Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een samengesteld gezin is topsport: ‘Hij had twee kinderen en natuurlijk dacht ik: waar begin ik aan?’

Toen Karin 17 jaar was, overleed haar moeder aan de gevolgen van kanker. Enkele jaren later kreeg haar vader een nieuwe relatie. “Hoewel de relatie na een paar jaar strandde, heb ik er warme en positieve herinneringen aan”, vertelt Karin. Ze had toen geen idee dat deze ervaring haar later goed van pas zou komen toen ze een relatie kreeg met een weduwnaar en zelf stiefmoeder werd.

“Joost en ik voelden een diepe verbondenheid en vrij snel na het overlijden van zijn vrouw kwamen we samen. Joost had twee kinderen van 12 en 15 jaar oud en natuurlijk dacht ik: waar begin ik aan? Ik besprak de hele situatie tijdens mijn leertherapie. Ik wilde zeker weten dat dit zou slagen, juist voor de kinderen die ik nog niet eens kende. Waarom ik uitgerekend voor déze man viel, dat onderzocht ik grondig met mijn therapeut, totdat zij zei: ‘Jij hebt alles uitgezocht en uitgehuild. Zou dit niet gewoon echte liefde kunnen zijn?’ Dat was voor mij een enorme eyeopener. Dat kon natuurlijk ook nog!” 

‘Jij hebt alles uitgezocht en uitgehuild. Zou dit niet gewoon echte liefde kunnen zijn?’

“Door het inzicht dat zij me gaf, ging mijn rem eraf en durfde ik te gaan voor de relatie. Ik maakte van het begin af aan de kinderen ook een belangrijk onderdeel van mijn leven. Zij gingen er goed in mee, wat ik heel bijzonder vond. Al wist ik nog niet zo goed hoe je stiefmoeder moest zijn. De enige referentie die ik had, was de vriendin van mijn vader: Maria. Ik ging daarom bijvoorbeeld heel bewust niet op de plek van de overleden moeder zitten. Als we met de auto weggingen, ging ik ook niet voorin zitten, maar zat ik achterin bij de kinderen. Uit ervaring wist ik hoe belangrijk het was om daar voorzichtig mee om te gaan. Ik wilde dat de kinderen me leuk vonden en dat ik welkom was. Ik nam het superserieus.”

In de nieuwste Eva over 'Familie is Goud' vertelt Karin meer over het gemis van haar eigen moeder, de komst van hun eerste kindje en de nieuwe uitdagingen die dat met zich meebracht. Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Francien van der Valk 
Beeld: Jeannine Rijsdijk
Styling en visagie: Joselien Hoogendam