Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 tips om creatief aan de slag te gaan tijdens lange winteravonden

Dit zijn de nieuwste trends in crea-land

Het wordt eerder donker en we zitten ’s avonds weer vaker binnen. Om te ontspannen kun je natuurlijk Netflix aanzwengelen, maar je kunt die regenachtige winteravonden ook creatief doorbrengen. Iets met je handen doen brengt je hoofd heerlijk tot rust. Aan het einde van de avond voel je je uitgerust en voldaan. Tien tips:

Deel:

Creatief bezig zijn is helemaal hip en er ontstaan dan ook steeds nieuwe trends in crea-land. Hieronder vind je de tien leukste creatieve trends. Of je nu veel tijd hebt of weinig, veel fantasie hebt of graag een beschrijving volgt, van priegelen houdt of juist niet: er zit vast iets voor je bij.

1. Borduren, maar dan anders

Punch needling of punchen lijkt een beetje op borduren, maar deze versie is vooral geschikt voor wie wat minder geduld heeft. Met een holle naald maak je kleine lusjes van draad en dat ziet er al snel leuk uit. Maak een schilderijtje, of pimp er een tas of kledingstuk mee. De techniek bestaat al lang, maar is nu weer helemaal in. Begin met een leuk startpakket en als je de smaak te pakken hebt, vind je in dit boek nog veel meer leuke punch-ideeën.

2. Creatief met droogbloemen

Hoe leuk is het om zelf bloemen te drogen en daarna te verwerken? In de winter vind je niet veel bloemen buiten, maar je kunt natuurlijk een vers gekocht boeket bloemen laten drogen. De meeste bloemen kun je gewoon ondersteboven hangen om een mooi droogresultaat te krijgen (lees hier hoe je bloemen het best kunt drogen). Vervolgens kun je er creatief mee aan de slag gaan: de mogelijkheden zijn eindeloos. Maak bijvoorbeeld een mooie droogbloemenkrans mee of zet ze onder een stolp. Met plat gedroogde bloemen (tussen een boek of bloemenpers) maak je zo’n geweldig bloemenframe, een blikvanger in huis!

3. Bouwen met Lego

Je denkt misschien dat met Lego bouwen meer iets voor kinderen is, maar ook voor volwassenen zijn er fantastische bouwpakketten te verkrijgen. Het fijne ervan is dat je precies kunt doen wat er op de instructie staat, je hoeft er dus niet over na te denken. Na een halfuurtje bouwen ben je helemaal tot rust gekomen. Zet bijvoorbeeld een echte typemachine in elkaar (nou ja, bijna dan) of bouw het Colosseum na. Je kunt zelfs een bosje  bloemen legoën!

4. Zelf genaaid

Trek je naaimachine maar onder het stof vandaan, want je kleding maak je weer gewoon zelf! Verdiep je eens in het ambacht en misschien ontdek je wel een nieuwe hobby. Draag je zelfgemaakte jurk of rok met trots: een uniek exemplaar! Er verschijnen volop hippe naaiboeken, maar als je nog geen ervaring hebt is het een goed idee om een cursus te volgen.

5. Teken je huis

Papier en een fineliner: meer heb je niet nodig om te leuke huisportretjes te tekenen. Perfect hoeft het niet te worden, want juist de scheve lijnen geven het resultaat charme. De inspiratie is overal op straat te vinden. Of teken je eigen huis! Tips nodig? Carla Kamphuis maakte online cursussen en een boek over deze makkelijke vorm van urban sketching.

6. In de knoop

Macrameeën werd in de seventies veel gedaan en is tegenwoordig weer helemaal hip. Eigenlijk is het niet meer dan knopen leggen in een bepaald patroon, met lekker dik touw. Je bent heerlijk met je handen bezig en ziet snel resultaat. Maak bijvoorbeeld een originele wandhanger of ga alvast voor kerst aan de slag met een leuke kerstboom of kerstster.

7. Knippen en plakken

Een geweldig tijdverdrijf voor wie van priegelen houdt: de bouwpakketjes van Hands Craft. Van papier, karton en hout maak je een miniatuurwereldje. Zo knip en plak je bijvoorbeeld een tuinhuis, een cafeetje of een stoffenwinkeltje in elkaar. De huisjes zitten vol details en hebben zelfs echte verlichting. Laat die donkere winteravonden maar komen!

8. Ga los op speksteen

Houd je meer van het grove werk, of wil je wat frustratie kwijt na een lange werkdag? Misschien is met speksteen werken dan iets voor jou. Speksteen of zeepsteen is een zachte steensoort, die je makkelijk kunt bewerken. Welke vorm zit er verstopt in een ruw stuk steen? Die probeer je eruit te laten komen. Je begint met zagen en vijlen en schuurt en polijst je werk daarna. Let op, het kan stoffig worden, dus het is handig om dit in een garage of hobbyruimte te doen. Een handige beginnersset bevat alle materialen om meteen te kunnen starten.

9. Kwartiertje creatief

Weinig tijd? Ook in een kwartiertje per dag kun je al even lekker creatief bezig zijn. Daisy Ranoe bedacht de creativitijdchallenge: elke woensdag een creatief opdrachtje dat je maar vijftien minuten kost. Schilder bijvoorbeeld met je ogen dicht of maak een collage van takken en touwtjes. Timer aan en starten maar!

10. Kunstig knippen

Papierknipkunst of papercut ziet er magisch uit, kunstenaars knippen de mooiste taferelen. Het leuke is: je kunt het ook aan je eigen keukentafel proberen. Maak met deze online workshop bijvoorbeeld een sfeervol silhouet van een blad, vogel of bloem. Je werkt met scherpe mesjes en daarom moet je je volledig concentreren: niets beter dan dat om je hoofd lekker leeg te maken. Het eindresultaat is ook heel leuk om in te lijsten en weg te geven (als je een gevorderde knipper bent). De smaak te pakken? Ga dan aan de slag met het prachtige boek van Geertje Aalders.

Geschreven door

Hannah Zandbergen

--:--