Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat hij zegt: Abbie Chalgoum

In de rubriek ‘Wat hij zegt’ gaat EVA in gesprek met een inspirerende man met als praatstuk het boek Spreuken. Hij kiest zelf een aantal spreuken uit, pakt ze uit ‘de hoge hoed’ of reageert erop. Door zijn antwoorden ontdek je gaandeweg wie iemand is, waar hij vandaan komt, wat hem inspireert en hoe hij in het leven staat. Dit keer gaat acteur Abbie Chalgoum in op een aantal spreuken. Hij groeide op als moslim en speelde een aantal jaar geleden de rol van Jezus in de Passiespelen van Tegelen.

Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten - Spreuken 18:21

“In mijn voorstelling ‘Ik blijf bij je’ zeg ik: ‘Woorden doen toch geen pijn? Die grappen over die Marokkaan moeten toch gewoon kunnen? Dat is toch gewoon leuk?’ Maar je weet niet wat het met iemand kan doen. Woorden hebben inderdaad macht over leven en dood. Dus als je iemand kunt optillen met woorden, als ik zeg tegen mijn dochter ‘ik ben trots op je’ of als je tegen een collega zegt ‘wat heb je dat goed gedaan’, dat raakt hoor. Je leeft helemaal op. Als we beseffen dat woorden het verschil kunnen maken tussen leven en dood, waar ga je dan voor kiezen?”

Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven - Spreuken 4:23

“Ik ging uiteindelijk op zoek naar waar ik bij hoorde. Mijn Marokkaanse familie grapte en zei dat ik te verkaasd was. Dus of ik nu de superallochtoon was van Venlo, het was wel de allochtoon. Dat deed mij ontzettend pijn. ‘Super allochtoon? Ik ben toch Venlonaer? Ik praot geweun dialec. Waarom niet super Abbie? Ik dacht dat ik een van jullie was, maar nu ben ik toch weer de uitzondering.’ Dat maakte me zo eenzaam. Dus als kind moet je geleerd krijgen dat jij belangrijk bent! Dat zeg ik ook tegen mijn dochter en ik vind het zo bijzonder om te zien hoe ze ook trots op zichzelf kan zijn. We hadden een tijdje geleden een nieuwe, grotere fiets voor haar gekocht en we fietsten samen naar het zwembad. Het ging helemaal goed en op de terugweg ook en toen zei ze: ‘Papa, ik moet een beetje huilen omdat ik trots ben op mezelf omdat ik het goed heb gedaan.’ Waak over je hart! Die trots mag je écht wel zelf voelen, maar dat moet je wel van huis uit meekrijgen.”

Leer een kind van jongs af aan de juiste weg, en het zal er niet van afwijken wanneer het oud geworden is - Spreuken 22:6

“Dit is een ontzettend belangrijke spreuk en les: dat je als kind leert van jezelf te houden, dat je van alles mag proberen en dat het kind weet van de ouder: ik ben er voor je. Jij kan dit. Ik groeide op met een verkeerd voorbeeld van een vader die mij opvoedde met de harde hand. Ik ben nooit minder van mijn vader gaan houden. Ik ging minder van mezelf houden. Omdat ik nergens gezien werd, dacht ik dat het aan mij lag en dacht ik dat ik moest veranderen en dit verdiende. Mijn deur heeft altijd op een kier gestaan naar mijn vader, in de hoop liefde te ontvangen van hem, maar dat kreeg ik niet, dus de deur is nu dicht. Lange tijd hoopte ik op verzoening, maar dat kwam niet en dat deed me zo ontzettend pijn. Dat is niet goed voor mijn gezondheid en daarom moet ik afstand nemen van hem. De basis die ik mijn eigen kinderen meegeef, is: je mag dingen proberen, je mag vallen, ik ben er voor je! Natuurlijk zullen er momenten zijn dat ik je los moet laten, maar ik ben er voor je. Dat is de essentie van het hele liefdesverhaal.”

“Ik heb in mijn depressie veel gehad aan het verhaal van Jezus dat ik moest lezen voor de Passiespelen. Daaruit klonk zoveel liefde. Een van de spelers – hij speelde een lid van het Sanhedrin – is een van mijn beste vrienden geworden. Hij zei tegen me: ‘Abbie, jij bent de vleesgeworden Jezus voor mij, want je bent er voor iedereen!’ – zijn partner overleed plotseling en ik was er ook voor hem – ‘Jij bent voor mij de Jezus van nu, zoals het zou moeten zijn.’ En ik dacht: oh wauw.”

Ik heb in mijn depressie veel gehad aan het verhaal van Jezus

Heb je ook Allah, God, in Jezus kunnen vinden? 
“Nog niet. Maar ik heb wel die liefde in Jezus gevonden. Ik zou zo graag dit soort gesprekken willen hebben met een imam en delen ‘ik heb die liefde gevoeld en die Jezus gevonden’. Ze vinden het misschien wel mooi, maar zouden zeggen: ‘Zo is het volgens ons niet gegaan, dus je bent een heidens verhaal aan het verkondigen.’ Dus dat is misschien net een brug te ver.”

In de nieuwste Eva met het thema ‘Mentale kracht’ gaat Abbie Chalgoum in op nog meer spreuken in de rubriek ‘Wat hij zegt’. Hij vertelt over hoe het lijden van Jezus hem hielp om het huiselijke geweld waarmee hij opgroeide, een plek te geven in zijn leven.

Tekst: Jeannette Coppoolse