Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Puberblog over pubertaal: 'Mam, je moet écht je lashes en je brows laten doen'

'We spreken dezelfde taal niet meer. Letterlijk'

Livia's eerste puber was de makkelijkste puber op aarde, vond ze. En toen kwam nummer twee. Die een taal bezigt waar ze maar moeilijk vat op kan krijgen.

Pubers, ik heb er twee. En binnen tien jaar weer twee. Dan mag ik dit hele proces weer van voor af aan opnieuw meemaken. Gelukkig maar. Hopelijk ken ik de klappen van de zweep dan een beetje, want toegegeven; het puberbrein is moeilijk te doorgronden. En de puberstreken ook.

Lief en behulpzaam

Mijn oudste puber is bijna 17. Ze had vanaf haar geboorte een hele moeilijke start en heeft heel lang in het ziekenhuis gelegen. Ook de jaren erna verliepen niet vlekkeloos. Ik kan er een dik boek over schrijven en misschien ga ik dat wel doen ook. Ooit, wanneer al mijn kinderen het warme nest hebben verlaten. Maar al die moeilijkheden en zorgen heeft ze van zich afgeschud en ze is de makkelijkste puber op aarde. Ze is nog steeds aardig, lief, behulpzaam, komt op tijd thuis, en heeft nog weinig interesse in het drinken van alcohol.

De beste verhalen voor ouders van pubers lees je in Pubergedoe!

Het nieuwste magazine van de EO

De beste verhalen voor ouders van pubers lees je in Pubergedoe!

Pubergedoe is een magazine voor puberouders die af en toe met de handen in het haar zitten. Bestel 'm hier!

En dan puber nummer 2. Haar start was wel goed, ze ontwikkelde zich razendsnel en ze was een felle tante. En nu is ze 14 en een echte dramatische puber. Ze is hondsbrutaal, snel geïrriteerd, ik kan niks meer goed doen, ze lapt alle regels aan haar laars, komt elke dag te laat thuis en beantwoordt mijn vragen alleen nog maar met schouderophalen en rollende ogen. En we spreken dezelfde taal niet meer. Letterlijk. 

Zoooo satisfying

’Mam, je moet écht je lashes en je brows laten doen hoorrrr en doe gelijk je nails ook even, het ziet er niet uit.’ Of, wanneer ze ergens heel blij van wordt: ‘OMG, dat is zoooo satisfying.’ Onze Nederlandse taal wordt doorregen met Amerikaanse woorden en uitdrukkingen, compleet met overdreven gezichtsuitdrukkingen. Ze vraagt zelfs af en toe wat het Nederlandse woord is voor een door haar gebruikt Engels woord. Ik moet er stiekem wel om lachen maar hoop van harte dat het maar een fase is en dat ze inziet dat dit het vinden van een baan later aardig in de weg kan zitten. Er zit gelukkig ook een voordeel aan; al haar cijfers kelderen maar ze heeft een 10 voor Engels!

Over Lenny

Livia is moeder van 4 kinderen en tekstschrijver: “Met twee dochters in de pubertijd, een lief rustig jongetje van 7 jaar en een meisje van 2,5 met een zeer sterk karakter en eigen wil, is geen dag hetzelfde. Geen uur ook trouwens. Ik neem jullie mee in mijn avonturen met mijn 2 pubermeiden. Ik zal alles met jullie delen; the Good, the Bad and the Ugly. Ik ben namelijk van mening dat openheid eenheid creëert en wij kunnen als ouders van pubers best een steuntje in de rug gebruiken.”