Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Annemarie Geerts trekt haar eigen plan met kerst: ‘Waarom zouden we in alle gekte meegaan?’

In een gezin met acht kinderen is er weinig stilzitten bij. En al helemaal niet in de drukke decembermaand. Mede daarom trekt het gezin Geerts met kerst volledig zijn eigen plan. “Als het lukt, maken we een mooie buitenrit met de paarden.”

Je eigen plan trekken, dat is waar Maarten en Annemarie zeer bedreven in zijn geworden. Hoe ze de drukke decembermaand doorbrengen, is in de afgelopen 23 jaar erg veranderd. “De feestdagen waren altijd een drama", vertelt Annemarie. "Allebei onze ouders eisten ons volledig op met sinterklaas en kerst en dan was er ook nog ons eigen gezin. Al was dat laatste vaak ondergeschikt.”

Heel even hebben we nog aan derde, vierde of zelfs vijfde kerstdag gedaan

De komst van tweeling Saar en Suus bracht hier verandering in. “Ik dacht: dit kan niet meer zo. De tweeling fungeerde als een soort breekijzer. Het ging niet meer om overal maar naartoe te gaan. Vanaf toen hebben we tijdens de decemberfeesten gezegd: sorry, maar we hebben ook een eigen gezin en daar willen we ook graag kerst mee vieren. Heel even hebben we nog aan derde, vierde of zelfs vijfde kerstdag gedaan, maar daar waren we al heel gauw klaar mee. Vroeger moest ik naar de kerk met kerst, ook al gingen we de rest van het jaar nooit. Ik kan me wel voorstellen dat mensen er iets moois uithalen om juist met kerst naar de kerk te gaan, maar zelf heb ik dat niet zo, vooral omdat het vroeger verplicht was. Op de twee kerstdagen die wij vieren, is iedereen die aan wil sluiten van harte welkom. Er is eten genoeg. We kijken met een dekentje op de bank voor de honderdste keer Home Alone deel 1 tot en met 6. We steken de barbecue aan en drinken glühwein.”

Wie is Annemarie Geerts?

Annemarie (47) is getrouwd met Maarten (50). Samen hebben ze acht kinderen: Jim (23), Sam (21), Julia (19), Guus (14), Saar en Suus (9), Jet (6) en Lot (3). Ze is auteur van de bestseller Komt goed, waarin ze haar opvoedervaringen openhartig deelt met andere ouders – zodat ze hun eerste kind kunnen opvoeden alsof het hun achtste is. En als @demammavan inspireert ze op Instagram dagelijks duizenden volgers met voorbeelden en tips over het managen van een druk gezin. Verder is de familie Geerts bekend van tv: in 2020 gaven Maarten en Annemarie een half jaar lang een kijkje in hun portemonnee en hun dagelijkse leven in het EO-programma Waar doen ze het van?.

Er is nergens een boek waarin staat dat je kerst zus of zo moet vieren

Paardrijden

“Als het lukt, maken we een mooie buitenrit met de paarden. Net zoals alle kinderen op zwemles gaan, gaan onze kinderen vanaf 8 jaar op paardrijden. Het heeft hun al zo veel geleerd en zelfvertrouwen gegeven! Dat gun ik ieder kind. Zodra ze kunnen galopperen, mogen ze er weer af als ze willen, alleen willen ze dat niet. Alleen Lot en Jet rijden nog niet. Met zo’n buitenrit moeten we voor hen dan een koets regelen. En dat doen we met liefde. Ik geef het geld namelijk liever uit aan iets met elkaar doen dan aan de zoveelste cadeaus. Dat is onze kerst geworden. Niet meer opgedirkt met de hele (schoon)familie aan het kerstdiner. Nee, iets leuks doen en verder gewoon in een joggingsbroek op de bank en samen zijn. Waarom zouden we in alle gekte meegaan? Van wie moet dat? En waarom? Er is nergens een boek waarin staat dat je kerst zus of zo moet vieren. Trek gewoon lekker je eigen plan.”

Na acht kinderen deelt Annemarie haar opvoedingslessen in een boek

Lees ook:

Na acht kinderen deelt Annemarie haar opvoedingslessen in een boek

‘De moeder die ik nu ben, had ik mijn oudste zoon ook gegund’

Kerst zonder opsmuk

Ondanks dat Annemarie nu niet meer meegaat in de verwachtingen die de kerstdagen met zich meebrengen, heeft ze met kerst toch altijd het huis vol zitten. “Iedereen zit bij ons die dagen. Ik denk dat het namelijk heel aantrekkelijk is om zo, zonder al die opsmuk, kerst te vieren. Natuurlijk krijg ik ook weleens opmerkingen: ja, maar als je moeder anders alleen zit met kerst? Mijn reactie is dan: je hebt het hele jaar om bij haar op de koffie te gaan. Waarom moet dat dan per se met kerst? Ik ben daar een beetje wars van.”

In de nieuwste Eva met het thema 'Familie is Goud' vertelt Annemarie ook hoe ze oud en nieuw viert, waarom ze een jaarfilm maakt en hoe ze het jaar evalueert met haar man Maarten. “Het is goed om af en toe de balans op te maken.” Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Francien van der Valk
Beeld: Jeannine van Rijsdijk
Styling: Anneke Lohy
Visagie: Judith Looye - Make-up your event & Vivi Christin