Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe organiseer ik een 21-diner voor mijn kind?

Tips van ouders

Je kind is klaar met puberen en wordt langzaamaan volwassen. Maar dan komt de vraag aan jou als ouder of er een 21-diner georganiseerd kan worden. Maar wat is een 21-diner, hoe organiseer je het en wat moet je vooral niet doen? Deze ouders geven je de beste tips voor een geslaagd diner.

Wat is een 21-diner?

Een 21-diner is een fenomeen onder studenten: een traditie om volwassenheid te vieren met een uitgebreid diner in het ouderlijk huis. Meestal worden er vrienden vanuit verschillende levensfases uitgenodigd en komen zij allen bijeen om de jarige op een feestelijke avond het volwassenleven in te juichen.

Hoe organiseer ik als ouder een 21-diner?

Zorg dat je samen in kaart krijgt wie de jarige uit wil nodigen, hoe het menu eruit gaat zien, wat het thema wordt en aan welke dresscode je gasten zich moeten houden. Zorg ook dat je het feest samen met je kind of iemand anders organiseert die jou en je kind goed kent. Vaak helpen broers, zussen of vriendinnen van je kind graag met de organisatie van een 21-diner. Als je je team compleet hebt kun je een heerlijk menu samenstellen en alles vastzetten, van thema tot aan tafelschikking.

Gonny had alles goed geregeld met haar team: “We zijn met onze jongste dochter gaan lunchen en hebben toen aangekondigd dat er thuis een verrassing op haar wachtte. Eenmaal thuisgekomen zag ze al haar vriendinnen om een prachtig gedekte tafel staan. Dat is super leuk om te doen voor je kind.”

Lysette organiseerde voor haar zoon een 21-diner: “Luister vooral naar de behoeftes van je kind. Wil de jarige geen groot feest met toeters en bellen? Kom dan niet aanzetten met een driedelig pak en een live-band.”

“Doe het vooral samen met je kind, uiteindelijk zijn zij degene die in het middelpunt staan," adviseert Marianne, die voor alle drie haar dochters een 21-diner heeft georganiseerd.

Het nieuwe magazine van de EO

De beste verhalen voor ouders van pubers lees je in Pubergedoe!

Dé gouden tips!

  • Houd het lekker actief: zorg voor leuke spelletjes zoals een quiz over de jarige
  • Doe het écht samen met je team en zorg voor leuke foto’s en video’s
  • Een leuke diavoorstelling met foto’s van herinneringen doet het altijd goed
  • Ga er als ouder niet te dicht bovenop zitten, laat het los wanneer nodig is
  • Houd je speech leuk, positief en lekker kort, niemand zit te wachten op een langdradig verhaal
  • Regel genoeg tafels, stoelen, servies en decoraties zoals vaasjes en ballonnen
  • Kies gerechten die je deels van tevoren al klaar kunt maken en houd hierbij rekening met dieetwensen

Hoe ziet zo’n avond eruit?

Als ouder moet je wel in deze avond investeren. Meestal is het zo dat de ouders de gerechten serveren, een speech geven aan hun kind en als gastheer- en vrouw fungeren.

Tamara: “Mijn partner en ik hebben de menu’s en de tafelschikking bedacht, samen hebben wij meerdere voor- en hoofdgerechten gemaakt en als kers op de taart hadden wij ook nog een dierbare LAT-vriendin uitgenodigd.

Topthema’s waar je zeker mee gaat scoren

  • Vooral kleurenthema’s doen het goed! Lysette: “Wij hebben voor onze zoon een goud met zwart thema gedaan. Als dresscode hadden we: trek iets aan wat je normaal niet aan zou trekken
  • Seizoenenthema. Marianne: “Onze dochter had winterwonderland als thema. Dus vooral veel blauw en wit."
  • Glamour thema/galathema. Hetty: “Wij waren er al snel over uit dat we dit thema het beste vonden passen bij zo’n feestelijke avond.”
  • Reizen. Jessika: “Onze dochter had uit elk bezocht land een gerechtje. Bijvoorbeeld scones uit Engeland en kaisersmarrn uit Oostenrijk.”
  • Hobbythema: heeft jouw kind een specifieke hobby en kan hij of zij geen genoeg krijgen van jaren '80 muziek of mooie klassieke muziek? Denk dan aan een muziekthema waarbij iedereen moet komen als zijn of haar favoriete muzikant.
  • Gerechten van vroeger: Jessika: “Onze zoon las vroeger graag Donald Duck, dus we aten eendenborst. Als kind was hij gek op krieltjes. Dus aten we ook krieltjes enzovoort.”

Nog meer tips rondom opvoeding?

Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.