Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom verwachten we tegenwoordig zo veel van de liefde?

Onze partner moet grappig zijn, er goed uitzien en een interessante baan hebben, sportief zijn, diepe gesprekken kunnen voeren, sociaal zijn, passen in onze vriendenkring, een zorgzame ouder zijn en het goed doen in bed. Waarom verwachten we tegenwoordig zo veel van de liefde?

Zo’n 70% van de Nederlanders heeft af en toe relatieproblemen. Dat resulteert bij jonge mensen steeds vaker in een relatiebreuk, blijkt uit cijfers van het CBS. Stellen we tegenwoordig te hoge eisen aan onze partner? En hoe staat dit het onderhouden van een duurzame relatie in de weg?

We zijn inderdaad niet snel tevreden, stelt psychotherapeut en relatiedeskundige Esther Perel: “Eeuwenlang trouwden mensen één keer en konden ze niet meer uit die relatie wegkomen. Nu kiezen we met wie we willen zijn, maar verwachten we ook alles van die ene persoon: intimiteit, vriendschap, passie, goede seks. Bovendien moet diegene ons helpen de beste versie van onszelf te worden. Een relatie is daardoor een identiteitsproject geworden. Met enorme verwachtingen. Je hebt gewacht tot je dé partner vond, dingen voor diegene opgegeven, en nu verwacht je een prestatie. Als het tegenvalt, denk je: voor deze deal had ik niet getekend.”  

Een relatie is een identiteitsproject geworden

Esther Perel

“Maar met wie sloot je die deal? Met jezelf. De ander was niet op de hoogte van het onzichtbare deel van het contract waarin staat: nu ik met jou ben, voel ik me nooit meer eenzaam, gekleineerd, onzichtbaar – wat het dan ook is dat je wilt fiksen uit je jeugd. Je klacht is: de ander levert niet. Waar is mijn return on investment? Terwijl in werkelijkheid de verwachtingen irreëel zijn.” Die onmogelijke eisen zitten ons steeds vaker in de weg. Volgens Perel is het de keerzijde van de toegenomen vrijheid om een partner te kiezen.

Verder lezen? In de gloednieuwe relatiespecial ‘Ondersteboven’ lees je alles over de kunst van het samenzijn, hoe je een duurzame relatie onderhoud én doe je inspiratie op met één van de 47 date-ideeën. Bestel Ondersteboven nu voor 18,95, inclusief gratis online training (t.w.v. 24,95) van relatietherapeut Julie Sharon.

Tekst: Adriënne Simons
Beeld: Shutterstock

Meer lezen over relaties?

Schrijf je in voor de relatienieuwsbrief van de EO en ontvang elke maand artikelen die jou helpen en inspireren om aan je relatie te werken.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.