Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vijf tips om het vertrouwen in je partner te herstellen en je relatie te redden

5x waardevolle tips om het vertrouwen te herstellen

Wanneer liefde in het spel is, ben je vaak bereid te vechten voor je relatie, zelfs als het vertrouwen is geschaad. Want dit hoeft niet direct het einde van jullie relatie te zijn. Met deze waardevolle tips herstel je het vertrouwen in je partner.

Eerst spatten de vonken ervan af en iedereen kon zien: ‘Dit is een geweldig stel.’ De vlinders maakten overuren; jullie verliefdheid groeide door naar intens houden van en niets kon daartussen komen. Maar er zijn scheurtjes ontstaan in jullie sterke relatie. Wat eerst een incidenteel leugentje was, werd steeds gewoner. Op jouw simpele vragen volgden ontwijkende antwoorden, of je betrapte je partner op leugens.

Het vertrouwen werd keer op keer op de proef gesteld en beschadigd, misschien zelfs volledig geschaad. Of het vertrouwen nu langzaam afbrokkelt of plotseling verdwijnt, de gevolgen zijn hetzelfde: verdriet en afstand. De vlinders lijken niet meer te vliegen, en je vraagt je af hoe het zover heeft kunnen komen.

Bestel de relatiespecial ‘Ondersteboven’ en maak kans op een dinerbon t.w.v. 100,-!

Meer lezen over liefde & relaties?

Bestel de relatiespecial ‘Ondersteboven’ en maak kans op een dinerbon t.w.v. 100,-!

Ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt. ❤️ Bestel nu en maak t/m 20 februari kans op een dinerbon t.w.v. 100,-!

Vertrouwen: het ingrediënt voor een goede relatie

Vertrouwen is het fundament van een gezonde relatie; misschien wel het allerbelangrijkste. Liefde alleen is meestal niet voldoende om een relatie te laten slagen. Vertrouwen, dat gebaseerd is op eerlijkheid en betrouwbaarheid, versterkt de band tussen jou en je partner en geeft jullie beiden de zekerheid dat jullie op elkaar kunnen bouwen. Als dit vertrouwen is afgebrokkeld of zelfs verdwenen, brengt dat twijfels met zich mee. Je voelt verdriet en misschien zelfs boosheid. Het woord ‘samen’ lijkt zijn betekenis te verliezen. Jullie staan niet meer naast elkaar, maar tegenover elkaar, ieder op een eigen eiland dat steeds verder afdrijft.

Een pijnlijke en verdrietige situatie, maar het hoeft niet direct het einde van jullie relatie te zijn. Het betekent wel dat er van beide kanten hard gewerkt moet worden om het vertrouwen te herstellen om weer met elkaar verder te gaan.

5x tips om het vertrouwen in je partner te herstellen

Is vertrouwen te herstellen? Absoluut, maar dat kost tijd, inzet en geduld. Communicatie is de sleutel tot een oplossing, vooral als de emoties hoog oplopen. Dit zijn vijf tips om jullie relatie een nieuwe kans te geven.

1. Open en eerlijke communicatie

Probeer open en eerlijk met elkaar te communiceren als je het vertrouwen in je partner kwijt bent. Als de emoties hoog zitten is de kans groot dat je vervalt in verwijten en beschuldigingen vanuit de boosheid die je voelt. Dit werkt alleen niet opbouwend en leidt waarschijnlijk alleen maar tot meer discussie en ruzie. Het brengt je dus juist verder van elkaar. Ga er samen voor zitten en bespreek je gevoelens, angsten en twijfels. Deel hoe je je voelt en waarom. Misschien heeft je partner niet eens echt door hoeveel schade hij heeft aangericht en hoe erg jouw vertrouwen is geschaad.

2. Identificeer de oorzaken

Was het die ene specifieke gebeurtenis of is het een opeenstapeling van meerdere kleine gebeurtenissen? Probeer de oorzaak of oorzaken van het verlies van vertrouwen te begrijpen. Doordat jullie samen de oorzaken zien en inzien, kun je samen stappen bedenken die gaan bijdragen aan een oplossing. Want als jullie alle twee willen dat de relatie slaagt, ondanks deze uitdaging, dan moet je je er beiden voor inzetten.

3. Professionele hulp

Soms is het probleem te groot om er samen uit te komen. Als je merkt dat samen praten het probleem tussen jullie alleen maar groter maakt, dan kan het waardevol zijn om professionele hulp in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan een mediator die ervoor zorgt dat het gesprek op een rustige manier verloopt. Of regel relatietherapie. Daar creëren ze een veilige plek waar jullie in alle rust en onder begeleiding van een expert kunnen praten en naar oplossingen zoeken. Dankzij de ervaring van deze professional lukt het misschien beter om het vertrouwen weer terug te vinden. Zo kunnen jullie de relatie weer opbouwen.

Lees ook: Hester leerde om haar man opnieuw te vertrouwen nadat hij vreemdging

4. Ruimte en geduld

Als je je goed en fijn voelt bij iemand, dan zit daar ook direct een gevoel van vertrouwen bij. Maar als vertrouwen geschaad is, of zelfs weg is, dan kost het heel veel tijd om dat te herstellen. En dat zal met vallen en opstaan gaan. Je geduld kan en zal dus enorm op de proef worden gesteld. Geef elkaar voldoende ruimte om te groeien en te veranderen. Geef de ander de tijd om te laten zien dat hij jouw vertrouwen waard is. Met de juiste dosis doorzettingsvermogen kunnen jullie deze berg samen beklimmen en de top weer halen.

5. Blik op de toekomst

Soms is het vertrouwen zo diep geschaad, dat er, hoe verdrietig ook, geen andere conclusie is dan de relatie beëindigen. Stel jezelf de vraag of het alle tijd en inspanning waard is om het vertrouwen in je partner te herstellen. Vergeet daarbij jezelf niet. Stel grenzen, zodat jouw zelfvertrouwen en -liefde niet ten koste gaan van het moeten herstellen van jullie relatie. En denk ook aan de toekomst. Vertrouwen in elkaar wil je niet alleen herstellen voor de korte termijn, maar juist ook voor de lange termijn. Dat kan betekenen dat je samen afspraken maakt om bepaald gedrag te voorkomen en hiermee een herhaling te voorkomen.

Een luisterend oor

Als je vertrouwen wordt geschaad, doet dat veel met je. Je voelt je verraden, misschien zelfs eenzaam. Deel deze gevoelens ook met de mensen om je heen. Zoek niet alleen een luisterend oor binnen jullie relatie, maar praat erover met je familie of een goede vriend(in). Zij zijn er voor jou; ze luisteren naar je verhaal en kunnen met je meedenken zodat je overeind blijft tijdens deze moeilijke fase in je relatie.

Tekst: Daniëlle Muit

Meer lezen over relaties?

Schrijf je in voor de relatienieuwsbrief van de EO en ontvang elke maand artikelen die jou helpen en inspireren om aan je relatie te werken.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.