Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik een operatie aan mijn eierstok’

16 weken zwanger en een tumor

Yvonne Bijl (41) was zestien weken zwanger toen de gynaecoloog een tumor op één van haar eierstokken ontdekte. Omdat de kans bestond dat de tumor zou groeien en de bevalling vroegtijdig zou gaan beginnen, werd haar eierstok, tijdens haar zwangerschap, verwijderd door middel van een laparoscopische operatie.

Deel:

Yvonne: “Hoewel wij gezegend waren met vier prachtige meiden, had ik diep van binnen het verlangen naar een vijfde kindje. Voor mijn man Casper (43) hoefde dat niet per se; hij vond het gezellig genoeg zo. Een week voor zijn sterilisatie ontdekte ik tot mijn grote verrassing dat ik zwanger was. Het duurde niet lang voordat Casper ‘om’ was en het ook leuk vond dat we een vijfde kindje zouden krijgen.

Tumor tijdens zwangerschap

De onverwachtse zwangerschap, nét voordat er definitief geen kindjes meer konden komen, was voor ons een teken dat God een ander plan had; dit kindje werd duidelijk door Hem aan ons gegeven. Tijdens mijn zwangerschap werd echter een tumor op één van mijn eierstokken ontdekt, die door middel van een laparoscopische operatie verwijderd moest worden. Toch vertrouwden wij erop dat God voor ons en ons kindje zou zorgen.”

Er volgde een operatie, terwijl er een kindje van zestien weken oud in mijn buik groeide

 “We woonden in Utrecht, maar wilden allebei graag terug naar de Veluwe, waar onze roots liggen. Ons huis werd binnen zes weken verkocht en een aantal weken later moesten wij de sleutel al overhandigen aan de nieuwe bewoners. Gelukkig mochten wij tijdelijk bij mijn ouders in Elburg wonen en konden wij van daaruit rustig op zoek gaan naar een andere woning. Vlak voordat wij gingen verhuizen, naar het huis van mijn ouders, ben ik nog een laatste keer naar de verloskundige in Utrecht geweest voor een controle.

Vlekjes gezien

Tijdens die controle zag de verloskundige op mijn linker eierstok een aantal witte vlekjes zitten. Ze vertrouwde dat niet helemaal en stuurde mij voor de zekerheid door naar de gynaecoloog. In het ziekenhuis zei de arts dat het vermoedelijk om een Dermoïd cyste, een tumor op mijn eierstok ging, maar ze konden het niet zo goed zien. Ik moest een aantal weken later terugkomen om te laten onderzoeken of de vlekjes gegroeid waren.

Tijdens mijn zwangerschap werd de eierstok door een operatie verwijderd

Omdat wij middenin de verhuizing naar Elburg zaten, liet ik mij overschrijven naar het ziekenhuis in Zwolle. Toen de gynaecoloog in Zwolle mijn gegevens binnenkreeg en de foto’s goed bekeek, besloot hij dat het beter was als ik meteen langs zou komen voor een onderzoek. Ik werd opnieuw onderzocht en op basis van dit onderzoek werd besloten mijn linker eierstok zo snel mogelijk te verwijderen.

De kans bestond namelijk dat de tumor zou gaan groeien en ervoor zou zorgen dat de bevalling vroegtijdig op gang zou komen. Twee dagen later werd mijn eierstok door middel van een laparoscopische operatie verwijderd.

Angst om het kindje te verliezen

Ik vond het erg spannend dat ik geopereerd moest worden terwijl er een kindje van zestien weken oud in mijn baarmoeder groeide. Ik was bang dat ik het kindje zou verliezen tijdens de operatie, maar geloofde aan de andere kant dat God een bedoeling had met het leven van dit kindje, gezien de wonderlijke manier waarop ik onverwachts zwanger was geraakt. De operatie verliep voorspoedig en mijn eierstok werd verwijderd. De baby mocht gelukkig veilig blijven zitten.” 

‘Dat de baby in een vakantiehuisje geboren zou worden, was geen probleem’ 

“Mijn zwangerschap verliep na de operatie voorspoedig. Ik voelde mij goed en er waren geen complicaties opgetreden. Omdat ik het, aan het einde van mijn zwangerschap, opeens een ongemakkelijk idee vond om onder het dak van mijn ouders te bevallen, gingen wij op zoek naar een vakantiehuis waarin wij tijdelijk konden wonen. We vonden een prachtige acht-persoons accommodatie op een vakantiepark aan het Veluwemeer. Met alleen de hoognodige spullen, vertrokken wij naar dit, van alle gemakken voorziene, vakantiehuisje. 

Toen ik aan de verloskundige vroeg of het mogelijk was om in een vakantiehuisje te bevallen, gaf zij aan dat dat geen probleem was. Ondanks dat ik een operatie had gehad tijdens mijn zwangerschap, was mijn zwangerschap verder normaal verlopen en zou ik niet in het ziekenhuis hoeven te bevallen.” 

Hij maakte met handen en voeten duidelijk dat ik ging bevallen

“Ik was een paar dagen overtijd en had de hele dag al wat gerommel in mijn buik gevoeld. De bevalling zou elk moment gaan beginnen. Eén van onze dochters was bij haar opa en oma aan het logeren en de andere kinderen lagen al vroeg op bed. Ik besloot onder de douche te gaan in de hoop dat de bevalling zou gaan doorzetten. Dat gebeurde inderdaad.

Snelle bevalling

Omdat het mijn vijfde kindje was ging het allemaal erg snel. De verloskundige kwam en besloot meteen te blijven. Ook de kraamhulp werd gebeld. Casper is naar onze ‘buren’ gerend (op dat moment een Duits stel) en maakte met handen en voeten duidelijk dat ik aan het bevallen was. Hij vroeg aan het Duitse stel om de kraamhulp bij de slagbomen op te wachten en de weg te wijzen naar ons huisje. Gelukkig wilden ze dat doen en kon Casper bij de bevalling aanwezig zijn.” 

God liet ons zien dat Hij alles onder controle heeft

“Het was geen standaard bevalling, zo in een vakantiehuisje, maar het had wel een bijzondere sfeer. Buiten brandde een kaars, als wegwijzer voor de verloskundige en kraamhulp en binnen werd onze vijfde dochter geboren. Ook de kraamtijd was erg relaxed. Omdat we in een vakantiehuisje woonden waren er weinig huishoudelijke klusjes te doen en ging alles er erg ontspannen aan toe.

Wonderlijk

Ik kijk met een fijn gevoel op deze periode terug. We hadden goede gesprekken met onze kinderen over de wonderlijke leiding van God. We vertelden ze dat wij niet weten welke plannen God met ons leven heeft, maar dat Hij altijd alles onder controle heeft. Iets wat wij in deze zwangerschap heel duidelijk konden merken. Op de momenten dat wij dachten dat het mis zou gaan, liet Hij ons zien dat Hij erbij was.”

Lees ook: Zangeres Sifra Bekx kreeg paniekaanvallen na haar bevalling

Foto: Femmy fotografie

Geschreven door

Rita Maris

--:--