Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Isabel en haar zoon zijn beiden HSP: ‘Met hem heb ik een andere connectie’

Ze vertelt hoe zij in hun gezin omgaan met HSP

Als haar 8-jarige zoontje hoogsensitief blijkt te zijn, is dat voor Isabel* de bevestiging dat ze het zelf ook is. Ze vertelt hoe het is om als moeder en zoon HSP te zijn en hoe ze ermee omgaan in hun gezin. “Ik wil hem beschermen, maar je kunt niet alles wegnemen.”

Het is zomervakantie, lsabel (39) en haar man en hun twee kinderen wandelen door de Zwitserse bergen. Als ze langs een helikopterplatform komen, komt daar net een helikopter aanvliegen. Eenmaal op de grond wordt er een brancard de helikopter uitgetild. Al snel is duidelijk dat er een lijkzak op ligt: er is iemand overleden. Man en dochter van 5 vinden het best heftig – maar Isabel wordt er diep door geraakt. Ze begint te huilen. En zoon Seff van 8 moet ervan overgeven. Later die dag nog een paar keer.

Test: Hoeveel prikkels kun jij aan?
Test: Hoeveel prikkels kun jij aan?

Ben jij hoogsensitief en zou je er graag ontspannen en nuchter mee willen leren leven? Met deze online training ontdek je o.a. hoe je keuzes kunt maken voor dingen die echt bij jou passen en hoe je meer rust krijgt in lijf en hoofd.

‘In mijn hoofd is het druk’

Dit voorval laat zien hoe dingen bij Isabel en Seff extra hard binnenkomen. Ze zijn allebei hoogsensitief. Als Seff nog maar klein is, kunnen Isabel en haar man dat aan hem merken. “Hij is gevoelig voor licht, geluid en geur”, vertelt Isabel. “Het komt allemaal wat heftiger binnen bij hem. Hij zei weleens: ‘Het is in mijn hoofd heel erg druk.’ Als de televisie en radio tegelijk aan staan én er belt iemand, dan moet er iets uitgezet worden. Ook kan hij lastig met teleurstellingen omgaan. Zijn zusje wil weleens wat anders kijken op tv – daar kan Seff dan boos om worden.”

HSP en een sterke wil

Wat de situatie lastiger maakt, is dat Seff naast HSP ook strong-willed is: hij heeft een sterke wil. “Een HSP-kind wil weinig prikkels, wil zich terug kunnen trekken. Terwijl een strong-willed kind juist prikkels nodig heeft. Dat is lastig. Als hij overprikkeld is, wordt hij moe en geïrriteerd.”

Ook vindt Seff dingen soms heel spannend, vertelt Isabel. “In augustus waren we in een pretpark, waar we in de rij stonden voor een achtbaan die over de kop ging. Hij wilde wel, maar hij durfde uiteindelijk toch niet. Dan kan hij later teleurgesteld zijn in zichzelf. Terwijl ik het juist goed vond dat hij zijn grenzen bewaakte. Sindsdien kijkt hij achtbaanfilmpjes.”

Seff is een gezellig kind, maar daar betaalt hij een prijs voor

Contact maken met mensen vindt Seff juist helemaal niet spannend. “Hij stapt op iedereen af en is ook open over zijn hoogsensitiviteit. Soms is hij stilletjes, maar hij kan ook heel uitbundig zijn. Hij gaat regelmatig naar kinderfeestjes en speelt veel met z’n beste vriend. Hij ligt er niet buiten. Seff is een gezellig kind, maar daar betaalt hij dan weleens een prijs voor.” 

Hoe ga je om met HSP

Isabel en haar man krijgen tips van een kindercoach hoe ze ermee om moeten gaan. Ze hebben bewust voor een coach gekozen: “Als je naar een psychiater gaat, wordt het zo’n ding. Onze kindercoach is zelf hooggevoelig – dat is ideaal, omdat ze veel herkent. Ze heeft een lijst gegeven met tips om te ontprikkelen.”

“Het is vooral de vraag: wat heeft hij nodig om rustig te worden? Hij wil dan televisiekijken, maar beseft niet dat dat juist meer onrust oplevert. Toen ik hem laatst voorstelde om op zijn kamer met lego te gaan spelen, hoorde ik hem na twee minuten vrolijk zingen en fluiten. Hij zat lekker in zijn velletje. In voetbal en judo kan hij energie kwijt. We gebruiken etherische oliën in huis om bijvoorbeeld rustig te worden voor de slaap. En hij heeft een uiltje op zijn kamer, met zee- en vogelgeluiden. Daar zou ik niet aan moeten denken, maar hij wordt er rustig van.”

Zelf ook HSP

Ergens weet Isabel allang dat ze zelf ook HSP is – en na het bezoek aan de kindercoach is ze daar zeker van. “Als kind voelde ik me anders, niet begrepen. Maar in die tijd – ik ben in 1984 geboren – was dat nog niet zo’n ding. Nu krijgen kinderen veel sneller een sticker opgeplakt.” Bij haar uit het zich op andere manieren. “Ik ben volwassen, dus ik kan er anders mee omgaan dan hij. Toch kan ik ook lastig met teleurstellingen omgaan en indrukwekkende films komen bijvoorbeeld heel erg binnen. Elf jaar geleden heb ik ‘Haar naam was Sarah’ gezien in de bioscoop, dat verdriet is me nog steeds bijgebleven. Ik heb ook last van doemdenken, dat heeft Seff niet.”

We willen allebei graag dingen oplossen

“Ik ben gevoelig voor sfeer. Als ik een kamer binnenstap waar mensen zitten die onenigheid hebben, heb ik daar last van. Ik wil graag dingen oplossen, ook al weet ik dat dat niet kan. Dat heeft Seff ook wel. Hij staat graag voor een ander klaar. Als iemands opa is overleden, vraagt hij of we even een berichtje kunnen sturen. En toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, wilde hij bij de kapper een geelblauw kleurtje in zijn haar. Ik denk dat ons empathisch vermogen best groot is. We kunnen allebei slecht tegen onrecht. Door onze HSP hebben we een mooie, zachte kant.”

Onbegrip

Soms levert het in hun gezin onbegrip op tussen aan de ene kant Isabel en Seff, en aan de andere kant haar man en dochtertje die niet HSP zijn. “Waar zijn zusje heel knuffelig is, wisselt dit bij Seff. Dat heb ik zelf ook: als ik verdrietig ben, moet je me niet gaan troosten. Laat me het zelf maar doen. Dat vindt mijn man heel lastig. Hij wil er graag voor mij zijn, maar ervaart dingen totaal anders. Als we ergens heengaan waarvan ik weet dat er spanning in de lucht hangt tussen andere mensen, kan ik daar van tevoren erg over in zitten. Terwijl hij daar niets om geeft. Dat is wel fijn, dat relativeert heel erg. Hij is ook meegegaan naar de kindercoach, juist omdat hij Seff niet begrijpt.”

Ik voel een andere connectie met Seff omdat ik weet hoe het is

“Ik houd evenveel van mijn beide kinderen, maar met Seff voel ik een andere connectie omdat ik weet hoe het is. Ik heb ook wel vaak medelijden met hem. Dat ik denk: mannetje, ben je wel gelukkig? Is het niet heel lastig om jou te zijn? Daar heb ik het dan over met hem. Dan zegt hij: ‘Soms is het zo druk in mijn hoofd, dan wil ik ‘uit’ staan. Ik wil gewoon even niet meer die prikkels.’ Voor hem is het lastiger om dat aan te geven in zo’n geval.”

Niet over-beschermen

“We zouden graag even in zijn hoofd kijken: is het daar echt zo druk? We proberen hem ermee te helpen, en hem te beschermen. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk consequent en consistent te zijn, en structuur te bieden. Hij heeft liever niet dat we een heel weekend afspraken hebben. Ik vind het zelf ook niet fijn om de hele tijd ‘aan’ te staan. Afgelopen weekend had hij zaterdag voetbal, zondag hadden we een brunch én een verjaardag. Toen merkten we allebei: dit is niet fijn.”

Het is zoeken hoe we hem kunnen beschermen zonder hem te betuttelen

“Het is een beetje zoeken hoe we er voor hem kunnen zijn, zonder hem te betuttelen of ‘over-beschermen’. Ik ben zelf heel beschermd opgevoed, dat wil ik voor Seff niet. Laatst vroeg ik of hij naar de bakker wilde. Hij wist niet of hij dat durfde, maar ik zei: ‘Ik weet zéker dat je het kan.’ Hij is gegaan, en hij kwam helemaal trots thuis. Zoiets geeft hem veel zelfvertrouwen. Dat heeft een kind echt nodig.”

‘Het is oké om hoogsensititief te zijn’

“Het is ook goed dat hij ervaart dat iets anders loopt dan gewenst. De wereld om ons heen is gewoon niet altijd leuk, je kunt niet alles wegnemen. Maar toen mijn oma voor de derde keer corona kreeg, heb ik dat niet tegen Seff gezegd. Over dat soort dingen denk ik nu wel na. Het komt gewoon heel erg binnen bij hem.”

“Naarmate hij ouder wordt, kan hij hopelijk steeds beter dingen onder woorden brengen. Ik hoop dat hij leert dat het helemaal oké is dat hij hoogsensitief is. Dat hij niet raar is, of anders. Maar dat hij leert nog beter zijn grenzen te bewaken. Ik ben trots op Seff en de manier waarop hij nu al met HSP leert omgaan.”

Denk je dat jouw kind ook hoogsensitief is? Zodra je symptomen herkent, praat er dan over met je kind, adviseert Isabel. En schakel hulp in van een coach. Ook het boek ‘Het hooggevoelige kind met een sterke wil’ van Janneke van Olphen vindt ze een aanrader. Of volg de online training ’Hoogsensitief kind'’ met HSP-coach Margreet Bronk en leer positief om te gaan met HSP.

Tekst: Eline van Lindenberg

*Uit privacyoverwegingen zijn dit niet de echte namen van Isabel en Seff. Naam en contactgegevens zijn bekend bij de redactie.