Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gospelzangeres Sharon Kips te horen bij Nederland Zingt: ‘Zingen is niet altijd vanzelfsprekend geweest’

Nederland Zingt Event Leiden, zaterdag 11 november

“Het is altijd een feest om met zoveel mensen over Gods trouw te mogen zingen”, aldus gospelzangeres en vocal coach Sharon Kips (39). Op 11 november is ze te horen bij Nederland Zingt in Leiden. Zingen doet ze met hart en ziel, maar dat is zeker niet altijd even vanzelfsprekend geweest. Wanneer haar stem drastisch verandert tijdens haar eerste zwangerschap is het maar de vraag of ze kan blijven zingen.

Deel:

“In eerste instantie zong ik helemaal geen gospel. Na het winnen van de talentenshow X Factor werd ik in het schnabbelcircuit geboekt. Op een gegeven moment kwamen daar veel boekingen van kerken bij. Mensen die daar waren vroegen dan: ‘Wat mooi, heb je dat ook op cd?’ Het album dat ik daarvoor had uitgebracht, waren andere liederen dan de liederen die ik in de kerk zong. Het gaat er voor mij om dat ik iets zing waar ik achter sta en wat de mensen willen horen. Door de toenemende vraag was één en één toen twee.”

Als een tweede moeder

“Vanaf mijn tiende ben ik muzikaal grootgebracht door mijn eerste zanglerares Maria Bloem. Elke week kwam ik bij haar op les. Als ik bij haar binnenkwam was haar eerste vraag altijd: ‘Sharon, hoe gaat het met je?’ In alle jaren die ik met haar heb meegemaakt zijn er heel wat tienerperikelen naar boven gekomen. Ze hoorde het allemaal aan. Na een tijdje vroeg ze: ‘Oké, is het nu goed? Dan gaan we zingen.’ Een heel bijzondere vrouw die altijd de connectie met haar leerlingen wilde maken.”

“Zingen is namelijk zoveel meer dan een paar klanken voortbrengen. Je bent op zo’n moment ontzettend kwetsbaar in het verhaal dat je vertelt. Met mijn eigen leerlingen probeer ik net zoals Maria de verbinding te maken en iedereen te begeleiden in hetgeen dat hen uniek maakt.”

Financiële moeilijkheden

“Zo ervaar ik het ook met God. Hij wil verbinding maken met ons. Al is het leven met God soms ook een avontuur. Tien jaar geleden heb ik samen met mijn man Gilbert een kerk gestart. Op een gegeven moment nam het zoveel tijd in beslag dat het een fulltime job was geworden. Gilbert had daarvoor een goede baan als IT’er en doordat ik in verwachting was van onze oudste waren de inkomsten al verminderd. Met het wegvallen van Gilberts vorige baan veranderde zijn inkomen naar één tiende van het salaris dat hij voorheen had. Dat was ontzettend pittig. Op papier was het onmogelijk om elke maand rond te komen.”

Op papier was het onmogelijk om elke maand rond te komen

“Je wilt wel vertrouwen hebben, maar hoe dan? Daarin hebben we Gods voorzienende hand gezien. We vroegen niet om geld. Toch kwam er bijvoorbeeld eens iemand die zei: “Ik weet niet waarom, maar ik voelde in mijn hart dat ik dit geldbedrag over moest maken naar jullie.” Soms kwamen mensen allemaal boodschappen brengen. Niet zomaar boodschappen. Dat waren exact de boodschappen dat we normaal gesproken zelf ook kochten. Dat was heel apart om mee te maken. Daarmee wil ik niet zeggen dat je op je kont kunt blijven zitten en het naar je toekomt. Maar als je alles hebt gedaan wat je kunt doen, geloof ik dat het je enige optie is om je aan Hem over te geven. God is nooit te laat, maar is zeker niet altijd vroeg.”

Geen stem

Niet alleen financieel, maar ook vocaal krijgt Sharon het voor haar kiezen. “Tijdens diezelfde zwangerschap bleek dat mijn schildklier te traag was. Daar moest ik medicijnen voor slikken, anders zou het kindje niet goed groeien in mijn buik. Ik wist dat het bijeffecten kon hebben. Zo ook aan mijn stem, maar het was simpel: of mijn kind of mijn stem. We gingen ervoor en tijdens de zwangerschap merkte ik dat mijn stem wat lager werd. Hoogtes zingen werd steeds moeilijker, terwijl ik van mezelf een hoge sopraan ben. Op dat moment dacht ik nog: misschien krijg ik door die bolle buik minder lucht.”

“Acht weken na Isa’s geboorte had ik mijn eerste optreden met een kinderkoor. Thuis was ik aan het repeteren en lukte het me niet om de hoogte in te gaan met mijn stem. Wanneer ik dan een bepaalde hoge toon probeerde te zingen hoorde je een ruis, een knetter valse toon of helemaal niks. Ik worstelde mij door het optreden heen en liet mijn stem checken in het ziekenhuis. De arts zei dat ik gewoon door moest blijven zingen en het met de tijd beter zou moeten gaan.”

Stoppen met zingen?

“Het was een ontzettend moeilijke tijd. Het klonk zelfs zo erg dat er een keer in de krant stond: ‘Wat is er aan de hand met Sharon Kips haar stem?’ Dat was echt een dieptepunt. In die periode vroeg ik aan Gilbert: dit klinkt toch nergens naar, kan ik niet beter stoppen met zingen? Hij zei toen: ‘Je hebt altijd nog het verhaal. Breng het verhaal. Er is één ding dat hetzelfde is gebleven en dat is je stemkleur. Die blijft herkenbaar.’ Uiteindelijk heeft het herstel een paar jaar geduurd. Die moeilijke tijd zou ik zeker niet over willen doen, maar het was erg leerzaam. Daardoor realiseerde ik weer waar het werkelijk om gaat.”

Er stond in de krant: wat is er aan de hand met Sharon Kips haar stem?

“Uiteindelijk gaat het om het verhaal dat je vertelt. Zo was ik eens op Urk tijdens een groot zangspektakel met verschillende koren. Tussen de koren was er een meneer die mij is bijgebleven. Hij had niet per se de meest uitzonderlijke stem, maar bracht op dat moment het verhaal met zo’n overtuiging dat het recht mijn hart binnenkwam. Hij nam mij helemaal mee in het verhaal. Dat is het mooiste compliment dat je als musici kunt krijgen. Zoiets is onvergetelijk.”

Nederland Zingt Event

Op 11 november is Sharon Kips te horen tijdens het Nederland Zingt Event in Leiden. “Ik heb eerder meegedaan aan een Nederland Zingt dag. Het is prachtig om alle generaties te horen zingen over God en Zijn trouw. Op zo’n moment deel je de liefde voor God en de muziek. Ik kijk er enorm naar uit om daar te mogen zingen. Dat is zo’n feestje!”

Beeld: Nederland Zingt / Michaël Terlouw

Geschreven door

Daniëlle Naberman

--:--