Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geliefden Saskia en Hilbert zijn hoogbegaafd en hoogsensitief: ‘Uiteten gaan is voor ons niet gezellig en ontspannen’

Ze vertellen over de fijne én minder fijne kanten

Als Saskia (25) vorig jaar ontdekt dat ze hoogbegaafd en hoogsensitief is, vallen veel dingen op hun plek. Ze krijgt een relatie met Hilbert (34), die ook hoogbegaafd en hoogsensitief is. Samen proberen ze hun weg te vinden, toch blijft dat soms een hele uitdaging.

“Geluiden, geuren, bewegingen. Alles komt hard binnen”, begint Saskia. “Hierdoor beleef ik de wereld behoorlijk intens. Dat is soms intens leuk, maar soms ook intens uitputtend.” Dat beaamd Hilbert: “Ik heb nooit geleerd hoe ik de prikkels en emoties die ik van iedereen binnenkrijg kan verwerken. Als ik een dag heb gewerkt, heb ik door alle prikkels en geluiden een dag nodig om bij te komen.”

Test: Hoeveel prikkels kun jij aan?
Test: Hoeveel prikkels kun jij aan?

In de stad overal een praatje maken, alleen kopen wat je nodig hebt of gillend gek worden en omkeren naar huis. Hoeveel prikkels kan jij aan?

‘Hoe gaat het met je?’

Tijdens een verjaardag van gemeenschappelijke vrienden leren de twee elkaar kennen. Hilbert: “We raakten met elkaar in gesprek en aan het einde van de dag gaven we elkaar nog een knuffel. Op dat moment sloeg er een vonk over bij mij die ik nog nooit eerder had gevoeld.”

We wilden op meerdere momenten precies hetzelfde zeggen

Wanneer Hilbert en Saskia elkaar later bij een kerkdienst weer tegenkomen voegen ze elkaar toe op Facebook. Na een paar maanden wisselen ze nummers uit en wordt er over en weer geappt. “Langzaamaan kwam toen ook de interesse in hem”, bekend Saskia. “We hebben een paar maanden appcontact gehad tot ik op een dag thuiskwam en Hilbert appte: ‘hoe gaat het met je?’. Die dag had ik net te horen gekregen dat ik moest stoppen met mijn opleiding en mijn baan. Het ging dus niet zo lekker. Hilbert stelde voor om anders even te bellen, omdat nuances in een appje moeilijk te lezen zijn.” Hilbert: “We hebben uiteindelijk drie uur lang met elkaar gebeld. Naast dat we het over alles konden hebben, wilden we op meerdere momenten precies hetzelfde zeggen. Dat was heel bijzonder.”

Prikkels en daten

Wanneer het stel een half jaar samen is, besluiten ze uit eten te gaan. Saskia: “We dachten: dat hoor je in een restaurant te vieren. Al snel bleek dat het voor ons niet gezellig en ontspannen was om naar een restaurant te gaan.” “Het eten was wel lekker”, vult Hilbert aan, “maar we hadden niet veel contact met elkaar door alles wat er om ons heen gebeurde. Het was zo druk en warm. Dat word je op een gegeven te veel. We waren dat etentje samen aan het overleven.” “Zo droeg ik de halve avond oordoppen in om het geluid te minimaliseren”, vertelt Saskia. “Die heb ik standaard in wanneer ik naar een plek ga waar meer dan drie mensen zijn. Om de beurt moesten we die avond even naar buiten. Niet om te roken, maar om letterlijk even frisse lucht te hebben.”

Naar een restaurant gaan is voor ons niet gezellig en ontspannen

“Wat een verschil vergeleken met onze eerste date; toen we gingen picknicken bij het Henschotermeer. Nadat we alle speeltuinen in de buurt hadden uitgeprobeerd en hadden geslapen op het gras, vond ik daar een schepje. Ik hield hem in de lucht en keek Hilbert aan. Op hetzelfde moment begonnen we een zandkasteel te bouwen. Toen het af was, keken we weer naar elkaar en sprongen er zonder iets te zeggen tegelijkertijd bovenop. Er waren geen woorden nodig om te communiceren. Tijdens één zo’n blik voelen we elkaar zo aan dat we daar samen in opgingen. Niet voor niets kregen we drie dagen later al een relatie.”

Meer lezen over relaties?

Schrijf je in voor de relatienieuwsbrief van de EO en ontvang elke maand artikelen die jou helpen en inspireren om aan je relatie te werken.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Niet alleen maar geweldig

Hilbert: “Dat gevoel is niet te omschrijven. Het is een andere dimensie van connectie en genot. Zo moest ik in vorige relaties hard werken. Ik bleef mezelf steeds veranderen tot de ander mij accepteerde. Bij Saskia voel ik mij eindelijk gezien. Dat is een hele verademing.”

Op een dipdag zit ik thuis met oordoppen in en een koptelefoon op

“Toch is die speciale connectie niet alleen maar geweldig”, vertelt Saskia. “Doordat we snel anderen hun gevoel over kunnen nemen is dat naar elkaar toe niet anders. Wanneer ik bijvoorbeeld een dipdag heb bestaat het risico dat Hilbert dat gevoel over kan nemen. Tijdens zo’n dipdag of dipweek maakt de wereld zoveel geluid voor mij. Dan zit ik thuis met oordoppen in en daaroverheen een koptelefoon op.”

“Er is een altijd constante ruis”, aldus Hilbert. “Het voorbijrijden van auto’s op straat en het tikken van de klok. Alle dagelijkse geluiden kunnen we niet filteren. Tijdens zo’n dip wordt dat alleen maar erger. Ik heb wel eens gehad dat die geluiden mij fysiek pijn deden. We proberen de dipmomenten niet voor de ander op te lossen, maar blijven juist bij ons eigen gevoel. Zo kan ik voor mezelf zorgen en op die manier zorgen we uiteindelijk voor elkaar.”

B&B in het bos

Het liefst zouden we ergens in een bos, weg van iedereen, willen wonen. Misschien zouden we dan wel een bed and breakfast op kunnen richten. Naast de dagen dat er mensen zijn kunnen we tot rust komen in de natuur. Misschien niet hetgeen wat de standaard is, maar uiteindelijk gaat het erom dat je naar je eigen gevoel luistert. Heel cliché, maar het is echt zo. Dan loop je jezelf niet voorbij.”

Heb jij net zoals Hilbert en Saskia moeite met prikkels, of neem je snel emoties van anderen over? Dan ben je misschien wel hoogsensitief. Ontdek met Eva’s online training ‘Hoogsensitief leven’ hoe je ontspannen en nuchter kunt omgaan met hoogsensitiviteit.

Tekst: Daniëlle Naberman