Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat hij zegt – Tim Gouw: ‘Mijn status is mijn vaderschap; daar haal ik nu mijn voldoening uit’

EVA gaat in gesprek in de rubriek ‘Wat hij zegt’ met Tim Gouw met als praatstuk het bijbelboek Spreuken. Tim vertelt onder andere over de rolverdeling tussen man en vrouw en zijn zoektocht daarin, zijn eigen opvoeding en de lessen die hij zijn kinderen meegeeft. Hij vindt het onzin dat vrouwen beter zouden zijn in zorgtaken. Mannen moeten zich net zoals vrouwen ook hierin bekwamen.

Want de lessen van je vader en je moeder zijn een lamp, een licht dat je vermaant en de weg wijst naar het leven - Spreuken 6:20

“Ik heb deze spreuk gekozen, niet als een les van mijn eigen vader, maar meer van mij als vader. Het maakt voor mijn kinderen eigenlijk niet zoveel uit wat ik zeg, maar wel wat ik doe. Ik kan van alles belangrijk vinden, maar als ik het niet voorleef, heeft het niet zoveel zin. De feedback die je krijgt, is dat je kids je nadoen in wat je doet. Dus als je als vader zegt ‘ja ik doe ook dingen met m’n kinderen’ en vervolgens prioriteer je je eigen tijd boven de tijd met hen, dan maakt het niet zoveel uit wat je zegt, want je doet het niet. Ik doe dat wel bewust en ik weet niet precies wat dat hen geeft, maar ik ben me er wel bewust van dat wat ik doe veel meer impact heeft dan wat ik zeg. Dat zijn de lessen die ik hen meegeef.

Het grappige is dat mijn eigen vader een zorgzaam type is en als hij met ons was, was hij er ook echt. Maar hij was de klassieke kostwinner en hij snapt het niet dat ik thuis ben, want waar haal je dan je status vandaan? Ik haal dat nu uit mijn vaderschap, dat is nu mijn rol. Dat is niet vanzelf gegaan, dat had tijd nodig. Het is niet zo: o nu ben je vader en krijg je daar voldoening uit. Ik denk dat dat bij de meeste vaders niet zo is en dat heb ik ook moeten leren. Dat ging geleidelijk. Ik denk dat mijn vader een hele goed thuisblijfvader was geweest, maar het was een andere tijd, andere situatie. Hij was wel een van de eerste vaders die toen mijn broer en ik op de basisschool zaten, een thuiswerkdag had. Dat was iets wat nog helemaal niet bestond 23 jaar geleden. Hij ging thuiswerken op woensdag. Ik had als kind echt het gevoel dat hij er voor ons was en het zorgen ging hem goed af en het huishouden had hij gewoon in de vingers. Ik denk stiekem dat het kwam omdat hij op zijn werk misschien niet zo op z’n plek zat in zo’n groot bedrijf.

Als je maar weet wat je wilt, dan kun je het uitproberen

Ik zou hem eens moeten vragen of hij er ooit over heeft gedacht het om te draaien de rollen, want je kunt natuurlijk ook een afweging maken om het anders te doen of met minder want hij had een goed betaalde baan. Die afweging hebben mijn vrouw en ik ook gedaan in plaats van dat je allebei werkt. En dan kom je erachter dat dat ook gewoon kan. Ik realiseer me dat het niet even makkelijk is voor iedereen, maar als je maar weet wat je wilt, dan kun je het uitproberen. Daarom zou het mooi zijn als mannen gelijkwaardig verlof zouden krijgen in Nederland want dan kunnen ze onderzoeken of daar misschien toch iets voor hen ligt.

Wennen aan de oncomfortabelheid

Je moet daarvoor wel soms keuzes maken die ongemakkelijk zijn, dus bijvoorbeeld je carrière stoppen om bij de kinderen te zijn. Ik heb ook momenten gehad dat ik dacht: shit, waar ben ik aan begonnen? En dan riep mijn moeder ook nog: ‘En je pensioen dan?’ Ik zie ook wel mannen die hebben dan een papa-dag maar dat wordt helemaal opgezet door de moeder. Kleertjes worden klaargelegd, er wordt een activiteit bedacht en dan aan het einde van de dag is vader moe dus die heeft dan even tijd nodig om zichzelf weer even te recupereren ofzo. Dan houd je dus als vader altijd afstand. Je krijgt een status apart, want ‘het is papa-dag en dan is papa even de baas’.

Maar kun je ook als vader oké zijn met het feit dat je misschien een half uur later dan gepland de deur uitgaat met je kids en dat één op een gegeven moment zich op de grond werpt en één in z’n broek poept? Dat je oncomfortabel kunt zijn met een rol waar je nog aan moet wennen; daar hebben vrouwen ook aan moeten wennen. En dat je oké bent met je kids, oké met dat dingen anders lopen dan gepland, dan geef je ook de ruimte aan je kinderen om het te doen zoals zij het willen en niet zoals jij het had gepland in plaats van dat je een autoritair type bent en de kinderen door de dag sleept en jezelf ook. Ik moest er ook aan wennen om comfortabel te zijn met de oncomfortabelheid van mijn kinderen.

Ik moest er ook aan wennen om comfortabel te zijn met de oncomfortabelheid van mijn kinderen

Mensen denken vaak dat vrouwen dat beter kunnen hendelen: dat zij de kinderen beter kunnen aankleden, beter met huilbuien kunnen omgaan, dat is allemaal niet waar! Dat is door ervaring tot stand gekomen. Dus als vader moet je die ervaring zelf opdoen. Ga je bekwamen in verzorger zijn in plaats van oppas. Ik heb de moeite genomen om me te bekwamen in de zorgtaken en ik haal daar nu voldoening uit. Ik denk dat heel veel vaders dat niet doen omdat ze niet voldoende verlof hebben of omdat het niet bijdraagt aan hun status. En waarom zou je meer werk gaan doen waarvoor je geen enkele waardering krijgt? Dat doet geen enkel mens! Ik doe het wel omdat ik er voor mezelf comfortabel mee ben en er voldoening uit haal. Ik denk dat het je als vader heel veel geeft, in de band met je kinderen, maar ook in de band met jezelf en je vrouw.”

In de nieuwste Eva gaat Tim Gouw in op andere spreuken in de rubriek ‘Wat hij zegt’. Hij vertelt over het vaderschap en wat erbij komt kijken als je in deze maatschappij thuisblijfvader besluit te zijn. “Het is soms best vermoeiend en het is niet per se leuk om tegen de stroom in te gaan”, vindt Tim. Word abonnee of bestel een los nummer!

Tekst: Jeannette Coppoolse
Fotografie: Nienke van Denderen