search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Radioprogrammering 16 t/m 22 september

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van aankomende week. Voor meer informatie en/of (extra) beeldmateriaal bij één van de radioprogramma's kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie via het e-mailadres communicatie@remove-this.eo.nl.

Fraude bij abortusklinieken, Bijbel op school en meer in ‘EO Live’

Hella van der Wijst

Per jaar worden in Nederland ongeveer 30.000 abortussen uitgevoerd. In de ‘Wet Langdurige Zorg’ is geregeld dat de Nederlandse overheid deze behandelingen betaalt. Het Nederlands Dagblad (ND) stuitte echter op fraude bij abortusklinieken: 8 van de 15 Nederlandse klinieken hebben in het verleden voor miljoenen euro's gefraudeerd met declaraties, bleek uit verschillende krantenartikelen die het ND afgelopen week publiceerde. Journalist Marinde van der Breggen, die dit verhaal samen met haar collega Hans Lukas Zuurman boven tafel wist te halen, vertelt erover in EO Live.

Bijbel op school
Leraren worstelen met Bijbel in de school, blijkt uit kwalitatief onderzoek van Verus; de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. Leerlingen zijn niet altijd geïnteresseerd en docenten weten soms niet wat ze met de Bijbel aan moeten. Leraren geven onder andere aan dat ze kennis en vaardigheden missen, vooral om het gesprek met leerlingen te voeren. Corina Nagel en dr. Elsbeth Visser-Vogel voerden het onderzoek uit. In EO Live spreekt Hella van der Wijst met Corina Nagel. Waarom is dit onderzoek uitgevoerd? Wat voor scholen heeft ze bezocht en wat viel daar op? Wat zou leraren kunnen helpen om de Bijbel weer goed te kunnen gebruiken?

Vietnam

Richard Groenenboom, woordvoerder bij Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), bracht een bezoek aan etnische minderheidsgroepen in het noorden van Vietnam. Zij hebben het zwaar in dit communistische land. Verspreiding van Bijbels en christelijke lectuur in de talen van deze minderheden (die soms uit miljoenen mensen bestaan) is verboden, net als het houden van samenkomsten. Bovendien zijn tientallen christenen uit deze minderheidsgroepen lange en zware gevangenisstraffen opgelegd. De aanklacht tegen hen is meestal niet gebaseerd op religieuze overtredingen maar bijvoorbeeld op bedreiging van de publieke veiligheid of nationale eenheid… Groenenboom vertelt in EO Live over de benaderde situatie van deze christenen en legt uit hoe de luisteraar zijn betrokkenheid kan tonen.

U bent altijd bij mij
Aukje en Wilkin van de Kamp schuiven aan om te vertellen over hun boek U bent altijd bij mij. In dit boek beschrijven ze hoe Psalm 23 voor hen een houvast was in de storm. “De woorden U bent altijd bij mij hebben ons door de zware tijd van Aukje’s borstkanker heen gedragen. Psalm 23 was een bron van troost en moed. In deze tijd mochten we God van een heel andere kant leren kennen”, vertellen ze. “Hij is in elk seizoen van het leven te vertrouwen. Hij is er altijd!”

Verder…

Johan Timmer verzorgt de weekpreek, de talentvolle zangeres Wyke Bokma treedt live op en Hella van der Wijst belt met de Nederlandse aanbiddingsband LEV, die vanavond haar nieuwe album ‘Tussen Vrees en Veiligheid’ presenteert. Wat kunnen we van dit album verwachten en waar treedt de band de komende weken op?

EO Live, zaterdag 16 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.


Website EO Live

Onderweg met John Lapré

John Lapré (© Jaap Schuurman)

In het boek 'De veilige kerk' beschrijft John Lapré hoe kerken in liefde kunnen omgaan met seksuele diversiteit binnen de gemeente. Lapré weet uit eigen ervaring hoe onveilig de christelijke gemeente kan zijn voor homo’s en lesbiennes. Zij lopen aan tegen onbegrip, veroordeling en uitsluiting. In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt hij over zijn eigen strijd; hoe zijn vertrouwen in mensen werd beschaamd, maar ook hoe God naar hem omkijkt en hem liefheeft.

Onderweg, zaterdag 16 september om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Website Onderweg

Teken- en spinnentijd

Een teek

Kees van Velzen is terug in Vroeg op 5. In zijn rubriek De week van Kees vertelt hij een verhaal uit zijn vakantie. “We waren in Zuid-Zwitserland, vlakbij Locarno. Met kinderen, kleinkinderen en vrienden gingen we zwemmen in een prachtige rivier. Het leek wel het paradijs! Een rivier in de bergen met mooie stroomversnellingen tussen de rotsen door, daarnaast een schitterende waterval en natuurlijke - in de rotsen uitgesleten - glijbanen... Mijn kleinzoon van 6 jaar springt van een tien meter hoge rots in het water en vindt het helemaal geweldig. Ook ik geniet. Tot iemand me vertelt dat ik twee teken heb. Vreemd dat wanneer alles zo volmaakt lijken, er toch dingen kunnen zijn die dat plaatje helemaal verstoren. Daar zegt de Bijbel iets over.”
 
Martine Dubois heeft het in de rubriek Puur Natuur over de spinnentijd. “De reden dat het in deze tijd van het jaar zo druk is met spinnen, komt doordat ze nu op zoek zijn naar een liefdesrelatie”, legt de boswachter uit. “Een andere reden is dat de babyspinnen nu de wijde wereld intrekken. Ze zijn het kleuter stadium ontgroeid en verlaten het gele kleverige balletje op het kozijn dat lang hun thuis was. Het is tijd om op eigen 'benen' te gaan staan. Gemiddeld heeft een mens zo’n 1500 spinnen in huis, maar als ik zo naar mijn plafond kijk denk ik dat het gemiddelde nu wel wat hoger ligt…”

Vroeg op 5, zondag 17 september om 6.00 uur op NPO Radio 5.

Website Vroeg op 5

'Eerst jij, dan ik'

ds. Marianne Paas-Feenstra

In Groot Nieuws spreekt ds. Marianne Paas-Feenstra, predikant van de Gereformeerde Kerk in Woerden, over het thema ‘Eerst jij, dan ik’. Naar aanleiding van Johannes 13: 1-15 vertelt ze: “De laatste uren voor Zijn dood brengt Jezus door met zijn vrienden. De kring van mensen die Hem het meest na zijn geweest, tot op dit moment. Zij zullen zijn goede nieuws straks verder moeten brengen. Zij moeten de wereld laten zien en horen wat het betekent dat Jezus deze weg gaat. Jezus reikt hen een beeld aan: het beeld van de voetwassing. En dan botst het tussen Jezus en Petrus.”

“Petrus is geraakt door Jezus, maar mag Jezus hem ook werkelijk op deze manier aanraken?”, vervolgt de predikant. “Durft hij zich ook zo aan Jezus over te geven? Wij zijn niet gewend om elkaar de voeten te wassen. Wij wassen elkaar liever de oren. Er is zoveel dat ons hindert om werkelijk dienstbaar te zijn: hoogmoed, trots, starheid en behoudzucht, onze eigen wil, angst voor verandering. Ons eigen ik…”

“Jezus breekt alle ik-zucht af en gaat voor op de weg van ‘eerst jij, dan ik’. De weg die Hij zelf tot het einde toe zal volbrengen.”

Groot Nieuws, zondag 17 september om 8.00 uur op NPO Radio 5
.


Website Groot Nieuws

‘Zin, Zout & Zegen’ in teken van Kroonbede

Annemarie de Bruin - van der Spoel

In aanloop naar Prinsjesdag staat ‘Zin, Zout & Zegen’ in het teken van de Kroonbede; de interkerkelijke samenkomst die elk jaar op de dinsdag vóór Prinsjesdag plaatsvindt. Presentator Petra de Joode en Annemarie de Bruin-van der Spoel, lid van het landelijk bestuur van ‘PerspectieF’ (ChristenUnie-jongeren), bezochten de Kroonbede. In de Sint-Jacobus de Meerderekerk in Den Haag werd rond het thema ‘Investeer in gebed om barmhartigheid’ gebeden voor en door politici. 

Bidden, zingen, overdenken en ontmoeten zijn de ingrediënten van de viering die sinds 2000 wordt georganiseerd. Politici en burgers zijn welkom om samen te bidden voor de overheid, ons land & onze samenleving en de wereld. In de speciale uitzending van ‘Zin, Zout & Zegen’ hoort de luisteraar onder andere de overdenking van Edward de Kam van Youth for Christ International. Wat leert de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan ons anno 2017 over een 'barmhartige samenleving'? Ook de muziek die Rieneke en Mieke de Wit van vocal group Filiae tijdens de Kroonbede ten gehore brachten, klinkt zondagavond op NPO Radio 5.

De fragmenten van de Kroonbede worden afgewisseld met een persoonlijk gesprek met Annemarie de Bruin-van der Spoel. Ze vertelt in Zin, Zout & Zegen wat haar zo aantrekt in politiek. “Het is één van de manieren om daadwerkelijk iets te veranderen. Dit kan in je eigen stad, dorp, provincie of landelijk.” De vicevoorzitter en secretaris van PerspectieF vervolgt: “Ik geloof dat God ons en mij op een bepaalde plek heeft neergezet om daar een stukje te bouwen aan het Koninkrijk. Ik ben ervan overtuigd dat dit samen gaat met gebed en dat Gods plan uiteindelijk zichtbaar zal worden.”

‘Zin, Zout & Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. In het EO-programma op NPO Radio 5 gaat presentator Petra de Joode elke zondag met een kerkganger mee naar zijn of haar kerk. Wat brengt hem naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? ‘Zin, Zout & Zegen’ komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 17 september om 19.00 uur op NPO Radio 5
.


Website Zin, Zout & Zegen

'Quo Domine'

De Dom in Milaan

In Musica Religiosa aandacht voor een werk van de Italiaan Giovanni Antonio Grossi. “Hij was een begaafd man”, vertelt Petra de Joode. “Behalve priester en musicus was hij ook componist van geestelijke muziek en uiteindelijk bracht hij het tot ‘maestro di cappella’ van de Dom in Milaan. In het archief van de Milanese Dom worden meer dan vijftig dialogen van hem bewaard. Deze Latijnse muzikale dialogen hadden in de zeventiende eeuw meestal een religieus-opvoedende functie. Vanavond laten we ‘Quo Domine’ horen. Het wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bach Vereniging en Cappella Figuralis onder leiding van Jos van Veldhoven.”

Musica Religiosa, zondag 17 september om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Website Musica Religiosa

Open Huis live bij jarige 50PlusBeurs

Tom Herlaar

De 50PlusBeurs viert haar vijfentwintigste verjaardag. Presentator Tom Herlaar is dinsdag en donderdag in de Jaarbeurs in Utrecht, waar hij live radio maakt. In Open Huis loopt hij met een zender over de beurs, proeft de sfeer onder de bezoekers en gaat op zoek naar het gevoel van de 50PlusBeurs.

Open Huis, dinsdag 20 en donderdag 22 september om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Website Open Huis