Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'In the Heights': bruisende, aanstekelijk positieve musicalfilm

'De ideale film voor de zomer van 2021'

Deel:

De Amerikaanse acteur, zanger, schrijver en componist Lin-Manuel Miranda won een paar jaar geleden talloze prijzen voor zijn musical Hamilton, een bevlogen geschiedenisles over een van de grondleggers van de Verenigde Staten.

De voorstelling viel onder meer op vanwege de swingende hiphopnummers en multiculturele rolbezetting (Miranda is zelf van Puerto Ricaanse komaf). Op Disney+ verscheen vorig jaar een filmversie van Hamilton – indrukwekkend om te zien, maar ook wat onbevredigend, want slechts een opname van een theatershow en geen echte cinema.

Na dat maandenlange binnen zitten zouden we toch het liefst allemaal dansend over straat gaan?

Hoe het anders kan, toont de nieuwe bioscoopfilm In the Heights. Deze flitsende verfilming van een eerdere Broadwayhit van Lin-Manuel Miranda kan zich meten met klassieke Hollywoodmusicals als Singin’ in the rain, West side story en La la land. Centraal staat de latinogemeenschap in de New Yorkse wijk Washington Heights. Tijdens een snikhete zomerweek volgen we een bonte groep buurtbewoners, die allemaal kampen met dezelfde problemen: armoede, onrecht, gentrificatie, heimwee naar het land van herkomst.

Klinkt misschien somber, maar de film is dat beslist niet. Al dromend over een beter bestaan barsten de personages voortdurend uit in vrolijke latin- en hiphopliedjes en uitbundige danspartijen. De verschillende verhaallijnen zijn in wezen flinterdun, maar de muziek, choreografie en cameravoering zijn zo bruisend, dat dit nauwelijks stoort. En de moraal is aanstekelijk positief: hoe moeizaam het leven in ‘The Heights’ ook kan zijn, deze buren blijven elkaar trouw en maken van elke dag een feestje.

Lees ook: 'Luca': een schattig zomers sprookje
Lees ook: 'Luca': een schattig zomers sprookje

Met bijna tweeënhalf uur biedt de film wel erg veel van het goede. Een handvol minder geïnspireerde songs had van mij wel in de montage mogen sneuvelen. Maar dat neemt niet weg dat In the Heights de ideale film is voor de zomer van 2021 – na dat maandenlange binnen zitten zouden we toch het liefst allemaal zingend en dansend over straat gaan?

Bekijk de trailer van 'In the Heights'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In the Heights

Regie: Jon M. Chu. Met o.a. Anthony Ramos, Melissa Barrera en Leslie Grace. Kijkwijzer: alle leeftijden, grof taalgebruik. Vanaf 1 juli in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--