Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Iedere dag twee keer brood vind ik te saai’

Paulami Joshi geeft workshops om Nederlanders de veelzijdigheid van Indiaas eten te laten zien

In de allernieuwste Eva vertelt Paulami Joshi hoe ze is opgegroeid in India, waar eten een belangrijk onderdeel is van de cultuur. Wanneer ze voor de liefde naar Nederland komt, besluit ze het roer om te gooien. Inmiddels geeft ze kookworkshops en heeft ze twee kookboeken op haar naam staan: De bijbel van de Indiase keuken en Vega India. Ze vertelt hoe ze de Nederlandse eetcultuur ervaart en wat Nederlanders kunnen leren van de Indiase keuken.

Hollandse pot

De Nederlandse eetcultuur omschrijft Paulami als ‘superpraktisch’. “Dat is het voordeel van de Nederlandse keuken; een boterham kun je altijd meenemen of zelfs in de trein opeten. Ik ontbijt ook weleens met knackebröd met een plakje komijnenkaas, maar iedere dag twee keer brood eten, dat vind ik te saai.” Wat ze wél iedere dag zou kunnen eten zijn bitterballen. “Ik hou van bitterballen en kaassoufflés! Qua maaltijd heb ik nog niet echt een aanrader gevonden in de Nederlandse keuken, maar misschien komt dat nog. Ik wil graag van iemand leren hoe je écht lekker draadjesvlees kunt maken, of een goede hutspot, misschien dat ik het dan ga eten.”

Kant-en-klaar

Een groot verschil tussen de Hollandse en de Indiase keuken zit hem wat Paulami betreft in het gebruik van kant-en-klaarproducten. In India wordt meestal alles, inclusief de kruidenmixen, zelf gemaakt. “Wat me opvalt in Nederland is dat mensen bang zijn om te veel zout te gebruiken. Ze kijken soms gek op als er bij een workshop twee theelepels zout door een gerecht gaan, maar dat is een portie voor vijftien personen, dan is dat helemaal niet zo veel. Veel Nederlanders koken met pakjes en zakjes, in die bewerkte voeding zitten heel veel toevoegingen, én een grote hoeveelheid zout. Als je alles zelf maakt, dan weet je wat er in zit.”

Kruiden

Toch merkt ze dat steeds meer mensen hun horizon verbreden. “Ik zie dat mensen willen leren van andere keukens, dat ze uitgebreider koken in het weekend of op feestdagen.” Paulami hoopt dat nóg meer mensen aan de slag gaan met haar recepten, én dat ze zich niet laten afschrikken door de lange ingrediëntenlijsten. “In een Nederlands kookboek zie je vaak recepten met maar vijf ingrediënten, dat kan niet in de Indiase keuken. Met vijf producten kun je misschien net één chutney maken. Maar als je de kruiden en specerijen eenmaal gekocht hebt, kun je er jaren mee vooruit.” En je hoeft je daarbij niet te laten beperken tot één keuken, vertelt Paulami. “In de Arabische keuken worden veel dezelfde kruiden gebruikt. En je kunt zelfs een paar specerijen, zoals kurkuma, door de stamppot doen. Dat maakt je eten net wat spannender.”

Ontdek drie heerlijke Indiase recepten uit Paulami's kookboek Vega India in de nieuwste Eva. Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Lonneke Tijhof
Beeld: Aabha Chaubal & Sayantan Sarkar