Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Irma’s* vriend kwam in hun relatie uit de kast: ‘Voor mij was het echt een rouwproces’

Irma* (25) was 22 toen ze verkering kreeg met de toen 26-jarige Jochem*. Na een relatie van ruim anderhalf jaar vertelde hij haar dat hij twijfelde of hij wel op vrouwen viel. Twee weken later was hij op date met een man.

“Ik heb nooit echt iets gemerkt, ik kan hooguit zeggen dat het een gevoelige man was. Ook op fysiek vlak is het altijd goed geweest tussen ons. Vrijwel uit het niets bleek dat hij homoseksuele gevoelens had.” Zij was niet de enige die in shock was. Ook zijn familie had geen idee en zijn vrienden wisten van niets. “Ik dacht dat er wel signalen zouden zijn, dat ik of andere naasten dit zouden zien. Maar dat is dus niet zo en dan ga je al snel aan jezelf twijfelen. Dat is heel naar, daar heb ik lang last van gehad. Maar ik heb geleerd dat zolang hij dit gevoel zelf niet erkende, ik ook niets door kon hebben.”

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training!

Meer verdiepende artikelen over liefde en relaties?

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training!

Meer lezen? In Ondersteboven, de special over liefde & relaties delen relatietherapeuten hun meest waardevolle inzichten. Niet vergaard door studie, maar door het leven en de liefde.

Anderhalf jaar lang geen vuiltje aan de lucht

Irma leert Jochem zo’n vijf jaar geleden kennen via een studentenvereniging en gemeenschappelijke vrienden. “Hij was spontaan, vrolijk, zag er goed uit en we konden samen heel hard lachen. Het voelde meteen al heel vertrouwd met hem.” Anderhalf jaar lang was er geen vuiltje aan de lucht. “We waren verliefd, gelukkig met elkaar.” Tot na de zomervakantie van 2021.

“We gingen samen een weekje kamperen en daarna met vrienden op vakantie. Deze weken trok hij zich wat terug. Ik merkte het wel, stelde hem wat vragen en gaf aan dat ik mij alleen voelde. Ik kreeg niet de reactie die ik hoopte en hij hield wat af, ik zocht hier verder niets achter.” Een paar weken na deze vakantie appt hij Irma. “Hij had niet zo lekker geslapen en veel nagedacht over zichzelf en ons en wilde dit delen.” Nooit had ze gedacht dat hij twijfelde aan zijn geaardheid. Haar reactie op dat nieuws was eigenlijk heel koel. “Ik weet nog dat ik zei: ‘Het geeft niet’, en hierna niets meer kon uitbrengen. Ik denk dat ik in shock was. Ik weet nog dat ik hem vooral alle ruimte wilde geven om zijn verhaal te vertellen. Want hij was degene die uit de kast kwam, voor hem was dit moeilijk.” 

Tweede puberteit

Ze besluiten om samen een rondje familie en vrienden te doen. “Dat was heel gek, want iedereen verwachtte een soort huwelijksaankondiging.” Het was één van de laatste dingen die ze samen deden. “Twee weken later had hij een date met een man. Hij ging een soort tweede puberteit in. Hij maakte veel stappen om te ontdekken wat uit de kast voor hem betekende. Dat vond ik heel moeilijk, want deze stappen strookten niet met hoe ik hem kende en wat hij tegen mij had gezegd. Had onze relatie geen waarde in zijn ogen?”

Had onze relatie geen waarde in zijn ogen?

Irma heeft geworsteld met de liefde die ze nog voor hem voelde. “Want van een liefdesrelatie was geen sprake meer. Al helemaal niet toen hij in een tijdsbestek van twee weken van twijfel over geaardheid stappen ondernam om zijn homoseksuele gevoelens te ontdekken. Hij heeft een ander leven.” Een paar maanden na de breuk is er nog een gesprek geweest. Toen vertelde hij haar dat hij in hun relatie niet iets gemist heeft, dat hij echt van haar heeft gehouden en verliefd is geweest. “Maar, toen de twijfels eenmaal kwamen, het voor hem heel snel ging.”

Meer aandacht voor partners

Irma vindt het moeilijk om zich opnieuw open te stellen, om vertrouwen te hebben. “Ik denk dat ik nu pas, bijna twee jaar later, wel ‘zin’ heb om weer verliefd te worden.” Daar waren wel wat gesprekken voor nodig. “Ik heb een sociaal therapeut bezocht en een gesprek gehad met een vrouw uit mijn kerk die een soortgelijke situatie heeft doorgemaakt.” Irma is christelijk en zou graag willen dat er in de kerk meer aandacht is voor de partners van mensen die uit de kast komen. “De aandacht gaat snel uit naar het proces van uit de kast komen. Maar die partners gaan geen nieuw leven beginnen, die rouwen om de persoon die ze hebben gekend. Zij hebben niet gekozen voor deze situatie. Dat is moeilijk.”

Haar advies aan vrouwen en mannen die hetzelfde doormaken, is om hulp te zoeken. “Probeer het niet allemaal in je eentje te verwerken.” En, benadukt Irma: “Neem het jezelf niet kwalijk dat je niets door hebt gehad, het ligt niet aan jou. Dat betekent niet dat je naïef bent, of dingen niet hebt willen zien. Je was gewoon gelukkig.”

*Uit privacyoverwegingen voor Jochem en Irma is ervoor gekozen Irma's verhaal niet onder haar, en zijn echte naam te vertellen. Haar naam – en contactgegevens – zijn bekend bij de redactie.

Tekst: Petronella van het Goor

Meer lezen over relaties?

Schrijf je in voor de relatienieuwsbrief van de EO en ontvang elke maand artikelen die jou helpen en inspireren om aan je relatie te werken.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.