Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Duurzame Tiny Church geopend op Floriade

Nadenken over een duurzame samenleving

Stichting Kerk op de Floriade opende half april een zogeheten Tiny Church op de Floriade in Almere rondom het thema ‘Growing Green Cities’ (groeiende groene steden). Om het kerkje is ook een tuin aangelegd. Hiermee wil de stichting bezoekers laten nadenken over een duurzame en leefbare samenleving.

Deel:

Hoe ziet de Tiny Church eruit?
“De Tiny Church heeft een bijzonder ontwerp en is volledig recyclebaar,” zegt Pieter ter Veen, voorzitter van Stichting Kerk op de Floriade. “Het kerkje draait mee met de zon, waardoor het meer zonne-energie produceert en volledig energiezelfstandig is. Dat is ook een mooie symboliek. God is onze zon en als wij naar Hem toe gaan, ontvangen we zijn licht.”

Heeft uw stichting het kerkje zelf gebouwd?
“Het bijzondere is dat dit initiatief een samenwerking is van verschillende kerken: van PKN- tot migrantenkerken en evangelische groepen. Het kerkje is gebouwd door vrijwilligers en er zijn elke dag mensen te vinden om gesprekken met bezoekers te voeren. Het biedt een mooie mogelijkheid om hun het goede nieuws te vertellen. Dit is overigens de tweede keer dat we een Tiny Church bouwen. De eerste keer was in Almere-Poort.”

Wat is er te doen in de kerk?
"De Tiny Church is elke dag open en bezoekers kunnen in de kerk filmpjes kijken over duurzaamheid. We geven tips over hoe je een duurzame samenleving of kerk kunt zijn. We doen dat in samenwerking met verschillende organisaties die zich daarvoor inzetten, waaronder Groene Kerken. Er hangt ook een schilderij in het kerkje, geïnspireerd op de stad van de toekomst uit het Bijbelboek Openbaring en bezoekers kunnen een kaarsje aansteken of een boodschap achterlaten in het gebedenboek.”

Wat is de betekenis van de tuin?
“Die is symbolisch. De tuin is geïnspireerd op een labyrint – een symbolische levensweg – dat je kunt bewandelen om tot bezinning te komen. Het thema ‘Growing Green Cities’ gaat over een duurzame en leefbare samenleving, maar een samenleving wordt pas echt leefbaar als de vrucht van de Geest daar groeit. Daarom is het thema van de tuin ‘Fruitful City’ en staan er twaalf beelden in de tuin, die de vrucht van de Geest uitbeelden.”

Een samenleving wordt pas echt leefbaar als de vrucht van de Geest daar groeit.

Wat willen jullie bereiken met deze duurzame Tiny Church?
“Het gaat uiteindelijk om het hele project, inclusief de tuin met de beelden om het kerkje heen. We willen mensen inspireren om aan een duurzame toekomst te werken. Bezoekers kunnen in de tuin genieten van de schoonheid van de schepping en zich tegelijkertijd in het kerkje bewust worden van hun verantwoordelijkheid daarvoor.”

Waarom is duurzaamheid in de kerk zo belangrijk?
“Het heeft te maken met het rentmeesterschap dat wij volgens de Bijbel hebben. We zijn verantwoordelijk voor de aarde en het is belangrijk dat we ons bewust worden van de klimaatverandering en het opraken van grondstoffen.”

Tot 9 oktober is de Tiny Church en de Floriade in Almere te bezoeken. Daarna hoopt de stichting het kerkje te verkopen om hergebruikt te worden als kapel of tiny house. Kijk op Fruitfulcity.nl voor meer informatie.

Tekst: Wieke van Burken

--:--