Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ellen Brudet maakt poppen voor kinderen die 'anders' zijn

‘Ik wil zorgen dat iedereen een pop heeft waar hij of zij zich in herkent!’

Sommige kinderen kunnen kiezen uit rijen vol poppen die op hen lijken. Waarschijnlijk hebben zij er nooit bij stilgestaan dat dat niet zou kunnen. Maar voor de meiden in deze reportage is dat wel anders: een pop die op hen lijkt, is niet zo makkelijk te vinden. Dankzij Ellen Brudet, eigenaresse van de winkel Colourful Goodies, hebben de meiden tóch zo’n pop. En dat is maar wat gezellig.

Deel:

Toen Ellen in 1988 zwanger raakte, zocht je je geboortekaartjes nog uit in een groot boek bij de drukkerij. Stad en land reisde ze af voor een kaart met een donker kindje, maar die vond ze nergens. Bij haar tweede kindje liep ze weer tegen dit probleem aan: “Daar moet wat aan gedaan worden, dacht ik toen.”

Wij laten alle schoonheden zien van mensen die als anders worden gezien

Ellen begon met geboortekaartjes maken, maar heeft inmiddels een poppenwinkel in Amsterdam: “Ik heb een kleine winkel met grote idealen. Ik verkoop poppen met afro-haar, albinisme, huidaandoeningen als wijnvlekken of vitiligo, schisis of poppen met downsyndroom. Wij geven iedereen een podium en laten alle schoonheden zien van mensen die als anders worden gezien. Wij willen dat normaliseren. Ik wil poppen met vitiligo en down in de poppenhoek.” 

Ellens missie komt voort uit een gemis in haar eigen jeugd: ze kon zich als kind nooit identificeren. Ellen: “Mijn moeder kon eerst geen donkere pop voor mij vinden. Mijn vader en moeder vertelden hoe mooi ik was en hoe mooi mijn haar was, maar de maatschappij vertelde mij iets anders. Ik wilde alleen maar op mijn witte vriendinnen lijken, want dat was wat de maatschappij mij voorhield als ideaal. Rond mijn negende kreeg ik een gekleurde pop, maar ik wilde de pop niet omdat dat niet paste bij het ideaal in mijn hoofd. Dat vond mijn moeder heel erg.” 

Poppen met een verhaal

Gelukkig is dat inmiddels wel anders: in haar winkel hebben alle poppen een verhaal. “Een deel van ons assortiment – onze kleine popjes – is vernoemd naar black people die iets betekenen in de wereld, echte strijdernamen. Dat heeft altijd impact op de verkoop, want je vertelt een geschiedenis en creëert bewustwording met een verhaal, zoals dat van Rosa Parks*. Daarna kan een kind altijd nog een eigen naam geven aan het popje.” 

Ik droom van een plek waar jongeren met een beperking gezien worden als volwaardig

En dromen? Die heeft Ellen genoeg. “Ik denk altijd groot. Op dit moment zijn we bezig met diverse orthopedische poppen, bijvoorbeeld poppen met een amputatie. Ooit wil ik een heel groot pand waar alles samenkomt, waar ik ook werkplekken kan aanbieden aan jongeren met een beperking. Een plek waar kinderen gezien worden als volwaardig, waar ze niet worden weggestopt en waar we laten zien wat ze wél kunnen. Ik heb ook een werknemer met down, op donderdag en vrijdag is hij directeur van de winkel. Zijn zelfvertrouwen is ontzettend gegroeid sinds hij hier werkt. Dat wil ik graag voortzetten in een groot pand. Iedereen die in de winkel komt, ervaart het ‘wauweffect’. Ze ontdekken: ik heb hier nog nooit over nagedacht. In reguliere winkels staan nog steeds geen kaartjes met donkere mensen in de kaartenrekken. Daarom wil ik bewustwording creëren en zorgen dat iedereen een pop heeft waar hij of zij zich in herkent!”

Amsterdammer van het jaar
Ellen Brudet was vorig jaar een van de acht genomineerde Amsterdammers voor de eervolle titel ‘Amsterdammer van het jaar 2021’, voor haar bijzondere boodschap en werk met Colourful Goodies. De titel heeft ze helaas niet gehaald, maar dat maakt haar werk er niet minder bijzonder om.

De winkel van Ellen vind je net buiten het centrum van Amsterdam, aan de Van der Pekstraat. Is dat even te ver? Haar webshop vind je op colourfullgoodies.nl.

*Rosa Parks (1913-2005) was een Amerikaans burgerrechtenactiviste en is vooral bekend van haar verzetsdaad waarin ze weigerde haar stoel in het voor zwarten gereserveerde gedeelte van de bus op te geven voor witte passagiers. 

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--