Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jadis laat zien hoe eenvoudig lekker koken kan zijn met verse, biologische ingrediënten en véél citroenen

‘Ik stond als kind al de hele dag in de keuken’

In de nieuwste Eva deelt food expert en tv-kok Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen recepten uit haar laatste kookboek. Verse, biologische ingrediënten en véél citroenen, dat is de basis van haar gerechten. Ze vertelt over haar liefde voor koken, citroen en Mediterrane landen.

Positief, vrolijk en vooral héél enthousiast, dat is Jadis. “Ik ben heel zorgzaam, en een enorme gever. Zo maak ik graag zelfgemaakte cadeautjes als likeur of nodig ik mensen uit om te komen eten. Al mijn ontmoetingen gaan gepaard met een eetmoment.”

Koken is in haar famillie een grote passie. “Ik zei vroeger altijd dat ik chefkok wilde worden, net als Jamie Oliver. Hij voelde aan als een zonnetje, zijn passie voor eten is zó aanstekelijk. Dat hoor ik nu ook over de manier waarop ik over eten praat. De hele dag ben ik bezig met koken, proeven en dromen over eten.”

Keuken vol citroenen

Jadis deed eerst de middelbare hotelschool, waar ze ook een koksopleiding volgde, en studeerde daarna HBO Food Innovation. Tijdens haar studie liep ze stage bij ‘citruskoning’ Sergio Herman. “Dat was een droom die uitkwam. Veel mensen zeiden dat dat mij niet zou lukken, omdat er nog niemand bij hem had stagegelopen, maar het is mij gelukt. Zo kwam ik achter de kracht van een sterke wil.” Net als Jadis kookte haar grote voorbeeld veel met citrusvruchten en vis. “Ik zag er kratten citroenen doorheen gaan, niet alleen het sap, maar ook de schil. Daar werd het eerste zaadje geplant voor The Lemon Kitchen.”

Veel mensen zeiden dat dat mij niet zou lukken, maar het is mij gelukt

Tijdens haar opleiding Food Innovation volgde ze het Topklas Ondernemen-traject, waar ze een ondernemersplan moest schrijven. Zo werd The Lemon Kitcheneen feit. Inmiddels werkt Jadis meer dan fulltime aan haar bedrijf. Fotografie, de illustraties in haar kookboeken, receptontwikkeling, ze doet het liefst zoveel mogelijk zelf. Én daarnaast vindt ze ook nog de tijd om de markt af te struinen, want boodschappen doet ze als het kan lokaal. “Ik geloof heel erg in duurzame en biologische voeding, het onbewerkte voedsel dat de natuur je biedt.”

La dolce vita

Het allermeest houdt ze van de mediterrane keuken. “Sicilië doet mij denken aan de tuin van Eden. Alles is er zo eetbaar, de struiken zijn bijvoorbeeld vaak kruiden. In de mediterrane keuken heb ik mijn passie gevonden. Mijn opa en oma woonden zeventien jaar in Spanje, en mijn vriend en ik zijn ons nu ook aan het oriënteren om daarheen te vertrekken. Wij zijn avontuurlijk en worden blij van simpele dingen als de natuur, elkaar en lekker eten. Niets is nog zeker, maar dit is wel een droom voor ons.”

Jadis en haar partner zijn negen jaar bij elkaar. “Hij is de liefde van mijn leven. We zijn beste vrienden én liefdespartners. Ook kan ik goed opschieten met mijn schoonouders, zij zijn een soort tweede familie geworden.”

Zelfverzekerder

Jadis’ Lemon Kitchen is het derde kookboek dat ze uitbrengt. Ze hoopt dat haar boek mensen inspireert om zelfverzekerder in de keuken te staan. Met de basis van vijf smaken, verschillende texturen, verse kruiden, goede vetten, wat pit door een pepertje én natuurlijk een biologische citroen kan iedereen eenvoudig een lekkere maaltijd op tafel zetten, meent Jadis.

Wil je een voorproefje van de recepten van Jadis? Je vindt er een aantal in de nieuwste Eva, te vinden in je lokale boekhandel, word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Lonneke Tijhof