Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ivete pleit om het taboe op relatieproblemen op te heffen: ‘Relatieproblemen komen in de beste huwelijken voor’

We leren van onze geliefden en dat geldt ook voor relatietherapeuten. Ivete Brito Silva (54) leerde van haar man Carlos om écht zichzelf te zijn en dat struggles in ieder huwelijk voorkomen.

Ivete: “In onze maatschappij heerst de gedachte dat geluk maakbaar is, ook binnen relaties. En dat is niet realistisch; je kunt zielsveel van elkaar houden en tóch een relatie hebben met ups en downs. Best vreemd dat er een taboe rust op het hebben van relatieproblemen. En zonde, want daardoor gaan onnodig veel huwelijken kapot. Mijn hart breekt dat één op de drie stellen uit elkaar gaat. Als we erkennen dat relatieproblemen bij het leven horen en we hier over durven praten, kan het leeuwendeel van de scheidingen worden voorkomen.

Verdiepende artikelen over liefde en relaties én online training

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven'

Verdiepende artikelen over liefde en relaties én online training

Lees meer over liefde & relaties in 'Ondersteboven' - mét bijbehorende videotraining door relatietherapeute Julie Sharon - en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt.

Alles bespreken

Van mijn man Carlos leerde ik hoe belangrijk het is om echt jezelf te zijn en te vertrouwen op wat zich aandient. Carlos staat in contact met zijn gevoel, is authentiek en communicatief. Toen we elkaar zeven jaar geleden ontmoetten en verliefd werden, was ik overdonderd door zijn sterke karakter. Ik vond hem heel aantrekkelijk, maar ik wist ook dat wanneer ik Carlos eerder was tegengekomen, ik niet klaar was geweest voor deze relatie. Eerst moest ik van mezelf leren houden, eigenwaarde ontwikkelen. En om die te vergaren, moest ik leren over de relatie met mezelf.

Leeg en onbestemd

Elf jaar geleden scheidde ik van de vader van mijn kinderen. Doordat we niet met elkaar praatten, groeiden we uit elkaar. Ik zag de breuk als falen en rouwde om alle dromen die niet meer zouden uitkomen, maar ik leerde er ook van hoe belangrijk het is om te blijven communiceren en je kwetsbaar op te stellen. Als ik verdriet had, sloot ik me als een oester. Na mijn scheiding werd ik keihard op mezelf teruggeworpen. Dat was heel confronterend, want wie ik was en wat ik nodig had, dat wist ik niet precies. Mijn blik was altijd op anderen gericht geweest. Van binnen voelde ik me leeg en onbestemd.

Na mijn scheiding wist ik niet wie ik was en wat ik nodig had

Scheppende kracht

Om mezelf te vinden, moest ik op zoek naar wat mijn hart liet stralen, naar liefde, naar God. Ik geloof dat God liefde is, een scheppende kracht waarin ieder mens mag geloven en vertrouwen, welke religie je ook hebt. Het is ook de kracht die je helpt om jezelf terug te vinden als je jezelf bent kwijtgeraakt. Ieder mens wordt geboren in liefde, maar door je afkomst, de cultuur waarin je opgroeit en alle overtuigingen die je opdoet, kan de connectie met liefde vertroebeld raken. 

Diepe connectie

Lang was het alsof mijn kompas niet meer werkte. Pas toen ik bij mijn hart kwam, wist ik intuïtief welke richting ik op moest en wat ik wilde. Ik voelde een diepe verbinding, met mezelf én met de ander. En dat maakte een wereld van verschil. Je emoties kleuren je blik, leerde ik toen. Ze zijn als een bril waardoor je kijkt. Onbewust zie je bevestigd wat je denkt en voelt. Daarom is een gesprek dat je voert als je boos bent totaal anders dan wanneer je liefde voelt.

In verbinding blijven

Liefde maakt dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander, niet oordeelt en luistert. Liefde maakt ook mild. We zijn zelf niet perfect, dus het is niet eerlijk om dat wel van onze partner te verlangen. Carlos en ik zijn ons bewust dat uitdagingen in de beste relaties voor komen en we praten, over alles. Zo blijven we met elkaar in verbinding.”

Meer lezen over relaties?

Schrijf je in voor de relatienieuwsbrief van de EO en ontvang elke maand artikelen die jou helpen en inspireren om aan je relatie te werken.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Tekst: Sonja Brekelmans 
Foto: Ninny Duarte Lopes