Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kefah Allush komt met nieuw seizoen 'Mijn vlakke land'

‘Ik hoop dat je zelf op onderzoek uitgaat’

Wat waardeer jij het meest aan je omgeving? Dat knusse parkje, de vlinders in je tuin, of die historische steeg? EO-presentator Kefah Allush hoopt met het tweede seizoen van 'Mijn vlakke land' de kijker te enthousiasmeren over zijn omgeving. “Ik kijk nu met andere ogen naar Nederland.”

Deel:

“Mijn vlakke land is mijn lievelingsprogramma om te maken”, steekt Kefah van wal. “Ik ben een natuur-liefhebbende amateur-keuterboer en in dit seizoen starten en eindigen we de afleveringen in een volkstuin. Tussendoor maak ik uitstapjes in de provincie. De mensen die ik in de volkstuintjes ontmoet, tonen aan hoe belangrijk het is om een plek te hebben waar je met je vingers in kunt wroeten. Daardoor kom je in contact met het deel van jezelf waarvan we zo ver af zijn komen te staan.” 

Groen is goed

“Wij hebben een kunstmatig milieu gecreëerd”, gaat de presentator verder. “We werken hard om van alles in ons leven te stoppen wat een gevoel van geluk kan geven, maar we zijn vergeten dat dat geluk heel dichtbij is. Ga eens een wandeling maken. Onderzoek maar waarom de kleur groen zo goed is voor je psyche… We behóren tot die natuur. We zijn Bijbels gezien niet voor niets begonnen in een prachtige tuin. En evolutionair gezien hebben we veel langer in de natuur dan in de cultuur geleefd.

De mensen die ik voor Mijn vlakke land ontmoet, zijn druk met het herstellen van dit contact met hun omgeving. Dit geeft hun veel voldoening. Je kunt zelf klein beginnen. Zet bijvoorbeeld een peperplantje in je vensterbank. Je zult zien dat dat pepertje anders smaakt doordat jij onderdeel bent geweest van het groeiproces. Al gebeurt er van alles in de wereld, jíj bent in staat je eigen eten te verbouwen. Er kan niks tegen dat gevoel op.”

’s Nachts zwemmen

In het programma bezoekt Kefah in vijf afleveringen vijf provincies: Groningen, Zuid-Holland, Friesland, Gelderland en Noord-Brabant. Hij ontmoet onbekende en bekende Nederlanders, zoals zangeres Lenny Kuhr en tv-icoon Jacques d’Ancona, die allemaal betrokkenheid voelen met de grond waarop ze leven. Zij houden van de natuur en proberen haar een handje te helpen. Zo neemt een man Kefah mee naar de Zuid-Hollandse Biesbosch, ontmoet hij een Friezin die in contact komt met het land door ’s nachts te gaan zwemmen, en gaat hij op stap met een boswachter om een aangereden otter terug te brengen in de natuur.

“Ik was me al bewust van mijn omgeving, maar toch kijk ik door dit programma weer anders naar Nederland. In plaats van dat ik alleen een heg zie, vermoed ik er nu ook een egeltje onder. Ook heb ik ontdekt hoe rijk en complex ons eigen land is. Op boerengrond staan voor de erfafscheiding hagen en houtwallen die voor veel leven zorgen. Dat vind ik fantastisch.”

Eigen sambal

Kefah heeft zelf een grote moestuin, een kas en dieren – kleine schapen, kippen, eenden, honden en katten. Hij verbouwt zijn eigen groenten en fruit en gebruikt daarvoor de mest van zijn schapen. “Toen mijn vrouw en ik zo’n zeven jaar geleden naar de rand van Soest verhuisden, stond ons huis op een kaal weiland. We plantten bloemen, struiken en fruitbomen, en zo breidden we onze tuin steeds verder uit. Ik maak nu mijn eigen sambal, soepen, sauzen, kruidenthee… Het meest bijzondere aan mijn tuin is één exoot die er niet hoort, maar wel leeft: een vijgenboom. Van die vijgen maak ik binnenkort een heerlijk gerecht. Geweldig dat die vruchten van mijn eigen land komen! De boom is tevens een connectie met mijn geboortegrond, de Westelijke Jordaanoever.”

Tatoeage van pepertjes

“Wat mijn moestuin zegt over mijn persoonlijkheid? Het gaat bij mij altijd over eten. Ik ben gek op het verzinnen van gerechten. En in mijn kas staan vele pepersoorten. Ik heb ook twee pepertjes op mijn arm getatoeëerd, want alle gerechten worden beter met deze groente. Zo wil ik ook het leven zien: durf er helemaal voor te gaan, met de stoutmoedigheid en scherpte die een pepertje levert.

In het programma zie je terug dat ik dol ben op eten. Ik steek continu mijn hand uit als er wat te proeven valt. Ook zie je mij genieten van wat ik tegenkom. Ik hoop dat die hartstocht voor de natuur overslaat op de kijker, zodat die zelf op onderzoek uitgaat, Nederland wil verkennen, en ziet dat je op veel manieren kunt genieten van alle mooie plekken.”

Mijn vlakke land

Dagelijks vanaf 23 oktober, 18.30 uur, NPO 2 of kijk de uitzending terug via NPO Start

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--