Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De 4 belangrijkste voordelen van een ijsbad

In Eva 1 test redacteur Christianne Scholtens het ijsbad. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van zo’n ijzige onderdompeling? Elbert Top is outdoorinstructeur en geeft ijsbadtrainingen. Hij ziet vier grote voordelen aan het nemen van een ijsbad.

Nu al zin om zelf het avontuur aan te gaan? Onderaan dit artikel vind je een kortingscode voor een koudetrainining van Elbert.

1. Lichaamstemperatuur reguleren

Elbert: “We weten al heel lang dat kou goed voor je is, omdat het helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Veel mensen zijn gewend om in een kantoor van twintig graden te werken of een jas aan te doen wanneer ze naar buiten gaan. Maar daarmee leren we ons lichaam af om zelf de temperatuur te reguleren. Door de kou op de te zoeken kun je je lichaam trainen om dat zelf weer op te pakken.” Elbert heeft dat aan den lijve ondervonden. “Ik merk dat ik steeds minder externe warmte nodig heb. Vijf jaar geleden ben ik begonnen met ijsbaden nemen en inmiddels heb ik al voor het vierde jaar op rij geen winterjas nodig.”

2. Immuunsysteem versterken

Door regelmatig een plons in koud water te nemen, kun je ook je immuunsysteem versterken, aldus Elbert. “Door de kou worden je bloedvaten steeds sterker. Bloedvaten helpen om het bloed goed door je lichaam te laten stromen. Hoe beter het bloed door je lichaam gepompt wordt, hoe sneller afvalstoffen afgevoerd en goede stoffen aangevoerd kunnen worden. Zo krijg je dus een sterker immuunsysteem.” Elbert benadrukt dat deze voordelen niet na één of twee keer in een ijsbad al merkbaar zijn. “Op korte termijn merk je niet zoveel, maar bij herhaling geeft het op lange termijn zeker effect.”

3. Mentale weerbaarheid

Voor Elbert is ook het mentale aspect van een ijsbad van groot belang. “Veel mensen voelen angst of weerstand voor de kou. Met een ijsbad kun je jezelf uitdagen om voorbij die barrière te kijken en het toch te doen. In de trainingen die ik geef, zie ik mensen hun angsten overwinnen. Op hun gezichten is eerst huivering zichtbaar, maar langzaam gaat dat over in overwinning en trots. Dat vind ik het mooiste aan het geven van ijsbadtrainingen en is dus een effect dat op korte termijn al doorwerkt.”

4. Stress verlagen

Een duik in koud water kan ook stressverlagend werken. “Door je bloedvaten te trainen, hoeft je hart minder hard te pompen. Maar dat is wederom een langetermijneffect. Wat ik direct merk als ik een ijsbad neem, is dat ik helemaal uit mijn hoofd en in mijn lichaam ga. In eerste instantie schiet je lichaam namelijk juist in een stressreactie, maar door ademhalingsoefeningen te doen en bij het gevoel in je lichaam te blijven, krijg je de stress onder controle.”

Ga het avontuur aan

Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Ga dan op koudetraining onder leiding van Elbert Top. Als Eva-lezer ontvang je 10 euro korting op zijn volgende evenement. Opgeven kan hier.

Benieuwd hoe redacteur Christianne Scholtens het ijsbad ervaart en wat andere Eva-lezers vinden? Lees dan het artikel in Eva 1, met het thema ‘Schoon schip’. Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Christianne Scholtens