Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het Valkuilenmodel voor bazen

De ene baas is de andere niet. Het boek 'Hoe manage ik mijn baas?' maakt onderscheid tussen twee type leidinggevenden. Op basis van deze typen werd het 'Valkuilenmodel' ontwikkeld.

In het boek Hoe manage ik mijn baas? wordt een onderscheid gemaakt tussen taakgerichte versus relatiegerichte leidinggevenden. Voor een taakgerichte leidinggevende gaat het erom dat het werk gedaan wordt, het liefst goed en op tijd. Hij of zij praat vooral met je mee over de inhoud en voortgang van je werk. Leidinggevenden die sterk relatiegericht zijn, onderzoeken de behoeften van hun medewerkers en hebben interesse in hun persoonlijke verhaal. Ze zijn gevoelig voor spanningen in hun team of afdeling, werken actief aan een vriendelijke en ondersteunende werksfeer en betrekken medewerkers bij de besluitvorming.

Op basis van deze twee richtingen ontwikkelden Deprez en de andere auteurs een ‘valkuilenmodel’ (Figuur 1) waarbij leidinggevenden telkens te veel of te weinig op het gebied van de taak of relatie doen. “Een goede, evenwichtige leider streeft zowel naar taak als naar relatie”, licht Deprez toe. “Maar je kunt in beiden overdrijven, en dat wordt dan ook weer nadelig.”

Deprez: “In de zorg zullen de ‘lastige bazen’ eerder langs de linker- en bovenkant zitten, van de Loslater tot en met de Perfectionist. Er wordt vermoedelijk veel op taak gestuurd, al dan niet in combinatie met relatie. Maar als een afdelingshoofd het bijvoorbeeld druk heeft, komt ook de loslaatkant erbij.”

Figuur 1: Het Valkuilenmodel

Het valkuilenmodel

Bron: 'Hoe manage ik mijn baas?'