Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De kunst van het samenzijn: drie inzichten die jouw relatie verder helpen

Eeuwenlang (en op sommige plekken nog steeds) trouwden mensen om strikt logische redenen. Omdat het stuk land van haar ouders grensde aan dat van jouw ouders of omdat zijn familie een succesvol bedrijf had. Nu gaat trouwen juist om (bijna onmogelijke!) verliefdheid en je hart volgen. Het klinkt romantisch, maar volgens schrijver en filosoof Alain de Botton is ook dít niet per definitie de ideale basis voor duurzame relaties.

Wat dan wel het succes of falen van (romantische) relaties bepaalt? Prof. dr. Johan Karremans is hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en heeft hier onderzoek naar gedaan.

Ondersteboven magazine over liefde en relaties

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training!

Ondersteboven magazine over liefde en relaties

Lees meer over liefde & relaties in 'Ondersteboven' - mét bijbehorende videotraining door relatietherapeute Julie Sharon - en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt.

  1. Richt je op het oplossen van sleur in plaats van het oplossen van conflicten
    “Conflict en sleur zijn de grote krachten achter de meeste relatieproblemen. Het is een stuk moeilijker om iets aan conflicten te doen dan aan sleur. Het eerste heeft vaak met verschillende hechtingsstijlen van twee geliefden te maken, of de oorzaak is externe stress, waar je zelf weinig invloed op kunt uitoefenen. Iets aan saaiheid doen is veel makkelijker. Ga regelmatig samen kleine avonturen aan, nieuwe ervaringen opdoen of geef rituelen een frisse invulling.”
  2. Luister tien minuten lang naar elkaar zonder in te breken
    “In een recente studie vroegen we stellen om drie keer per week tien minuten beurtelings naar de ander te luisteren. Aandacht te hebben voor wat er nu is. Oplossingen, relativeringen of tips houd je achter de kiezen. Het simpele luisteren bleek een krachtig effect te hebben. Van de proefpersonen zijn velen dit blijven doen, omdat ze door deze simpele interventie zoveel meer verbondenheid ervaren.”
  3. Maak werk van rituelen: dit zijn wij
    “Samen detectives kijken, elke zaterdagochtend ontbijten en de krant lezen bij het tentje op de hoek, lieve briefjes verstoppen als de ander op reis gaat, of elkaar voorlezen in bed… rituelen zijn het DNA van een relatie: dit zijn wij. Het is de bedding voor een langdurige relatie en verklaart waarom je wilt doen wat je moet doen: in vergeving en opoffering samenleven en omgaan met aantrekkelijke alternatieven.”

Verder lezen? In de gloednieuwe relatiespecial ‘Ondersteboven’ lees je alles over de kunst van het samenzijn, hoe je een duurzame relatie onderhoud én doe je inspiratie op met één van de 47 date-ideeën. Bestel Ondersteboven nu voor 18,95, inclusief gratis online training (t.w.v. 24,95) van relatietherapeut Julie Sharon.

Tekst: Adriënne Simons