Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Filosoof en psychiater Damiaan Denys over geluk en mentale weerbaarheid

'Geluk is pas écht waardevol als je de ander erin kunt betrekken'

Eva-hoofdredacteur Griëtte Vonck ontmoet mensen die haar inspireren. Ze gaat op zoek naar hun drijfveren en levenslessen. Dit keer gaat Griëtte in gesprek met psychiater en filosoof Damiaan Denys en danst ze met hem de tango.

Psychiater en filosoof Damiaan Denys doet al jaren onderzoek naar mentale weerbaarheid. Tijdens de coronacrises sprak hij erover in de media en hij werkt aan een boek over het onderwerp. Waarom vindt hij dit thema zo belangrijk? Damiaan: "Het valt een grote groep vakgenoten op dat de aandacht voor mentaal welbevinden, welzijn en mentale klachten de afgelopen decennia enorm is toegenomen. Er is volop interesse in mentaal welzijn, maar dan vooral vanuit het idee dat het fout gaat."

Geluk is pas écht waardevol als je de ander erin kunt betrekken

Psychiater en filosoof Damiaan Denys

"Voor geluk en mentale weerbaarheid is ‘de ander’ het sleutelwoord. Die ander heb je niet alleen nodig in het leven, maar óók bij het dansen van de tango", stelt Damiaan. “Ik vind dat mensen vaker moeten dansen. Vrij bewegen zou meer gepromoot moeten worden. We verwaarlozen ons lichaam snel of maken het ondergeschikt aan een ideaalbeeld. Dat maakt ons kwetsbaar."

Samen vind je balans

"Daar komt bij: om de tango te dansen, heb je de ander nodig. Als je een enorme behoefte hebt aan controle lukt dat niet. Samen moet je het optimum vinden: met een minimum aan controle, het maximum aan vrijheid vinden, het is een subtiel spel. Te veel vrijheid mondt uit in chaos, bij te veel controle gebeurt er niks. Samen met de ander vind je de balans en dans je verder.”

Meer lezen? In de nieuwste Eva met het thema ‘Mentale weerbaarheid’ vertelt Damiaan Denys meer over hoe we als samenleving kwetsbaar zijn en weerbaarheid kunnen opbouwen. Word abonnee of bestel een los nummer!

Interview: Griëtte Vonck
Tekst: Maria Aarts
Beeld: Jeannine Rijsdijk
Video: Miriam Verkerk
Visagie: Joselien Hoogendam
Kleding Griëtte: Underlined suits