Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column Hanna | ‘Mom geeft Gods liefde door aan moeders in sloppenwijk’

7 mei 2024 | Leestijd 3 min

Een vrijdagochtend in de sloppenwijk van Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Het is erg warm, mensen wonen dicht op elkaar in eenvoudige hutjes en overal ligt afval. In de smalle straten is het een drukte van belang.

We volgen Mom, een Cambodjaanse vrouw die iedereen lijkt te kennen. Ze loopt de huizen in en uit, spreekt mensen om te vragen hoe het met hen gaat en stopt iemand soms wat geld toe. Even verderop barst een vrouw in huilen uit als Mom met haar praat. De vrouw is zwanger, voor de vierentwintigste (!) keer. Mom wijst naar één van de zoons van deze vrouw.

Baby verkopen?

Het had weinig gescheeld of hij was uit geldnood als baby verkocht, maar gelukkig wist Mom dit te voorkomen. Ze wist de vrouw ervan te overtuigen om de baby te houden en beloofde het gezin te helpen. Maar nu is de vrouw dus weer zwanger, voor de zoveelste keer. Ik merk dat het me moedeloos maakt. Hoe lukt het Mom om hoopvol te blijven?

Gods licht

Dat hoor ik later op de dag, als Mom haar persoonlijke verhaal vertelt. Mom groeide ook op in een sloppenwijk, waar dronkenschap, geweld en verkrachtingen aan de orde van de dag waren. Toen zij jong was had ze weinig hoop. Maar dat veranderde toen ze hoorde over Jezus en het licht van God in haar leven begon te zien.

Er is hoop

Toch ging het op haar vijftiende bijna mis, toen ze wilde werken om haar familie te helpen. Haar werkgever wilde haar namelijk verkopen in Thailand. Gelukkig kwam Mom’s moeder hierachter en haalde haar net op tijd weg. Een vrouw die opkomt voor haar kind. Het ontroert me als Mom dit deelt. En ineens begrijp ik ook waarom Mom tegen de vrouwen blijft zeggen: “Ook jij kunt een goede moeder zijn en God wil je daarbij helpen.” Mom weet uit eigen ervaring hoeveel verschil een moeder kan maken in het leven van haar kind. Er is altijd hoop, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn.

Ontdek meer over dit project
Ontdek meer over dit project

Veel mensen in Cambodja wonen in houten hutjes zonder basisvoorzieningen. Kinderen lopen thuis het risico mishandeld of misbruikt te worden. Velen hebben geen stabiel inkomen en dus niet genoeg te eten. Daarom komt EO Metterdaad in actie! Lees hier hoe we deze mensen helpen.

Geschreven door

Hanna Pak

Meer over het project

--:--