Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ruziemaken is gezond? ‘In onze eerste jaren smeten wij niet met deuren, maar met elkaar’

Of ik een artikel wilde schrijven over de vuistregels van gezond ruziemaken. Geen probleem! Voor inspiratie over hoe het níét moet, hoef ik de deur niet eens uit. Daarnaast vertelt relatietherapeute Julie Sharon hoe het wél kan. “Misschien fijn om te weten: de perfecte relatie bestaat niet.”

Dit jaar zijn mijn vrouw en ik tien jaar getrouwd. Gezien het feit dat bijna de helft van de huwelijken in Nederland op de klippen loopt, veelal in de eerste tien jaar, is dit een prestatie van formaat. Temeer omdat mijn vrouw en ik ‘best een dynamische relatie’ hebben. Zeker in onze eerste jaren smeten wij niet met deuren, maar met elkaar.

Meer verdiepende artikelen over liefde en relaties?

Bestel nu de relatiespecial 'Ondersteboven', inclusief online training!

Meer verdiepende artikelen over liefde en relaties?

Lees meer over liefde & relaties in 'Ondersteboven' - mét bijbehorende videotraining door relatietherapeute Julie Sharon - en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt.

Zo heb ik mijn vrouw eens van haar fiets geduwd – ik wist dat aanraking haar liefdestaal is. Het was op de hei. We hadden onze zoveelste schreeuwende ruzie. Ze maakte het voor de zoveelste keer uit en wilde bij me wegfietsen. Die combinatie – het uitmaken en me per direct verlaten – was het vuurtje dat nog ontbrak om het kruitvat dat mijn hoofd inmiddels was geworden tot ontploffing te brengen. De enige manier om te voorkomen dat ze zou wegfietsen, was haar omduwen, dus die keuze was snel gemaakt.

Toen ze opkrabbelde en ’m alsnog wilde smeren, haalde ik het sleuteltje uit haar fietsslot. De gevoelens van onmacht en boosheid die dit bij haar teweegbracht, leidden tot de klassiek geworden zinsnede: ‘Als mijn váder dit zou zien…’

Huwelijkstherapie

Veel fysieker zijn onze conflicten daarna niet meer geworden (onze tête-à-têteswel). Niettemin is het nog geregeld vuurwerk, en ook na tien jaar nog niet altijd op de meest gezonde manier. Na een paar intense, huwelijkstherapie-achtige gesprekken met een bevriend echtpaar – en later bij een échte relatietherapeut – ontdekten we dat de patronen onder onze ruzies nog vaak hetzelfde zijn als destijds op de hei: een van beiden voelt zich gekwetst, onbegrepen, verlaten. Bij gebrek aan begrip van de ander zijn we niet te beroerd onze gevoelens luid en duidelijk te laten blijken.

Als je niet goed met conflicten omgaat, groei je juist uit elkaar

Voor wie ook een dynamische relatie heeft – of gewoon met enige regelmaat ruzie in de tent – heeft relatietherapeut Julie Sharon (44) alvast één troost: de perfecte relatie bestaat niet. “Het is dus ook niet mijn doel als relatietherapeut om stellen daarnaartoe te bewegen. Sterker nog: als het misgaat, kun je het samen weer goedmaken en juist dáárdoor groei je naar elkaar toe. Terwijl: als je niet goed met conflicten omgaat, groei je juist uit elkaar.”

Verder lezen? In de gloednieuwe relatiespecial 'Ondersteboven' lees je alles over gezond ruziemaken, wat nou een goede relatie is en doe je inspiratie op met één van de 47 date-ideeën. Bestel Ondersteboven nu voor 18,95, inclusief gratis online training (t.w.v. 24,95) van relatietherapeut Julie Sharon.

Tekst door: Wilfred Hermans
Beeld door: Wendy Denissen

Meer lezen over relaties?

Schrijf je in voor de relatienieuwsbrief van de EO en ontvang elke maand artikelen die jou helpen en inspireren om aan je relatie te werken.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.