Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De rituelen van Tomas Sjödin: ‘Elke dag, ook in het weekend en vakantieperioden, ga ik om 05.30 uur uit bed’

Tomas Sjödin is een Zweedse schrijver die houdt van mensen, muziek en geluiden om zich heen. Toch benadrukt hij in de training 'Zingeving in de stilte' juist ook over het belang van stilte. Hoe hij zelf de stilte opzoekt? Elke dag vroeg uit de veren!

In Zweden is hij al jaren een bekende mediapersoonlijkheid. Veel van z’n boeken zijn bestsellers, hij schuift geregeld aan in populaire tv- en radioprogramma’s, en al bijna dertig jaar schrijft hij columns in de Göteborgs-Posten. “Hét dagblad in deze regio, met zo’n 600.000 lezers”, zegt hij. “Met zo’n korte tekst – vijfhonderd woorden – ben ik bijna een halve dag bezig. Dus ik ben geen ‘snelle’ schrijver.”

“Ik ben altijd aan het finetunen.” Lachend: “Soms vraag ik me af: gebruik ik mijn tijd wel goed? Tegelijk denk ik, zeker als het om die columns in zo’n seculiere krant gaat: als ik mijn woorden niet zorgvuldig op papier zet, zou de boodschap waarschijnlijk niet beklijven. Ik hoop dat het kleine wegwijzers zijn naar Jezus. Ik wil dat mijn taal sprankelt. Dat vereist veel denkwerk.”

Vind zingeving in de stilte met Tomas Sjödin
Vind zingeving in de stilte met Tomas Sjödin

Ervaar meer zingeving in je leven en ontwikkel een heldere blik en gevoelig gehoor. 'Stilte is een vergeten levenskunst die het meer dan waard is om opnieuw te ontdekken.

Om 05.30 uur uit bed

Wat hem daarbij naar eigen zeggen helpt, is vroeg uit de veren gaan. “Elke dag, ook in de weekenden en vakantieperioden, ga ik om 05.30 uur uit bed. Ik zet koffie en ga naar mijn studeerkamer. Vervolgens lees ik in de Bijbel. Dan bid ik. En ik luister. Vaak zit ik een heel lange tijd gewoon in stilte in mijn stoel en kauw ik op iets wat ik heb gelezen. Dan ‘produceer’ ik niks. Pas later, als ik ga schrijven, komen de woorden.”

Staar je dan ’s ochtends vroeg uit het raam op je studeerkamer?
“Ja, ook al is het nog lang helemaal donker buiten. Soms hoor je dan alleen de vogels zingen. Schitterend: ze zingen al terwijl het nog aardedonker is.”

Schitterend: als de vogels al zingen terwijl het nog aardedonker is

Na een korte stilte: “Ik zie mezelf vooral als een evangelist. Daarmee bedoel ik dat het mijn roeping is het evangelie door te geven aan mensen die Jezus nog niet kennen, of mensen die zijn opgegroeid in de kerk, maar daar om de een of andere reden uit zijn gegaan. Wat mij stimuleert, is dat heel veel mensen me schrijven dat ze nooit in de Bijbel lezen, en ook geen christelijke lectuur, maar mijn boeken wel.”

Hoe komt dat?
“Ik denk dat het vooral met taal te maken heeft. Zo veel christelijke taal is sleets geworden; niemand kijkt ervan op. Daarom zoek ik woorden die fris en aantrekkelijk zijn.”

In Het geluid van de stilte vertelt Tomas Sjödin open over zijn verlangen naar stilte en zijn weg daarin door de jaren heen. Voor Eva ontwikkelde hij de training Zingeving in de stilteHet doel van deze training? Door middel van stilte een heldere blik en gevoelig gehoor te krijgen. Bekijk de training hier.

Tekst: Gert-Jan Schaap