Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aukje vond – net als haar twee broers – de liefde via een datingsite

“Je kunt in een grotere vijver vissen dan vroeger”

In het gezin van Aukje speelt online daten een belangrijke rol bij het vinden van een levenspartner. Maar liefst drie van de vier kinderen van het gezin zijn dankzij de christelijke datingsite Funky Fish gelukkig in de liefde.

Volgorde van links naar rechts: Vader, moeder, jongste zus, schoonzus & oudste broer, Sybren & Anne, Aukje & Hielke

“Wij zijn erg enthousiast over online daten”, vertelt Aukje (32), de oudste dochter van het gezin, lachend. Door de datingsite is ze gelukkig met haar Hielke. Haar jongere broer Sybren (29) en zijn vrouw Anne zijn het roerend met haar eens; zij hebben elkaar ook via deze site gevonden. “Onze oudste broer maakte als eerste een profiel aan en toen dat een succes bleek te zijn, besloten Sybren en ik zijn voorbeeld te volgen”, aldus Aukje.

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training!

Meer verdiepende artikelen over liefde en relaties?

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training!

Lees meer over liefde & relaties in 'Ondersteboven' en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt.

De ideale oplossing

Enigszins aarzelend meldde Aukje zich tien jaar geleden aan bij deze christelijke datingsite. “Mijn relatie was uitgegaan en ik was wel weer toe aan een nieuwe relatie. Ik leg niet zo makkelijk contact en houd ik niet van uitgaan, dus een datingsite was voor mij de ideale oplossing.”

Het voelde veilig aan, omdat het een christelijke datingsite is

Aukje

“Ik ben niet naïef en besef heel goed dat er ook dingen kunnen misgaan, maar juist omdat het een christelijke datingsite is, voelde het voor mij toch iets veiliger om contact te leggen met onbekende mannen, dan wanneer ik bijvoorbeeld via Tinder naar een partner zou zoeken”, vertelt ze.

“De meeste mensen die zich aanmelden op deze site zijn op zoek naar een serieuze relatie”, weet Aukje. “Je kunt op deze manier als christen in een grotere vijver vissen dan vroeger, toen je alleen in je eigen kerkelijke bubbel rondkeek. De christelijke partners liggen tenslotte niet voor het oprapen. Dankzij zo’n christelijke datingsite wordt het zoekgebied vergroot.”

Een profiel dat opvalt

Eenmaal aangemeld bij de datingsite is het van belang een profiel aan te maken dat opvalt. “Houd het spontaan”, adviseert Anne, die Sybren leerde kennen via de datingsite. Aukje voegt daaraan toe: “Mensen moeten afgaan op hetgeen je over jezelf schrijft. Wanneer daar een vrij basic verhaaltje staat, is dat niet uitnodigend om op te reageren.”

De combinatie luchtig, spontaan en serieus trok mij erg aan

Sybren

Anne beschreef zichzelf als erg chaotisch. “Ik schreef op mijn profiel: Ik ben zó chaotisch dat ik mijn koffie koud laat worden en mijn yoghurt warm.” Haar man Sybren lacht. “Juist dát viel mij op. Daarnaast had ze er iets in gezet over de belangrijke plaats die het geloof inneemt in haar leven en over haar werk als kinderverpleegkundige. De combinatie luchtig, spontaan en serieus trok mij erg aan.”

Een flesje gooien in de zee

Voordat je naar een eventuele match op zoek gaat op de datingsite Funky Fish, is het mogelijk om een zoekopdracht in te vullen. “Dat kun je zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Je kunt zelfs aangeven welke kleur ogen, of haren je match moet hebben”, vertelt Aukje. “Aan de hand van je zoekopdracht komen er een aantal mensen uit.”

Valt een profiel op en wil je degene beter leren kennen, dan is het mogelijk om een mailtje te sturen of een flesje te gooien. “Je gooit als het ware een flesje in de zee, in de hoop dat deze beantwoord wordt. Op deze manier is het erg laagdrempelig om contact te leggen. Bij interesse kunnen ze een reactie – een flesje – terugsturen. Hebben ze geen interesse, dan hoor je niks terug.”

Van dezelfde dingen houden

Anne vertelt hoe haar relatie met Sybren is ontstaan. “Hij stuurde mij een spontaan berichtje, waarin hij zei hoe zonde het was dat ik mijn koffie koud liet worden. Hij haakte in op wat ik op mijn profiel had geschreven. Op mijn beurt bekeek ik zijn profiel. Ik vond het mooi dat hij schreef dat hij voor het goede doel naar Italië zou fietsen. Ook zag ik dat hij net als ik van de natuur hield en dat God een belangrijke rol heeft in zijn leven.”

Het voelde zo vertrouwd dat het leek alsof we elkaar al jaren kenden

Anne

“Tijdens het chatten viel het mij op dat onze humor overeenkwam en dat we van dezelfde dingen houden”, vult Sybren zijn vrouw aan. “We hebben meerdere dates gehad. Helaas was dit in Covid-tijd, dus waren de mogelijkheden beperkt. Samen wandelen en eindeloos praten kon gelukkig nog wel.” Omdat Sybren in Groningen woonde en Anne in Hilversum, spraken ze af in Zwolle, wat later hun woonplaats zou worden. “Ons tweede date was een klimbos, zodat we lekker bezig waren en toch met elkaar konden praten”, aldus Anne. “Het voelde zo vertrouwd dat het leek alsof we elkaar al jaren kenden.”

Meteen op hun gemak

Aukje ging tijdens haar eerste date met haar man Hielke naar een escaperoom. “We houden allebei van spelletjes. Het leek ons goed om lekker bezig te zijn, voor het geval we geen gesprekstof hadden en er ongemakkelijke stiltes zouden vallen.” Deze angst bleek ongegrond; net als Sybren en Anne voelden Hielke en Aukje zich meteen op hun gemak bij elkaar.

“Ik heb enkel positieve ervaringen”, concludeert Aukje. Ook Sybren en Anne kunnen niks negatiefs bedenken over deze manier van daten. “Ik heb hooguit één keer een bericht van een man gehad die twee keer zo oud was dan ik, maar daar heb ik niet op gereageerd.” Aukje: “Mijn moeder was hier ook erg enthousiast over en moedigde ons zelfs aan om op deze manier op zoek te gaan naar de liefde.” Sybren geeft ter afsluiting de volgende tip mee: “Ga niet op zoek naar het perfecte plaatje. Spreek met iemand af en laat je verrassen.” 

Meer lezen? In de relatiespecial 'Ondersteboven' lees je alles over liefde en relaties, doe je inspiratie op met één van de 47 date-ideeën en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt. Bestel Ondersteboven hier.

Tekst: Rita Maris
Foto: Shots by Charlotte | Trouwfotograaf & Videograaf duo