Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Recept botercake

Elizabeth Lopez in de keuken van EO Life

In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Elizabeth maakte deze heerlijke botercake, ook wel Kouign Amann, en jij kunt deze cakejes ook maken!

Deel:

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 500g  tarwebloem
  • 14g  instant gist
  • 40g kristalsuiker
  • 12g  zout
  • 250g lauwwarm water
  • 100g roomboter, op kamertemperatuur

Toerboter

  • 250g roomboter
  • 100 Kristalsuiker
  • 150 g tarwebloem om mee te bestuiven

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg een bakplaat met siliconen bakmat in de vriezer.
  • Vet de deegringen in en bestrooi ze met suiker.

Het deeg

  • Meng de tarwebloem, gist, suiker, zout en boter en water minsten 10 minuten in de keukenmachine tot een soepel deeg.
  • Vorm het deeg tot een  bal en leg het in de ingevette kom.
  • Wikkel losjes in folie of dek het af met een natte theedoek.
  • Laat ongeveer een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Stort het deeg op je werkblad en vorm het tot een  rechthoek.
  • Leg het deeg op de bakplaat met siliconen mat uit de vriezer.
  • Vries elke kant 30 minuten.

Toeren

  • Rol de boter uit tot een plak. Gebruik hiervoor een diepvrieszak of bakpapier.
  • Laat de boterplak in ieder geval 10 minuten rusten voordat je hem gaat gebruiken .
  • Zorg ervoor dat je boter koel, maar soepel is. Idealiter hebben de boter en het deeg dezelfde consistentie.
  • Bestuif  je werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek die 2 keer zo lang is als de boterplak.
  • Leg de boter op het deeg en vouw het deeg er overheen.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 72 centimeter.
  • Borstel de overtollige bloem eraf en vouw het in vieren.
  • Draai een kwartslag, rol opnieuw uit tot 72 centimeter en vouw weer in vieren.
  • Pak het deeg in folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
  • Bestuif  je werkblad weer met bloem en rol het deeg uit tot 72 centimeter.
  • Bestrooi de hele plak met suiker.
  • Vouw het deeg in 3 delen.
  • Wikkel het deeg weer in folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Rol het deeg uit tot een vierkant van 24 x 24 centimeter.
  • Verdeel het deeg in 9 vierkantjes.
  • Vouw de 4 hoeken van de vierkantjes omhoog en leg elk deegje in een deegring.
  • Laat de deegjes rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Bestrooi met nog wat suiker.
  • Bak de taartjes in 35 minuten gaar.
  • Je kunt het gebakje serveren met slagroom en verse fruit naar keuze.

Eet smakelijk!

Heb je ook zin in tompoucen?
Heb je ook zin in tompoucen?

Elizabeth maakte in deze aflevering ook traditioneel koningsdaggebak: de tompouce. Ga je 'm ook maken?

--:--