Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 tips om je kind dankbaarheid te leren

Geef je kind iets om zich op te verheugen

Dankbaarheid maakt gelukkig, blijkt uit onderzoek. En dat gegeven wil je jouw kind natuurlijk met de paplepel ingieten. Maar hoe leer je je kind dankbaarheid? Eva geeft je tips.

Deel:

1. Geef zelf het goede voorbeeld

Allereerst is het belangrijk om als ouder het goede voorbeeld te geven: uit waarvoor jij zelf dankbaar bent. Laat je kind merken dat jij zowel de kleine mooie dingen in het leven waardeert als de grote successen. Vertel bijvoorbeeld tijdens het avondeten welke positieve ervaring jij vandaag hebt beleefd. Wees eerlijk als je eens een slechte dag meemaakt, maar probeer op zo’n dag alsnog punten te benoemen waarvoor je wél dankbaar bent.

2. Beloon je kind bij positief gedrag

Beloon je kind als hij positief gedrag vertoont. Beloon bij voorkeur door te knuffelen en niet door het geven van een cadeau. Houdt je kind niet echt van knuffelen? Denk dan aan positieve woorden: geef een compliment. Uit onderzoek blijkt dat complimenten dankbaar en daarmee gelukkig maken, veel gelukkiger dan geld of materieel bezit. 

3. Geef je kind iets om zich op te verheugen

Plan dat ene dagje weg eens wat verder vooruit. Of roep een speciale dag in de week in het leven. ‘Vrijdag Pannenkoekendag’, bijvoorbeeld. Dan eten jullie op vrijdagavond iets wat je kind mag kiezen, zoals pannenkoeken, en de rest van de week kiezen de ouders. Zo geef je je kind iets om naar uit te kijken, wat op het aangebroken moment zorgt voor vreugde en dankbaarheid.

4. Wijd een creatieve plek in huis aan dankbaarheid

Kies een plek in huis waar je allemaal dankbare herinneringen kunt ophangen of neerzetten. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van toen jullie als gezin op vakantie waren. Tekeningen of knutselwerken van je kind mogen er natuurlijk ook bij. Dit creatieve plekje herinnert eraan hoe dankbaar jullie zijn, maar het biedt ook een kans op reflectie. Zo ontdek je meer over jouw kind: wat maakt hem blij? Wat doet hij graag? Waar is hij dankbaar voor?

5. Geef je kind zakgeld

Leer je kind dat nieuwe spullen niet vanzelf in zijn leven komen. Geef je kind bijvoorbeeld elke week of maand wat zakgeld. Op Nibud.nl vind je richtlijnen waarmee je het bedrag kunt bepalen. Zo krijgt je kind elke week een beetje eigen geld, waarmee hij niet alleen leert om geduldig te sparen, ook om dankbaar te zijn voor wat hij met het geld kan kopen.

6. Stimuleer zelfstandigheid  

Voor een kind, zeker tiener, is het belangrijk om te leren zelfstandig te zijn. Zo is hij, als het eenmaal nodig is, in staat om voor zichzelf op te komen én ‘de juiste’ beslissingen te nemen. Als een tiener dan zelf een knoop doorhakt, voelt hij zich beloond door zijn eigen positieve gedrag en niet alleen door de complimenten van zijn ouders. Dit stimuleert de ervaring van dankbaarheid. Je kunt je kind helpen om autonome beslissingen te maken, door als hij met een probleem komt, hem eerst zelf te laten nadenken over een mogelijke oplossing.

7. Zie jouw gezin als een team

Geef je kind het gevoel dat het onderdeel is van een team: het gezin. Laat je kind bijvoorbeeld eens meehelpen met koken of hang samen de schone was op. Zo leer je hem niet alleen iets over het huishouden, maar ook versterkt dit jullie vertrouwensband en bevordert het zijn dankbaarheid.

Bronnen: VerkenjegeestFammeDokterdokter

Lees ook: '10 manieren van dankbaarheid tonen'

--:--