Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 x waarom lezen zo gezond is!

Lezen bevordert je sociale leven

Na een drukke dag, plof je met een boek in je handen op de bank. Eindelijk een momentje voor jezelf. Maar wist je dat lezen, naast het bieden van ontspanning, nog veel meer voordelen kent voor jouw gezondheid?

Deel:

1. Lezen verrijkt je woordenschat en kennis

In een boek lees je soms woorden waar je voorheen nog nooit van had gehoord. De betekenis van deze nieuwe woorden leer je kennen door de context, of je zoekt de definitie via internet op. Ook lees je wellicht over onderwerpen waar jij eerder nog weinig of geen kennis over had. Denk aan een bepaalde hobby, een specifiek beroep of de geschiedenis van een bijzondere stad. Door te lezen verrijk je dus niet alleen je woordenschat, maar ook je kennis. 

2. Kennis stimuleert een gezonde leefstijl

Volgens onderzoek bestaat er een negatief verband tussen laaggeletterdheid en ‘welzijn’. Laaggeletterden hebben meer gezondheidsproblemen dan anderen, omdat ze niet goed kunnen lezen en daardoor minder kennis opdoen over een gezonde leefstijl. Uit onderzoek blijkt ook dat vaardige lezers, door hun brede kennis, sneller een baan vinden dan mensen die niet lezen. Ook verdienen lezers een hoger salaris en hebben ze betere kansen op een succesvolle loopbaan.

3. Het bevordert je sociale leven

Als je leest, beleef je het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon. Het is alsof je bij hem bent, waardoor je je minder eenzaam voelt. Daarnaast begrijp je de keuzes van het personage beter en voel je zijn emoties mee. In het echte leven kun je je vervolgens ook beter in mensen inleven, waardoor je sociale leven erop vooruitgaat.

4. Je ervaart minder stress

Door te lezen, neem je een moment voor jezelf. Je wordt meegesleurd in het verhaal, de tijd staat even stil. Je ontspant, je vergeet je zorgen, met als gevolg dat je hartslag daalt en je spieren ontspannen. Kortom: je ervaart minder stress. Uit onderzoek blijkt dat zes minuten per dag intensief lezen, je stressniveau al met 68 procent kan laten dalen.

5. Je slaapt beter

Wil je je brein stimuleren om stressvrij te slapen? Lees dan vlak voor het slapengaan uit een boek. Lezen zorgt namelijk voor minder stress en daardoor pieker je minder. Zo val je eerder in slaap, én slaap je dieper en rustiger. Dit in tegenstelling tot wanneer je naar een scherm van een tablet of smartphone kijkt, die houdt je brein juist alert. Kies dus bij voorkeur voor een fysiek boek.

6. Je krijgt minder last van geheugenproblemen

Naarmate je ouder wordt, vertraagt de werking van je brein. Hierdoor vergeet je bijvoorbeeld sneller waar je je mobiel neergelegde of lukt het je maar niet om de naam van de nieuwe buurvrouw te herinneren. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat regelmatig lezen het verouderingsproces van onze hersenen afremt. Als je elke dag leest, ga je mogelijke geheugenproblemen tegen.

7. Je leeft langer!

Uit onderzoek van Yale University School of Public Health blijkt dat lezende mensen langer leven. Als volwassene moet je dan minstens 3,5 uur per week lezen.

Op leesavontuur met Eva Leest!

Omdat lezen zo goed voor je is, hebben wij een nieuw initiatief in het leven geroepen: Eva Leest. Op onze site en in elk Eva-magazine dat vanaf nu op jouw deurmat valt, tippen wij een inspirerend boek. Ook hebben wij een besloten Facebookpagina in het leven geroepen, waar je met andere Eva-lezeressen in gesprek raakt over het boek dat we op dat moment lezen. Lees en beleef je met mee met Eva Leest?

Bronnen: BoeklinLezenFlow MagazineMargriet

--:--