Ga naar submenu Ga naar zoekveld

8 tips om Bijbel te blijven lezen

Zo blijf je gemotiveerd!

“Vanaf vandaag ga ik het anders doen. Maar echt. Ik ga de hele Bijbel in één jaar uitlezen.” Heb je het jezelf iets vaker horen zeggen dan doen? Dan zijn deze tips voor jou.

Deel:

1. Begin klein

Een sporter rent niet van de een op de andere dag de marathon. Dat kost bloed, zweet, tranen en vooral veel doorzettingsvermogen. Van ‘een dikke laag stof op je Bijbel’ tot ‘de hele Bijbel lezen in een maand’ is dan ook een iets te enthousiaste stap. Begin klein: lees elke dag een paar verzen en bouw het langzaam uit.

2. Doe het op je eigen manier

Kies een manier van Bijbellezen die bij jou past. Ben je muzikaal? Neem je triangel of gitaar op schoot en kijk hoe de woorden uit de Bijbel je inspireren. Ben je creatief? Pak je fineliners, kleurpotloden, scharen of oude tijdschriften erbij en ga los met Scripture Art. Ben je meer een natuurmens? Luister een Bijbelpodcast terwijl je een wandeling maakt. Grote kans dat je er volgende keer meer zin in hebt.

3. Maak een vaste plek

Deze tip komt van Henk Binnendijk himself (binnenkort lees je een uitgebreid interview met hem in Eva!). Maak een fysieke plek in je huis waar je Bijbel kunt lezen. Maak er echt een speciaal hoekje van: met een stoel en tafeltje, een lamp, notitieboekje en natuurlijk de Bijbel. Nee, God is niet afhankelijk van een plek, maar jij wel.

4. Kies een vaste tijd

“Bijbellezen komt later vandaag nog wel als ik even een gaatje heb.” Geloof ons: dat gaatje komt er niet. Zet voor jezelf een tijdstip vast dat voor jou werkt, waarop je je Bijbel of Bijbelapp opent. Of dat nou ’s ochtends vroeg of net na het avondeten is. Zet desnoods de weker op je telefoon.

5. Zoek een kring

Net als bij zoveel andere dingen in het leven geldt: samen sta je sterker. Sluit je aan bij een Bijbelstudiekring of begin er zelf één. Maak een appgroep en houd elkaar op de hoogte van je stille tijd door de week. Grote kans dat je elkaar ‘aansteekt’.

6. Schakel hulptroepen in

Bijbelapps, leesplannen, preken, stille tijd podcasts… De digitale ruimte hangt er vol mee. Je smartphone kan jou er dagelijks – of elk uur, wat je wil – aan herinneren dat er een nieuw Bijbelgedeelte voor je klaarstaat. Probeer eens Eerst dit, een dagelijkse bijbelpodcast via WhatsApp of klik de Luisterbijbel aan.

7. Hou vol

Een nieuwe gewoonte – elke dag een kwartier Bijbellezen, bijvoorbeeld – is niet van de een op andere dag aangeleerd. Dat duurt weken, zo niet maanden. Dus hou vol.

8. Niet omdat het moet

Schrijf of noem voor jezelf eens op waarom je wil lezen in de Bijbel. Bijvoorbeeld omdat je elke keer weer een beetje liefde, hoop en relevante wijsheid in dat eeuwenoude boek vindt. Of omdat je kostbare tijd met je Vader door wil brengen. Iets doen met een duidelijke reden, maakt dat je het langer volhoudt.

En als je het echt niet meer weet, dan heb je altijd nog S.A.R.A ;-)

https://www.crosswalk.com/video/s-a-r-a-the-scripture-automation-reading-app.html

Op zoek naar een geschikt bijbels dagboek? Deze exemplaren zijn aanraders!

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--