gingen, vond ik dat juist weer heel lastig. Ik moest een beetje onderzoeken wie ik was. Mijn hele leven was iedereen er namelijk altijd.”

Ook nu heeft Aline nog een goede band met al haar zussen. “Tijdens mijn scheiding stonden mijn zussen voor mij klaar. We aten elke donderdag met z’n allen. Ik ervoer heel veel nabijheid en liefde. Als zussen hebben we heel veel aan elkaar!”

Trots

Ook op andere gebieden lijkt het gezin op elkaar. Anitha: “We zitten allemaal op volleybal. De tweelingen en ik werken allemaal in de zorg, en mijn man en oudste dochter Petra werken beiden in de ICT.”

“Thuis is het altijd een gezellige drukte”, vertelt Aline. Anitha is het daar volledig mee eens. “Als we allemaal weer bij elkaar zijn, ben ik gelukkiger dan ooit.” Ze is trots op de vrouwen die haar dochters zijn geworden. “We wilden graag vijf autonome kinderen. Dat is gelukt! Ik heb vijf krachtige en autonome vrouwen als dochters, daar ben ik heel trots op.” Aline: “En ik ook!”

Meer lezen over gezinnen waarbij het nét even anders gaat? Voor Eva doen de moeders, samen met een van hun kinderen, een boekje open over hun gezin. Lees er alles over in de nieuwste Eva ‘Familie is Goud’. Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Eva Celine Prins
Afbeelding: Nienke van Denderen