Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo organiseer je een onvergetelijk ‘Sweet 16-feestje’

5 tips om je tiener in het zonnetje te zetten

Word jouw kind 16? Dan ontkom je bij veel pubers – en in het bijzonder puberdochters – niet meer aan een ‘Sweet 16-feestje’. Lees hier tips hoe je een onvergetelijke 16e verjaardag voor je tiener organiseert, zonder dat het je al te veel hoeft te kosten.

Tip 1: Bedenk een thema

Bij dit feestje ben je nog niet klaar als de cola en taart op tafel staan. Nee, zet je schrap voor een feest vol blingbling – tenminste: als je kind daarvan houdt. Van een strandfeestje tot een pyjamaparty: kies een thema voor het feest dat past bij je tiener. Dit thema vormt het uitgangspunt voor de uitnodiging, de versiering en de activiteiten op het feestje.

De beste verhalen voor ouders van pubers lees je in Pubergedoe!

Het nieuwste magazine van de EO

De beste verhalen voor ouders van pubers lees je in Pubergedoe!

Pubergedoe is een magazine voor puberouders die af en toe met de handen in het haar zitten. Bestel 'm hier!

Tip 2: Sweet memories

“She keeps on growing, slipping through my fingers all the time”, zingt moeder Donna in een weemoedige bui in de Mama Mia-film als haar dochter Sophie gaat trouwen. Voor je gevoel deed je je baby gister nog in bad, en nu vier je alweer zijn of haar 16e verjaardag. Zo’n feestje is een uitgelezen moment om herinneringen op te halen. Maak een fotocollage, een diavoorstelling, of hang de foto’s op chronologische volgorde met knijpers aan een slinger. Een subtiele tip: laat de ongemakkelijke foto’s met poepluiers en dergelijke achterwege. De puberhormonen gieren nog door het lijf van je kind – je kunt je vast nog wel herinneren hoe onzeker je zelf was in deze periode.

Wat is een Sweet 16-feestje?

Een Sweet sixteen (letterlijke vertaling: ‘zoete zestien’) is een feest ter ere van iemands 16e verjaardag. De traditie is ontstaan in de Verenigde Staten. Daar mag je bijvoorbeeld vanaf je 16e autorijden, en word je vanaf deze leeftijd in de rechtbank berecht als een volwassene. In veel culturen markeert de leeftijd van 16 jaar ook het einde van de kindertijd en het begin van de volwassenheid.
Hoewel deze leeftijd in Nederland niet zo’n big deal is, groeit het Sweet 16-feestje hier wel in populariteit. De feestjes staan bekend om hun glitter en glamour, en hebben vaak een thema – inclusief bijbehorende dresscode. Uiteraard kan ook een Sweet sixteen-taart en -versiering niet ontbreken. Hoewel sweet sixteen-feestjes meestal door tienermeiden worden gevierd, kunnen jongens natuurlijk ook prima zo’n party organiseren.

Tip 3: Bedenk een leuke activiteit

Hier grijp je weer terug op het thema van het feest. Bij een glitter en glamour-thema kun je bijvoorbeeld een make-upworkshop organiseren met daarna een heuse fotoshoot (zie tip 4). Daar hoef je geen dure stylist voor in te huren. Misschien heb je wel een vriendin die er altijd tiptop uitziet. Laat de tieners zelf hun make-up meenemen, en vraag je vriendin om ze te voorzien van tips. En anders staat YouTube altijd nog vol make-up tutorials, ook voor beginners. Daarnaast kun je het typisch Amerikaanse feestje een beetje ‘verhollandiseren’ met een ‘Ik hou van Holland-thema’. Het is gedurfd – je puber zit waarschijnlijk niet te wachten op tulpen, molens en blokjes kaas. Maar met een spannende Ik hou van Holland-quiz en een karaoke-afspeellijst met de populairste Nederlandse hits kom je al een heel eind!

Puberblog: Daar stonden ze, mijn dochter en haar vriend, samen in een douchehokje

Lees ook:

Puberblog: Daar stonden ze, mijn dochter en haar vriend, samen in een douchehokje

Tip 4: Pictures, or it didn’t happen

Wat is een tienerfeest zonder selfies? Maak gebruik van dit gegeven en regel bijvoorbeeld een good old weggooicamera. Maar je kunt het ook groter aanpakken met een fotoframe, creatieve props die passen bij het thema, of zelfs een heuse fotobooth. En wat dacht je van een workshop ‘fotograferen met je telefoon’? Hoe je het ook aanpakt: de foto’s zijn een leuke herinnering voor later.

Sweet 16-tips van andere ouders en feestgangers:

  • “Wij hebben voor tien meiden een cocktailparty met mocktails (een alcoholvrije cocktail, red.) georganiseerd. Die mocktails maakten ze uiteraard zelf, op YouTube staan talloze leuke tutorials. En we hebben iedere verjaardag een bingo, gegarandeerd succes!”
  • “Ik heb geen tieners, maar ik ben wel een fanatieke TikTokker! Op basis van wat ik daar voorbij zie komen, zou ik de tieners fancy mocktails laten maken om alcohol buiten de deur te houden. Het thema hangt natuurlijk af van je kind, maar op TikTok zie ik nu veel posts met Taylor Swift-feestjes (‘in her Sweet sixteen Era’). En denk aan versiering bijpassend bij je thema. Discoballen zijn bijvoorbeeld populair. Regel bijvoorbeeld ook een polaroidcamera en props om foto’s mee te maken. Als 16-jarige wil je natuurlijk geen kinderspelletjes meer spelen. Maar er bestaan ook knutseldingen die geschikt zijn voor oudere meiden, zoals kaarsen schilderen.”

Tip 5: Schrijf een brief

Op deze leeftijd is het misschien een beetje cringe om voor je kind te speechen tijdens het verjaardagsfeest. Maar bemoedigende woorden zijn altijd welkom – helemaal in de puberteit. Het leven kan best ingewikkeld en uitdagend voelen voor tieners. Heb je weleens overwogen om een bemoedigende brief te schrijven naar je kind? Vertel bijvoorbeeld hoe je je eigen puberteit hebt beleefd, biecht je puberstreken op, deel welke (harde) lessen je hebt geleerd, wijs je kind op zijn of haar talenten en hoe je hem of haar hebt zien groeien. Ben je geen schrijver? Dan kun je ook een fotoboekje maken met alle mooie momenten van de afgelopen jaren. Misschien wordt je brief of fotoboekje met slechts een ongemakkelijke grom ontvangen. Maar vertrouw erop dat je woorden of beelden van betekenis zijn.

Wat vind jij? Alcohol op een 'sweet 16-feestje': nee of oké?

Beeld: Unsplash