Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo dealde Jezus met drukte en stress

Veel Nederlanders hebben mentale klachten en de wachtrijen in de geestelijke gezondheidszorg zijn groot. Maar is dat een nieuw fenomeen of zijn stress en depressie van alle tijden? Theoloog Alain Verheij zoekt in de Bijbel naar patiënten én tips.

De Bijbel kent meer vormen van onrust die we nu ook hebben. De burn-out is tussen de regels door regelmatig te vinden. Al in de eerste bladzijden, vlak nadat Eva is verleid tot het eten van een verboden vrucht, ontdekken we stresssymptomen.

Bijbelse burn-out

De bekendste Bijbelse burn-out is die van Elia. Hij heeft zijn werk als profeet van God met groot machtsvertoon en in enorme eenzaamheid verricht, maar nu is hij moe en opgebrand. Hij loopt de woestijn in en wil alleen maar slapen – of zelfs helemaal dood. Een engel maakt hem wakker en geeft hem eten en drinken. Elia mag God van dichtbij zien. Eerst ziet hij een enorme windvlaag, dan voelt hij een krachtige aardbeving, en vervolgens ziet hij vlammend vuur opbranden. In al dat geweld is God echter niet. God komt pas daarna, in het ‘gefluister van een zachte bries’. Elia’s burn-out krijgt die milde rust als hemels antwoord.

Na zes dagen werken kiest God voor een hele dag rust

Verplichte rust

Mozes en Elia waren unieke eenlingen die de last van een heel volk op hun schouders voelden drukken. Tegenwoordig lijkt het alsof we onszelf allemáál gek laten maken door alle verwachtingen van de samenleving. Velen voelen aan dat we in onze westerse economie een ‘ratrace’ hebben gecreëerd die ziekmakend is. Net als met andere epidemieën is het dan nodig om zowel persoonlijk als gezamenlijk maatregelen te nemen. De eerste bladzijden van de Bijbel bieden een handreiking: na zes dagen werken kiest God ervoor om een hele dag rust te nemen. Vervolgens werkt die rust in de hele Bijbel door als onmisbaar, verplicht ritueel voor mens, dier en land.

Ook Jezus vertoonde in zijn leven tekenen van stress. In de nieuwste Eva met het thema ‘Mentale weerbaarheid’ vertelt Alain Verheij je meer over burn-outs in de Bijbel. Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Alain Verheij. Beeld: Karmijn Simons

Wat hij zegt - Abbie Chalgoum: 'Ik heb in mijn depressie veel gehad aan het verhaal van Jezus'

In dit nummer:

Wat hij zegt - Abbie Chalgoum: 'Ik heb in mijn depressie veel gehad aan het verhaal van Jezus'