Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kom tot rust tijdens de vakantie in je achtertuin

Tips van Mirjam van der Vegt voor rust en ruimte deze zomer

Reikhalzend zien we uit naar vakantie – in deze tijd is dat voor velen nog meer dan anders de stip op de horizon. Dit kan ook stress opleveren, want voor je het weet wordt je vakantie een compensatie voor al het gedoe van het afgelopen jaar. Onderstaande tips kunnen je helpen om met een lichte pas je zomer in te gaan – pas ze spelenderwijs toe.

1. Laat je verwachtingen los en bouw voort op één mooie herinnering

Torenhoge verwachtingen kunnen een onnodige druk op je zomer leggen. Als je zomer even leuk moet zijn als die geweldige zomer drie jaar geleden toen je op je luchtbedje op de zonnige stranden in verre oorden lag, ligt teleurstelling op de loer. In ons hoofd plakken we alle mooie herinneringen aan elkaar en drukken die als een sticker op onze komende vakantie. Laat het totale plaatje even los en bedenk wat je mooiste drie herinneringen waren van de afgelopen tien jaar. Kies bewust niet alleen voor de grootse herinneringen, maar ook voor de kleine. Zo herinner ik mijzelf dat ik een prachtige rok paste in Venetië en me een prinses voelde. Dit jaar staat Venetië niet op het programma, maar zou ik me op mijn vakantie een paar dagen gewoon heel mooi aan kunnen kleden? De koffie op een terras in Parijs was natuurlijk geweldig, maar ik herinner me van vorig jaar ook de heerlijke koffie in het Friese Workum, waar ik samen met mijn man in een waterig zonnetje van genoot. Plan voor jezelf een paar koffiemomenten in waar je heel bewust en met aandacht van geniet. En wat denk je van de mensen met wie je samen op vakantie gaat? Ik herinner me dat ik mijn man wat vaker in zijn ogen keek toen we in een romantische gondel zaten. Maar zijn hazelnootkleurige ogen zijn er ook nog steeds wanneer ik in mijn achtertuin zit! Besteed dus aandacht aan een paar mooie kleine herinneringen die je overal kunt beleven.

Mijn mooiste herinneringen:

1.

2.

3.

2. Zorg voor mastery experiences

Alleen maar lui op je stoel liggen schenkt je niet altijd de ruimte die je nodig hebt. Ons brein komt ook tot rust wanneer het een focus heeft en iets nieuws leert. Wanneer je mentaal afstand neemt van je werk, verleg je focus dan even naar iets heel anders dat je blik op nieuwe manieren verruimt.

Leer bijvoorbeeld vijf nieuwe vogelgeluiden.

Bestel nu het nieuwe Eva Zomerboek
Bestel nu het nieuwe Eva Zomerboek

In het nieuwe Eva Zomerboek lees je nog meer grenzeloze liefdesverhalen. En ook: een complete roman, reisinfluencers over hun favoriete vakantieplek en test jouw innerlijke kompas. Bestel hem nu.

3. Beleef echt goede stille tijd

De zomer biedt volop mogelijkheden om je gewoontes te vernieuwen – bijvoorbeeld de gewoonte om per dag tijd aan God en je ziel te besteden. Tegelijkertijd biedt de zomer ook heel veel oppervlakkige afleiding. De dagen glijden in elkaar over en veel mensen hebben na de zomer het gevoel dat ze moe en niet verzadigd zijn. Bedenk voor de vakantie welke gewoonte jij komend jaar wilt uitbouwen en neem de zomer om daarmee te experimenteren. Elke dag een half uurtje ‘speel- en oefentijd’ – het mag misgaan. Een van de gewoontes die ik in de zomer ontdekte: ’s ochtends eerst inchecken op heavenly media in plaats van social media. Elke dag een half uur bij God op het bankje en gewoon met Hem zijn.

Zelf heb ik veel aan een dagelijkse lectio divina, een meditatie die voortkomt uit de kloostertraditie.

4. Maak een John Muir-wandeling 

Verdwalen is ontdekken. John Muir wist er alles van en nam miljoenen mensen mee in zijn boeken met meeslepende beschrijvingen van zijn trektochten. Wat is een Muir Trek? Een Muir Trek begint vaak vlak voor zonsopgang en eindigt na zonsondergang en is een tocht om je opnieuw met overgave en enthousiasme te verbinden met de natuur, net zoals John Muir dat deed. John Muir was een Schots-Amerikaanse natuurvorser, schrijver en natuurbeschermer. Hij was een van de eerste bepleiters van de bescherming van natuurgebieden in de Amerikaanse wildernis, vooral in de Sierra Nevada.

Een echte leestip voor deze zomer is Mijn leven in de wildernis van de Nederlandse Mirjam Lancewood. Wanneer je haar boek hebt gelezen, is geen regenbui hetzelfde meer.

Het oordeel over mezelf was weg en ik zag mezelf door de ogen van mijn medereisgenoten

5. Laat de spiegel achterwege

Voor veel vrouwen is de zomer ook de tijd voor onzekerheid: ben ik wel mooi, slank en goed genoeg?
Besluit deze zomer eens wat minder in de spiegel te kijken of leef een week zonder spiegel.

Journaliste Gerteke de Jong deed een ontdekking nadat ze een week zonder spiegels in de woestijn was geweest. Ze schrijft daarover in glossy Stil: “Ik voelde me vrij, geliefd en milder. Het oordeel over mezelf was weg en ik zag mezelf door de ogen van mijn medereisgenoten. Er ontstond ruimte en wij werden spiegels voor elkaar.” Ontdek jezelf in de ogen van een ander en het leven is mooier dan je dacht.

6. Reflectie op het goede 

De zomerperiode is ook een periode waarin je ruimte hebt voor reflectie.

Wat vond jij afgelopen jaar echt waardevol en waarvan kwam jij tot leven? Schrijf eens een paar herinneringen op en misschien ontdek je een rode draad, waar je de komende periode eens wat meer mee kan doorborduren. Vaak reflecteren we vooral op de dingen die niet goed gingen, maar door te reflecteren op de mooie momenten ontdek je leven! Koop een mooi notitieboek en teken en schrijf of schilder met deze herinnering. We houden een herinnering in onze gedachten het beste vast door alle zintuigen te gebruiken. Maak daar ook gebruik van tijdens het schrijven van jouw dagboek: beschrijf zo zintuigelijk mogelijk hoe jij je herinnering beleefde. Ben je zelf niet zo’n schrijver? Zoek dan naar mooie gedichten of plaatjes bij deze herinnering.

Online training 'Hoe vind ik zingeving in de stilte'
Online training 'Hoe vind ik zingeving in de stilte'

Ontwikkel een heldere blik en een gevoelig gehoor en leer zo meer zingeving in je leven

7. Blik vooruit naar het jaar dat komen gaat: doe de schommelstoeltest

Ben jij zo iemand die ervan houdt om de zomer te benutten door ook de toekomst in te kijken? Doe dan de schommelstoeltest. Beeld je in dat je later als een oud besje in de schommelstoel zit. Welk verhaal over jouw leven zou jij dan heel graag doorvertellen aan kinderen om je heen? Wat wil je echt gedaan of nagelaten hebben? Zo las ik het verhaal van een miljardair in Amerika. Zijn grote droom was om nog bij leven het grootste gedeelte van zijn inkomen weg te geven, en niet pas wanneer hij gestorven was. En het was hem gelukt: hij woonde inmiddels op een flat waar hij erg gelukkig was, reisde nog steeds economy class en had verschillende stichtingen opgericht om zijn rijkdom naar de minderbedeelden te laten vloeien. Ooit was dit zijn droom en hij maakte dit praktisch!

8. Bewegen, bewegen … bewegen

Stilstand betekent niet dat er geen beweging is. Juist wanneer je aan de wandel gaat, zul je merken dat je gedachten op een gegeven moment ook vervliegen en er meer rust komt. Je lichaam, dat vaak tijdens het gewone leven een ondergeschoven kindje is, is nu aan de beurt. Tijdens het wandelen worden er positieve stofjes in je hersenen aangemaakt, die tegengif zijn voor een burn-out. Dit geldt overigens ook voor zwemmen in de buitenlucht. Wanneer je dit tijdens je vakantie regelmatig doet, kun je proberen dat ook vast te houden wanneer je weer aan het werk gaat. In mijn boek De kracht van rust volgde ik Arthur Reuvers, een directeur van een grote onderneming. Hij zwemt inmiddels dagelijks voordat hij aan zijn werkdag begint en zelfs in de koude wintermaanden. Het brengt hem op adem en in verbinding met de natuur. De zomer is een goed tijdstip om aan een nieuwe hobby in beweging te beginnen!

9. Hier en nu

Geen zin in opdrachten waarbij je moet nadenken over verleden of heden?

Van onderstaande tips kom je helemaal in het hier en nu. Dit is geen loze tijd, maar een opschoning van je hele systeem. Lekker hangen, niets moeten. Wissel het af met de meer actieve opdrachten, zodat je brein voldoende stimulans krijgt.

  1. Tuinieren
  2. Wandelen
  3. Spelen
  4. Slapen
  5. Mijmeren
  6. Lummelen
  7. Niksdoen
De voordelen van stilte – en waarom het zo goed voor je is

In dit nummer:

De voordelen van stilte – en waarom het zo goed voor je is