Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Smullen met Pasen: bak deze overheerlijke paastaart volgens recept van Erna Wien

Heb jij al plannen voor een paasbrunch op eerste- of tweede paasdag? Dan mag een lekker paastaartje niet ontbreken. Erna Wien - bekend van Heel Holland Bakt 2023 - helpt je op weg! Bak samen met haar dit smakelijke paastaartje van een Sablé Breton deeg met een heerlijke citroen-, mascarpone– en slagroomvulling. Klaar? Bakken maar!

Deel:

Ingrediënten

Amandelspijs (je kunt ook kant en klaar kopen)

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram fijne suiker
  • 1tl amandelextract
  • ½ tot 1 ei

Sablé Breton deeg

  • 80 gr kristalsuiker
  • 80 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 140 gr patentbloem
  • 5 gr bakpoeder
  • 2 gr fleur de sel (zeezout)
  • 2 eidooiers

Citroenjam voor de vulling

  • rasp van 1 citroen
  • 60 gr citroensap (2 citroenen)
  • 60 gram gelei suiker

Mascarpone-slagroomvulling met een vleugje citroen

  • 200 ml slagroom, 40% vet
  • 30 gram poedersuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 20 gram poedersuiker

Bereiding (stap voor stap)

Zo maak je Sablé Breton

  • Meng alle ingrediënten (behalve de eidooiers) tot een zanderig deeg. Voeg vervolgens de eidooiers toe en meng tot het deeg samenkomt tot een bal.
  • Laat het deeg afgedekt tenminste 2 uur tot een nacht opstijven in de koelkast.
  • Rol het koude deeg uit tot 5 mm dikte en snijd een cirkel uit van 20 cm doorsnede of een eivorm van 21x16x5 cm (te koop bij baktotaal) Leg het deeg in een taartring van 20 cm of eivorm taartring en zorg dat het deeg de randen van de ring aanraakt.
  • Rol van een restje deeg een lange pil en leg die aan de binnenkant van de taartring. Druk deze voorzichtig tegen de rand van de taartring en op het deeg.
  • Bedek de bodem zo’n 1 centimeter vanaf de buitenrand met spijs.
  • Bak het in zo’n 18 tot 20 minuten op 180 °C of tot mooi goudbruin.

Zo maak je amandelspijs

  • Meng het amandelmeel met de kristal suiker.
  • Voeg een deel van het losgeklopte ei toe.
  • Voeg het amandelextract toe.
  • Voeg eventueel nog wat ei toe tot een smeuïg geheel.
  • Wikkel de spijs in huishoudfolie en laat rijpen in de koelkast tot gebruik.

Zo maak je citroenjam

  • Pers de citroenen uit.
  • Kook het sap samen met de geleisuiker ongeveer 5 minuten. Roer continue.
  • Laat de jam afkoelen.

Zo maak je de mascarpone-slagroomvulling met een vleugje citroen

  • Klop de slagroom (40% vet) stevig met 30 gram poedersuiker.
  • Roer de mascarpone los met 20 gram poedersuiker.
  • Voeg een klein beetje slagroom toe en maak familie.
  • Voeg de rest van de slagroom door de mascarpone tot een romige massa.
  • Voeg 2 à 3 eetlepels citroenjam en de citroenrasp toe aan het mascarpone slagroom mengsel en meng goed.
  • Schep het mascarponeslagroom mengsel in een spuitzak met een spuitmond naar keuze (afhankelijk van soort toefjes die je wilt maken).
  • Leg de taartbodem op een schaal of bord en besmeer het taartje eerst met wat (kwastje) citroenjam.
  • Spuit er willekeurig toefjes van mascarponeslagroom mengsel op. Maak de toefjes juist niet allemaal even groot, dus af en toe een kleine en dat naast een grote.
  • Decoreer het taartje naar eigen wens met vers fruit en bijv. chocolade eitjes.
  • Serveer koud. Het Breton zanddeeg kan snel zacht worden door het vocht dus is het aan te raden de afwerking op het laatste moment te doen. Omdat je hem vers serveert, hoef je het fruit ook niet met gelei te beschermen.

Eet smakelijk!!!

Erna Wien deelt haar recept voor heerlijke paastaart

Erna deelt haar recept in 'Wat is... Pasen?'

Ben je benieuwd hoe Erna dit taartje bereidt? Kijk dan op zondag 31 maart (eerste paasdag) naar het tv-programma Wat is... Pasen?. Vanuit een gezellige huiskamer praat presentator Mirjam Bouwman met Erna, maar ook zangeres Desray en boer Bart over hun paastradities. Hoe vieren ze deze dagen en wat vieren ze eigenlijk?

Wie is Erna Wien?

Je kunt Erna kennen van het televisieprogramma Heel Holland Bakt. In seizoen 10 (2023) was Erna één van de kandidaten. Ze is haar leven lang al dol op gebakjes, maar ging pas fanatiek zelf bakken toen ze ziek werd. Bakken hielp haar door deze moeilijke periode heen. Ze vertelde daar meer over in het EO-programma Bid, bedank, bewonder.

--:--