Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Auteur Lale Gül over het leven na haar debuut: ‘Vrijheid heeft een hoge prijs’

‘Als je zo veel woede en frustratie in je hebt, wil je dat gewoon van je af schrijven’

Lale Gül (25) werd in binnen- en buitenland bekend met haar boek Ik ga leven. Op dit moment schrijft ze een wekelijkse column voor Het Parool, is ze te boeken als spreker en maakt ze een podcast. Haar tweede boek zou dit jaar uitkomen, maar de publicatiedatum is uitgesteld, mede door de bedreigingen die ze na haar omstreden debuut over zich heen kreeg.

“Ik studeerde Nederlandse taal en literatuur en volgde het vak Creatief Schrijven. Dat werd gegeven door twee bekende schrijvers: Arnon Grunberg en Kees ’t Hart. Aan het eind moest je een zelfgeschreven stuk inleveren en ik besloot mijn eigen verhaal op te schrijven. Daarin verwerkte ik stukjes uit mijn dagboeken. Ze waren allebei heel erg onder de indruk, ik kreeg een tien. Toen dacht ik: als zij zeggen dat ik kan schrijven, moet daar wel iets van waarheid in zitten. Ik wist dat ik ooit een boek ging schrijven, maar ik begon er sneller aan dan gedacht.” 

Trauma aan de periode daarna

“Ik denk dat ik aan de periode daarna een soort trauma heb overgehouden. Alle reacties en meningen werden op een gegeven moment zó vermoeiend. Heel veel schrijvers kijken ernaar uit om een tweede boek uit te brengen, maar ik denk: dan zit straks wéér mijn hele inbox vol met negatieve reacties. Ook word ik dan weer gevraagd voor allerlei interviews over superpersoonlijke onderwerpen als mijn familie en het geloof. Dan geef ik mijn ouders een trap na, terwijl zij nu eindelijk een beetje rust hebben. Het is natuurlijk heel comfortabel om niet over persoonlijke dingen te praten. Als je schrijft over welk dieet het best werkt, staat dat verder van je af. Ik zou willen dat ik zo’n onderwerp had, maar wat ik schrijf, ligt allemaal heel gevoelig. Hoeveel schrijvers verpesten nu het leven van hun ouders door een boek te publiceren?”

Verder lezen? In de allernieuwste Eva met het thema ‘AI, bedreiging of buitenkans?’ lees je alles over hoe Lale Gül haar leven na haar boek weer heeft opgepakt en hoe zij tegen vrijheid aankijkt. Koop een jaarabonnement of bestel een los nummer.

Tekst: Lonneke Tijhof
Beeld: Elisabeth Ismail
Styling & visagie:
Judith Looye