Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dwight van van de Vijver

Presentator

Achtergrond en carrière

Dwight van van de Vijver is geboren in Utrecht, in een katholiek gezin. Als kind van een jurist en een onderwijzer wordt hem al vroeg duidelijk dat een bijdrage aan de leefbaarheid en veiligheid van onze samenleving waardevol kon zijn. Hij werkt jarenlang als wijkagent in Utrecht, wordt hulpofficier van justitie en inspecteur. Begin 2018 wint Dwight de publieksprijs ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar’. Hij woont samen met zijn vrouw en drie jonge kinderen in Houten.

De rode lijn in zijn carrière is dat hij mensen met elkaar wil verbinden en mensen zonder vooroordeel wil benaderen. Als presentator wil Dwight de kracht laten zien van dat wat 'anders' is of misschien wel bedreigend lijkt voor de 'veilige' bubbel. Ook wil hij kansen geven aan wie weer mee wil doen en anderen inzichten geven waarom dat onze samenleving helpt.

"Mensen die soms het moeilijkst zijn om van te houden hebben dat vaak het hardst nodig." In 18 jaar als politieman komt dat zinnetje regelmatig voorbij tijdens gesprekken die Dwight voert met mensen uit alle lagen van de bevolking. Verschillende mensen rijk aan levenservaring vormen echte levenslessen voor hem.

De unieke dubbele ‘van’ in Dwight zijn achternaam staat symbool voor zijn familiegeschiedenis. In het programma Geboeid gaat hij hiernaar op zoek.

EO programma's

In 2019 maakt Dwight de vierdelige documentaire Geboeid – terug naar de plantage, waarbij hij op zoek gaat naar zijn roots in Suriname. In 2020 portretteert hij in het programma Ook hier Nederlanders die in Nederland regelmatig of zelfs dagelijks te maken krijgen met racisme.
In het najaar 2021 is Dwight te zien in het programma Drop it, dat gaat over wapenbezit van Nederlandse jongeren, en Welkom in...containerdorp, waarvoor Dwight langdurig optrekt met mensen uit de randen van de maatschappij. In december start de serie Uit de bak, waarin vier dappere mannen en één bijzondere vrouw hun detentieverhaal met Dwight delen.
In 2023 presenteert Dwight Geboeid - terug naar Indonesië waarin hij samen met drie jongvolwassenen van Indische en Molukse afkomst reist naar het land van hun voorouders. 

Verder

Sinds juli 2021 werkt Dwight parttime bij reclassering Nederland om meer ruimte te creëren voor zijn rol als projectpresentator bij de EO.

Vraag?

Heb je een andere vraag, verzoek of opmerking over een programma? Stuur dan een e-mail naar eo@eo.nl.

--:--