Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zembla: verzet tegen verbreding A27/A12 bij Utrecht tevergeefs

Donderdag, 20.25 uur, NPO 2

Deel:

Ondanks felle protesten gaat de verbreding van de A27 en de A12 bij Utrecht door. Hierdoor zal een stuk bos bij Amelisweerd verdwijnen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil hiermee de doorstroming van het verkeer verbeteren. Zembla (BNNVARA) doet verslag van de strijd tussen de minister en haar tegenstanders.  

Er zijn al heel lang plannen voor deze verbreding. Maar eind 2020 deelt minister Van Nieuwenhuizen een filmpje waarop ze haar handtekening zet onder het besluit om de A27/A12 Ring Utrecht te verbreden. Deze geplande wegverbreding heeft de afgelopen jaren duizenden demonstrerende burgers op de been gebracht. Ze maken zich zorgen om de kap van bomen in natuurgebied Amelisweerd.

Stikstof- en klimaatcrisis

De tegenstanders van het plan snappen niet hoe dit kan doorgaan midden in de huidige stikstof- en klimaatcrisis. Maar het ministerie heeft sinds 2007 ruim 2000 kilometer asfalt aangelegd. De komende jaren wordt zo'n €25 miljard uitgetrokken voor nieuwe wegen. De minister zet ook de plannen voor de wegverbreding rond Utrecht door. 

Zembla: De strijd over het asfalt

Donderdag 18 februari, 20.25 uur, NPO 2

Beeld: Shutterstock 

--:--