Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Televisiepersoonlijkheid Sergio Vyent: ‘We moeten meer naar elkaar luisteren’

EVA gaat verder in gesprek in de rubriek ‘Wat hij zegt’ met televisiepersoonlijkheid Sergio Vyent (53) met als praatstuk het bijbelboek Spreuken. Sergio vertelt hoe belangrijk hij het vindt dat elk mens gezien wordt. Volgens hem heeft ieder mens dat nodig. Ook laat hij zien waarom we moeten omzien naar onze medemens en dat het niet veel moeite hoeft te kosten om een stukje liefde te tonen. Het zit al in een vriendelijk gebaar.

Een vriendelijke uitspraak is een korf vol honing, zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam (Spreuken 16:24)

“Veel mensen vergeten nog weleens wat het effect is van een vriendelijke uitspraak. Ze vergeten soms om gewoon ‘goeiedag’ te zeggen of ‘welkom’ of ‘hoi’. Je zegt daarmee: ik zie jou. En dat zit in onze aard: we willen erkend en gezien worden. Met een vriendelijk gebaar kun je heel veel doen. Toen ik nog in de horeca werkte, heb ik mijn personeel altijd geleerd: ook al ben je druk, je groet iemand. Dat geeft erkenning. Het zou mooi zijn als we dat ook een beetje zouden doen in het gewone leven. Je weet nooit hoe iemand zich voelt en je kunt er een ander zomaar goed mee doen.”

Een vriendelijk gebaar kost je niks, maar voor iemand anders kan het heel veel betekenen

“Ik heb een keer met een vriend besloten om iedereen die we tegenkwamen op Amsterdam Centraal te groeten. Ik heb nog nooit zoveel lachende gezichten gezien. Een vriendelijk gebaar kost je niks, nog geeneens moeite, maar voor iemand anders kan het heel veel betekenen. En uiteindelijk ook voor jezelf. Op het moment dat je lacht en vrolijk bent en dus meer dopamine aanmaakt, voel je je vitaler. Als je je somber voelt, kost dat vaak veel energie. Ik ben van nature een positief iemand en als ik me dan somber voel, merk ik dat het zwaar op me kan drukken.”

Spreek voor hen die weerloos zijn, bescherm het recht van de vertrapten (Spreuken 31:8)

“Deze spreuk is best wel actueel. Het is belangrijk dat iedereen een stem heeft en dat we niet alleen gaan polariseren. De spreuk gaat twee kanten op, want je kunt je ook vertrapt voelen. Dat is wat de laatste tijd gebeurt, waardoor je een tegenreactie krijgt. Politiek gezien wordt er nu naar rechts bewogen. Dat is een hele groep die zich lange tijd niet gehoord heeft gevoeld.”

Als je je vertrapt voelt, geeft dat je alleen geen vrijbrief om dan maar alles te zeggen

“Als je je vertrapt voelt, geeft dat je alleen geen vrijbrief om dan maar alles te zeggen. Om niet na te denken en dat gevoel bij anderen neer te leggen, zodat zij zich vertrapt voelen. Als je uit zo’n situatie komt, zou je daar meer coulant in moeten zijn, omdat je er zelf bent geweest. Maar je moet niet hetzelfde gaan doen door anderen te vertrappen. Niet van ‘nu ben ik aan de beurt’, maar daarin de juiste balans zoeken. Ik denk dat we meer naar elkaar moeten luisteren.”

Wie een vrouw gevonden heeft, heeft iets goeds gevonden, hij ontvangt de gunst van de HEER (Spreuken 18:22)

“Ik zou waar ‘HEER’ staat, medemens invullen. Voor mij is het niet zozeer: geloven in de HEER. Ik geloof wel dat er iets is wat ons verbindt, misschien de liefde. Ik vind ‘HEER’ iets te narrow. Ik ben katholiek opgevoed dus ik ken het ‘Onze Vader’, maar ik denk dat we ook heel veel uit onszelf kunnen halen. Het omkijken naar je medemens, daar is de liefde voor, energie, maar niet zozeer een God. Het is wel een heel mooi en goed verhaal dat mensen steun geeft en hoop, dat snap ik heel goed. Het is ook fijn op het moment dat je het niet begrijpt of niet verder kan. Dan kan het rust geven dat je daarin je vertrouwen kunt leggen. Ik leg dat vertrouwen in mijzelf. Het is een ongoing process om te kijken waarom ik op deze aardkloot ben. Ik geloof dat wie goed doet, goed ontmoet. Sommigen noemen het karma.

Alles wat je ooit zou kunnen wensen, valt bij de wijsheid in het niet (Spreuken 3:15)

“Ik denk dat dat te maken heeft met de groei die je kunt maken als mens. Als je jong bent wens je van alles, maar naar mate je ouder wordt en wijsheid vergaart, kom je erachter dat dat uiteindelijk een groot goed is. Mits je jezelf blijft uitdagen, natuurlijk.”

In de nieuwste Eva met het thema ‘Schoon Schip’ lees je o.a. nog meer over Sergio Vyent, hoe presentatrice Anne-Mar een maand lang stopte met alcohol en hoe je schoon schip maakt in je huis. Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Jeannette Coppoolse
Fotografie: Nienke van Denderen