Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mijn partner zit in een burn-out en het beïnvloedt onze relatie, wat nu?

In deze rubriek gaat Eva op zoek naar wetenschappelijke antwoorden op vragen rond relaties. Julie Sharon-Wagschal (gecertificeerd Gottman-relatietherapeut en bekend van de podcast Hart tegen Hart) denkt mee.

Beste Eva, mijn partner zit in een burn-out. Er komt daardoor veel op mij neer… Ik merk dat ik er regelmatig flink geïrriteerd door raak. Het duurt nu al best lang en het beïnvloedt onze relatie. We zijn een gezin met twee pubers en ik werk ook nog. Hebben jullie wat uitleg of tips voor mij over dit onderwerp?

Ondersteboven magazine over liefde en relaties

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training!

Ondersteboven magazine over liefde en relaties

Lees meer over liefde & relaties in 'Ondersteboven' - mét bijbehorende videotraining door relatietherapeute Julie Sharon - en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt.

“Iemand met een burn-out heeft te lang te veel stress van buitenaf ervaren en is daardoor (letterlijk) opgebrand. Een nare situatie. Als partner kun je – zeker in het begin – geneigd zijn het probleem zo snel mogelijk op te willen lossen. Dat is lief bedoeld, maar niet werkelijk behulpzaam in zo’n situatie. Help dus vooral als je partner er zelf om vraagt. Het voorkomt dat je te veel hooi op je vork neemt, en zelf (ook) te veel stress gaat ervaren. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je stabiel en steunend aanwezig zijn voor de ander.”

Zijn er nog meer dingen die je beter wel of niet kunt doen?

“Jazeker! Een andere tip is: probeer niet te oordelen over de burn-outklachten van je partner. Mensen zijn heel verschillend. De één maakt drie keer in zijn leven een burn-out door, de ander krijgt er nooit mee te maken. Als je zelf nooit een burn-out gehad hebt, kun je – zonder dat je het misschien naar bedoelt – zomaar dit soort opmerkingen maken: ‘Het is je eigen schuld dat je hier bent gekomen’ of: ‘Ik heb toch altijd al gezegd dat je het rustiger aan moet doen!’, ‘Je bent totaal niet stressbestendig!’ enzovoort. In zulke gevallen leer ik mensen: probeer te stoppen met dergelijke kritische teksten. Je partner zal zich er totaal niet gesteund door voelen.

Dus wat dan wel? Begrip of empathie tonen is een veel betere optie. Probeer gewoon te vragen hoe het gaat! Wees oprecht benieuwd naar wat de ander te delen of te vertellen heeft.”

Wat kun je nog meer doen om in die positieve flow te komen?

“Binnen de Gottman-theorie kennen we het Sound Relationship House. Een huis met kamers en verdiepingen die een relatie weerspiegelt, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Bij een burn-out is de pijler ‘Zingeving’ verstoord: mensen zien het doel niet meer van waar ze mee bezig zijn. Alles lijkt een opgave en genieten is moeilijk. Juist een liefdesrelatie kan een plek zijn om die zingeving terug te vinden. Dus breng samen tijd door, doe iets wat jullie beiden betekenis, ontspanning of afleiding geeft. Dat zit soms al in het kleine. Even een wandeling, een film kijken, dat plezier! De ervaring van samen zijn…”

Meer lezen over de Gottman-methode? Klik dan hier.

Tekst: Yvonne van den Heuvel, Julie Sharon

Meer lezen over relaties?

Schrijf je in voor de relatienieuwsbrief van de EO en ontvang elke maand artikelen die jou helpen en inspireren om aan je relatie te werken.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.