Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Betere zorg voor moeders in Nepal

25 mei 2024 | Leestijd 2 min

In de afgelegen gebieden van Nepal is goede zorg voor moeder en kind niet zomaar voorhanden. Zo kunnen in afgelegen gebieden zwangere vrouwen in noodgevallen niet naar een medische kliniek. Om de zorg te verbeteren, slaan in deze speciale aflevering Nederland Zingt en EO Metterdaad de handen ineen.

Iemand die in deze situatie haar steentje wil bijdragen, is de Nepalese Ranjana. Zij werkt op een reguliere EHBO-post. Dankzij haar basiskennis kan ze vrouwen naar het ziekenhuis sturen zodra ze complicaties vermoedt, maar ze wil deze vrouwen graag beter helpen. Daarom volgt ze een opleiding in het ziekenhuis. In deze aflevering gaat ze oefenen met bevallingssituaties en heeft ze haar examen. Zal ze slagen?

Kraamafdeling

Daarnaast zie je dokter Rima, een Amerikaanse arts die werkt op de kraamafdeling in Nepal. Zij bezoekt zwangere vrouwen op het platteland voor controles. Ook maak je kennis met Laxmi. Als ervaren verloskundige draagt ze haar kennis over aan jonge collega’s. Ten slotte vertelt de Nederlandse Annie Kramer over haar bezoek aan het Nepalese ziekenhuis. Er klinken in deze speciale uitzending veel liederen over Gods zorg, zoals ‘Kom tot de Vader’, ‘Ik wil zingen van mijn Heiland’ en ‘Heer, U bent altijd bij mij’. 

De babysterfte is nog altijd heel hoog in Nepal en dit ziekenhuis is van levensbelang om ervoor te zorgen dat moeder en kind de bevalling overleven. Wil jij goede zorg voor moeder en kind mogelijk maken en zorgen dat meer verloskundigen kunnen worden opgeleid?

Geef nu

Meer over het project

--:--