Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Brownies met sla en taart met witlof? Eveline van Vegamuze maakt gebak met groenten

‘Ik wil gewoon lekker gek zijn’

Brownies met sla, taart met witlof of cheesecake met asperges, Eveline Versluys van Vegamuze draait haar hand er niet voor om. Smaakt dat echt goed? Zeker! “Het moet vooral lekker zijn, dat is de hoofdvereiste.” In de nieuwste Eva deelt Eveline een aantal recepten uit haar kookboek Gebak met Groenten.

De liefde voor groenten zat er al vroeg in bij Eveline. “Toen ik klein was en we bij mijn oma op bezoek gingen was ik altijd degene die extra broccoli of boontjes opschepte, in plaats van meer worstjes. Later ontdekte ik dat het niet alleen lekker, maar ook nuttig is om groenten vanuit een creatieve invalshoek te bekijken. Zo is het uitgegroeid tot een grote passie.”

Brownies met sla

Die passie begon met worteltaart. “Zo’n negen jaar geleden at iedereen plotseling carrot cake. De eerste keer dat ik dat at was ik direct een grote fan en ben ik op zoek gegaan naar recepten. Het bleek dat overal maar weinig wortel inging, en vooral heel veel suiker. Ik dacht: je noemt het worteltaart, maar je doet er maar één klein worteltje in. Toen ben ik zelf gaan experimenteren, en ontdekte ik hoeveel voordelen de wortel had. De cake wordt er lekker zoet van, dus je hebt minder suiker nodig, het geeft een mooie kleur, meer voedingswaarde… Ik was meteen verkocht.”

Dat was het begin van nog veel meer experimenten. “Ik begon ook andere groenten in gebak te stoppen, eerst zoetere groenten als zoete aardappel, en later heb ik dat uitgebreid met andere dingen als witlof en paksoi. Zo is het helemaal uit de hand gelopen. Ik merkte dat het erg fijn is om op deze manier aan de slag te gaan met groente. Waterachtige groenten als sla zorgen ervoor dat je gebak heel smeuïg blijft, zonder dat je liters olie nodig hebt. Zeker in een brownie is dat de golden ticket.

Carrièreswitch

Als tiener was ze al een fervent hobbykok, maar dat haar liefde voor koken ooit zou resulteren in een succesvol bedrijf, had Eveline toen nog niet durven dromen. “In mijn studententijd had ik een foodblog waarop ik recepten deelde, maar dat was meer een uitlaatklep.” Ze studeerde Engels en Duits en kwam terecht in de communicatiesector. “Na zes maanden had ik duidelijk door dat een kantoorbaan helemaal niets voor mij was. Ik kreeg een zenuwinzinking en ben op zoek gegaan naar werk waar ik gelukkig van zou worden.”

Dat ik niet in het plaatje paste, was confronterend

Die zoektocht was niet altijd makkelijk. “Toen ik begon met werken was ik heel naïef, ik dacht: als ik iets kan doen met mijn diploma word ik gelukkig. Iedereen rondom mij had een kantoorbaan en ik dacht dat dat automatisch ook voor mij zou gelden. Dat ik niet in dat plaatje paste, was confronterend om te zien. Het heeft lang geduurd voordat ik kon aanvaarden dat een negen-tot-vijf-baan niet voor mij was weggelegd. Op dat moment was het niet fijn, maar het heeft mij wel geholpen om mijn talenten naar boven te laten komen.”

Ondernemen

Als je haar tien jaar geleden had verteld dat ze ondernemer zou worden, had Eveline je niet geloofd. “Vroeger dacht ik dat dat niets voor mij zou zijn, omdat het teveel risico’s met zich meebrengt. Alles valt of staat met mijn prestaties, dat is een grote verantwoordelijkheid. Nu zie ik vooral de voordelen. Ik kan volledig mijn eigen business vormgeven en heb Vegamuze van nul tot een heel bedrijf zien groeien.”

Wat daarbij helpt, vertelt ze, is je omringen met de juiste mensen. “Als je eenmaal start als ondernemer, beland je vrij snel in een milieu van ondernemers met dezelfde visie. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik mij beter begrepen voel. Je vormt dan samen een clubje van de weirdo’s die het anders aanpakken.” Ook de steun van haar vrienden en familie is van groot belang. “Ik heb voldoende cheerleaders. Als ik enthousiast ben maken zij mij nog enthousiaster. Wanneer dingen als corona of de energiecrisis voor een rollercoaster aan emoties zorgen, peppen zij mij op.”

Buiten de comfort zone

Met haar unieke kijk op koken hoopt Eveline mensen uit hun comfort zone te trekken. In ‘doe maar gewoon, dan doe je wel gek genoeg’ gelooft ze niet. “Dan denk ik: waarom zou ik dat doen? Ik wil gewoon lekker gek zijn. Zo ben ik als persoon, met mijn theatrale handgebaren en mijn roze haar, en dat werkt ook door in mijn recepten. Mensen die mij in het echt ontmoeten merken snel dat die missie, die speelsheid, klopt met hoe ik ben. Daardoor voelen ze zich vaak opener om daarin mee te gaan.”

Het kost soms wel de nodige overtuiging voordat mensen Eveline’s unieke gebakjes durven te eten. “Wat ik doe, is voor veel mensen een onbekend gebied. Als ik de catering op een trouwfeest doe, zijn daar ook de opa’s en oma’s aanwezig, die denken: oei, dat is iets dat ik niet ken. Zij zijn eerst vaak wat terughoudend, maar zij moeten ook eten, dus uiteindelijk proberen ze het wel. Vaak komen juist die mensen achteraf naar me toe om te zeggen dat het erg lekker was. Ik probeer er ook op te letten dat wat ik maak toegankelijk is. Al bevat het avontuurlijke ingrediënten, de hoofdvereiste is dat het lekker moet zijn.”

In de nieuwste Eva met het thema 'Blijf dromen' deelt Eveline hoe je met rode biet en groene asperge de lekkerste pancakes en donuts maakt. Benieuwd naar deze recepten? Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Lonneke Tijhof
Beeld: Uitgeverij Noordhoek