Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat hij zegt – Bas Ragas: ‘Ik kan nu beter vergeven en vergeving ontvangen en dat komt door de Bijbel’

EVA gaat in de rubriek ‘Wat hij zegt’ in gesprek met zanger en acteur Bas Ragas met als praatstuk het bijbelboek Spreuken. Bas vertelt over de invloed van social media en hoe hij zijn kinderen wil leren wat er echt toe doet in het leven. Ook vertelt hij hoe het in onze maatschappij makkelijker is om te beschuldigen en te veroordelen dan te vergeven. En hoe het uiteindelijk in het leven gaat om menselijkheid.

Leer een kind van jongs af aan de juiste weg, en het zal er niet van afwijken wanneer het oud geworden is – Spreuken 22:6

“Ik denk dat iedereen die zijn kinderen opvoedt, de wereld laat zien door zijn of haar bril. Ik denk dat we in onze maatschappij de laatste twintig, dertig jaar redelijk van het pad af zijn. Toen ik mijn kinderen naar een christelijke basisschool bracht, vroeg ik: ‘Wat doen jullie aan het christelijke erfgoed?’ Toen kreeg ik het antwoord: ‘Maak je maar geen zorgen, daar doen we niet zoveel mee.’ Dat is de toon en dan denk ik: dat is best vreemd.

Een groot deel van het onderwijs en de opvoeding gaat tegenwoordig om presteren in de economische wereld en dat is voor kinderen echt afschuwelijk. Ze krijgen al vanaf dag één te horen of ze wel of niet in de curve passen. Gaat je kind wel naar het vwo of studeren? Heeft je kind wel de juiste mobiele telefoon of elektrische fiets? En zo gaat het maar door. Ik heb vier kinderen en bij elk kind was het: past jouw kind in de curve? En had ik een kind dat wat minder presteerde, dan was het een probleem. En presteerde het bovengemiddeld, dan was het heel bijzonder. Zolang je maar gemiddeld of bovengemiddeld in de curve zit, dan gaat het goed met je kind. Maar hoe is het eigenlijk met mijn kind? Waar wil mijn kind zijn? Wat is zijn of haar interesse?

Wat ik mijn kinderen probeer te leren is: word wie je bent.

Wat ik mijn kinderen probeer te leren is: word wie je bent. Wat vind jij leuk? Wat voor kleding wil je aan? Wij zijn niet van: alles is goed. Structuur is namelijk ook goed. Kinderen zijn toch een soort puppy’s die moet je opvoeden, maar daarbij moet je ze ook vragen stellen. Wat voor vrienden hebben ze, kunnen ze delen, zijn ze ook aardig als ze met een andere groep mensen zijn, dat soort dingen. Niet: je moet rijk en succesvol worden, en hoeveel volgers heb je? Het is misselijkmakend soms hoe kinderen worden gedeformeerd in een soort socialmediawerkbijen. Dat is bijna een soort kruistocht van mij geworden. We zitten in een wereld waarin het alleen maar gaat over werken, produceren, communiceren en consumeren. En ja, dat hoort er ook bij. Het is leuk als je je spullen voor elkaar hebt, en discipline is ook belangrijk. Maar ten diepste gaat het in het leven over menselijkheid. Het gaat over de relatie met je vrouw, met je kinderen, met je beste vrienden, met je ouders.

Probeer de wereld zo min mogelijk te schaden met de dingen die jij wilt doen, probeer te delen en probeer oog te hebben voor een ander. Ik zeg niet dat ik het allemaal goed doe, maar dat is wel waar we naar moeten kijken en waar het over zou moeten gaan. Maar tegenwoordig gaat het over of je geld hebt, slank bent of juist dik. Het gaat allemaal over uiterlijkheden. Dat vind ik echt heel erg. Dat ontmenselijkt. Nu klink ik wel heel erg als een dominee, maar dat vind ik wel.”

Een wijze wordt nog wijzer als je hem berispt, een rechtvaardige vergroot zijn inzicht door wat je hem leert – Spreuken 9:9

“Ja, dat is waar. Want een dommerd die je berispt, wordt boos, dus dat klopt. Iemand die wijs is, is ook vaak rechtvaardig en andersom. Ik las op internet over narcisme. Ik denk dat wij in deze tijd van identiteit het alleen maar over het ‘ik’ hebben. Hoe is het met mij in plaats van hoe is het met die ander. Zo voeden we steeds meer het narcisme. Het kenmerk van een narcist is dat hij geen kritiek aan kan en het altijd zal omdraaien. Hij zal het sowieso ontkennen en dat zit ook wel in deze tijd. Mensen zijn bang om vergeving te vragen of te geven. We leven eerder in een narcistische tijd leven dan een rechtvaardige of wijze tijd.

Mensen zijn bang om vergeving te vragen of te geven

Rechtvaardig zou zijn als iemand ergens van wordt beschuldigd en wij dan als maatschappij zeggen: ‘Klinkt niet best, dat moet maar eens onderzocht worden door mensen die alle ins en outs weten. Tot die tijd houden wij onze mond.’ Maar dat is niet het geval. De tijd waarin we leven is dat we zeven, acht pagina’s van beschuldigingen noteren, waarvan de helft anoniem is, en daar confronteren we iemand dan mee.

Ik kan nu beter vergeven en vergeving ontvangen dan jaren geleden en dat komt door de Bijbel, die verhalen. Ja echt. Ik heb mijn brein getraind om zo te denken en daar ben ik nog steeds mee bezig. Je moet je morele kompas trainen. De meeste mensen die gezond zijn, hebben een geweten, maar het is wijs om dat te blijven trainen door bijvoorbeeld Bijbelverhalen te lezen, erover te praten en er echt de tijd voor te nemen. Dat heeft geen economisch nut en je kunt het niet meten, dus dat is heel spannend. Dat maakt de verhalen van Jezus en het Oude Testament ook zo mooi. Je zit continue aan de andere kant van de tafel: wie ben jij nu in het verhaal? Het boek dat ik heb geschreven over Jezus is bedoeld om mensen aan te sporen de verhalen te lezen en erover na te denken.”

In de nieuwste Eva met het thema 'Familie is Goud' lees je meer over Bas Ragas, wat hij aan het Oude Testament uit de Bijbel heeft en welke andere spreuk hem het meest inspireert. Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Jeannette Coppoolse
Fotografie: Nienke van Denderen