Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moet je altijd eerlijk zijn in je relatie?

Eerlijkheid is belangrijk in een relatie, daar zullen de meeste mensen het mee eens zijn. Maar betekent het dat je altijd álles moet vertellen aan je partner, of is het ook oké om dingen voor jezelf te houden?

Stel, je partner trekt een trui aan waarvan je denkt: ‘lieverd, dit is niet helemaal jouw kleur’, maar hij of zij is er helemaal weg van. Je ziet de ander oplichten omdat-ie zich goed voelt in dat kledingstuk. Dan heb je twee keuzes. Je kunt zeggen: ik moet eerlijk zijn, dus ik zeg tegen mijn partner dat die kleur hem of haar weinig goeds doet. Dat is mijn waarheid, dus die moet ik delen. Maar je kunt er ook voor kiezen om op dat moment je mond te houden. Want, legt psycholoog Consuela Esseboom aan de hand van dit voorbeeld uit, eerlijkheid heeft een functie in een relatie.

Meer verdiepende artikelen over liefde en relaties?

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training!

Meer verdiepende artikelen over liefde en relaties?

Lees meer over liefde & relaties in 'Ondersteboven' - mét bijbehorende videotraining door relatietherapeute Julie Sharon - en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt.

Intimiteit vereist eerlijkheid en openheid

Oké, even terugspoelen. Ten eerste: wat maakt een romantische relatie anders dan die met een familielid of vriend? “In een partnerrelatie heb je een verhoogd niveau van intimiteit met iemand”, legt Esseboom uit. “En intimiteit vereist een bepaalde eerlijkheid en openheid. Wanneer de intimiteit in een relatie wegvalt, betekent dat vaak dat de kwaliteit van de relatie achteruitgaat. Dus, ja: ik zie eerlijkheid als fundament voor intimiteit en daarmee voor een kwalitatief goede relatie.”

Maar, voegt ze eraan toe, eerlijkheid komt in verschillende vormen. “We zeggen algauw: ik wil een partner die me alles vertelt en open is, maar we vergeten soms dat we zelf ook weleens iets voor onszelf willen houden. En het is ook oké om niet altijd alles te delen. Tenzij je dingen achterhoudt die voor je partner van belang zijn.”

Eerlijkheid komt in verschillende vormen

Net als eerlijkheid, heeft het met je partner delen van wat je denkt, voelt en meemaakt, een functie. “Delen is iemand meetrekken in jouw wereld, zodat de ander empathie voor jou kan opbrengen en de relatie beter wordt.” Om terug te komen bij het voorbeeld van de betwistbare kledingkeuze van je partner: “Als je dan zegt: ‘Lieverd, dat staat je niet’, is dat eerlijkheid die niet het doel bereikt van intimiteit”, zegt Esseboom.

Verder lezen? Bestel de gloednieuwe relatiespecial Ondersteboven magazine en lees meer over het verschil tussen ruzie en conflict, en of je nou echt altijd eerlijk moet zijn in een relatie? Liever Ondersteboven als cadeau bij een Eva abonnement ontvangen? Klik dan hier.

Tekst: Marinde van der Breggen

Meer lezen over relaties?

Schrijf je in voor de relatienieuwsbrief van de EO en ontvang elke maand artikelen die jou helpen en inspireren om aan je relatie te werken.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.